Uyurken Parmaklarımız Neden Kıvrılır?

Bütün insanların ortak bir özelliği uyku ya da dinlenme halindeyken parmaklarımızın kıvrılmış olmasıdır. Peki parmaklarımız neden bu şekilde kıvrılır?

Başlıklar

Her bireyin; yeni doğmuş bebeğin cenin pozisyonundan, bir maraton koşucusunun yayılmış duruşuna kadar farklı uyku alışkanlıkları ve pozisyonları vardır.

Ancak bu farklılıklara rağmen tüm uyuyanların ortak bir özelliğini yani kıvrılmış parmaklarını gözlemleyebiliriz. Parmaklar dışında vücudun tüm kısımlarının uyku sırasında kıvrılmaması ilginçtir.

Peki uyurken neden parmaklarımız kıvrılır?

Uyurken parmaklarımızın kasılmasının ardındaki sebep bildiğiniz üzere kaslardan kaynaklanmaktadır. Kaslar özel bir bağ dokusu türüdür. Ancak bu konu için lifli iskelet kaslarıyla, yani hareket etmenizi ve vücut duruşunuzu korumanızı sağlayan kaslarla ilgileneceğiz.

Uyurken parmaklarimiz neden kivrilir

 

Kas hareketleri kaslarımızın kasılması ve gevşemesinden kaynaklanır. Kendisine bağlı sinirden bir elektrik uyarısı aldığı zaman kas kasılır.

Başka bir deyişle kas lifi kısalır ve hareket oluşturmak için bağlı kemiği çeker.

Tersine bu elektrik sinyallerinin yokluğunda kas lifleri bir dinlenme pozisyonu alır, bu da onların herhangi bir gerilim altında olmadıklarını, bunun yerine rahat bir konumda olduklarını gösterir.

Derin uyku sırasında vücudumuz tam bir rahatlama halindedir.

Uyurken parmaklarimiz neden kivrilir V3

Beyin, kaslarımızı yoğun dürtülerden korur ve bu da minimum hareketle sonuçlanır. Bunun uyku sırasında parmaklarımızın kıvrılmasıyla nasıl bir ilişkisi olduğu merak edilebilir.

Vücudumuzun geri kalan kısımlarına benzer şekilde parmaklarımızın yaptığı her hareket kaslarımız tarafından denetlenir. Kulağa tuhaf gelse de parmaklarımızın aslında kendine ait kasları yoktur.

Bunun yerine parmak kemikleri, parmak kemikleri avuç içi ve ön kolumuzdaki kaslara bağlı tendonlarla karmaşık bir şekilde bağlantılıdır ve elimizdeki hareket aktivitesinin çoğunu kolaylaştırır. Parmaklarımızın hareketini yöneten iki ana kas türü vardır:

1. Fleksör kaslar
2. Ektansör kaslar

Uyurken parmaklarimiz neden kivrilir V6

Ön kol ve avuç içi kaynaklı fleksör kaslar parmakları bükerek hareket ettirirken, ekstansör kaslar parmakların düzleştirilmesine yardımcı olur.

Sonuç olarak bu kaslar ve bunlara karşılık gelen tendonlar; rahatlama hali ya da dinlenme durumundayken parmaklarımız hafifçe öne doğru bükülmeye eğilimlidir.

Rahat bir durumda fleksör ve ektansör kaslar, arasındaki ileri geri denge nedeniyle içe doğru bükülme eğilimindedir.

Yumruk atmak ya da kalemi almak gibi yaptığımız çeşitli hareketler bu iki kasın alternatif kasılma ya da gevşeme modlarına dayanır.

Uyurken parmaklarimiz neden kivrilir V4

Gevşemiş durumda, parmakların uygun şekilde bükülmesi için içeride bulunan daha kısa tendonun kasılması gerektiğinden dolayı parmaklar tamamen kapanmaz.

Gevşeme sırasında parmak kıvrılmasının boyutunu manipüle eden diğer dış faktörler arasında avuç içi konumu ve tendonlara ekstra baskı uygulayan bilek kemiklerinin yerleşimi yer alır.

Örneğin eliniz normal yanınızda salınmış halde iken, yani parmaklarınız uzadıkça daha az eğrilik sergiler, ancak avuçlarınız yukarı bakacak şekilde uyurken parmaklarınızın eğriliği artar.

Uyurken parmaklarimiz neden kivrilir V1

 

Uyku rahatlamanın simgesi olduğundan, avuç içi ve ön kolunuzdaki kaslar uyku sırasında en rahat halindedir ve parmaklarınızın hafif kıvrılmış görünümüne katkıda bulunur.

Bu nedenle uyku sırasında parmakların kıvrılmasının nedeni kasların gerginliğinin olmaması veya nihai gevşeme halidir.

Eğer ikna edici şekilde uyku taklidi yapma ihtiyacı hissederseniz, elinizin tamamen rahat olduğundan emin olun ve yanılsamayı tamamlamak için parmaklarınızın doğal bir şekilde kıvrılmasına izin verin..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başlıklar
Başlıklar
Rüveyda Koç
Rüveyda Koç
Yazmayı, okumayı, araştırmayı sever. 🌿