Evde otururken kendilerine yol yapmış kenardan kenardan yürüyerek ilerleyen karıncaları takip ettim.
İki düzenli çizgide ilerlerken hareketleri oldukça senkronizeydi. Beni özellikle meraklandıran şey ters yönden gelen karıncanın diğerlerine dokunuyor gibi görünmesiydi ve aklıma şu soru geldi, karıncalar bu halde ne yapmaya çalışıyorlar?
Mesela dışarıda büyük karınca kolonisi gördüyseniz eğer, mutlaka hepsinin iç içe birbirlerine çarparak bir şeyler yaptıklarını da görmüşsünüzdür. Peki karıncalar neden böyle yaparlar?
Karıncalar Neden Birbirlerine Çarpar?
Araştırmacılar, bu tuhaf karınca davranışının gizemini çözmek için birçok hipotez öne sürdüler.
En önemli teori kimliklerinin önemi etrafında dönüyor. Ortalama bir kolonide binlerce kişinin barındığı ortak yaşam, karıncalar için bir mihenk taşıdır.
Karıncaların çoğunun iyi bir görüşe sahip olmadığı göz önüne alındığında, yuva arkadaşlarını tanıyabilmeleri oldukça önemlidir.
Karıncaların buluştuğu ve görünüşte kafa kafaya selamlaştığı bu etkileşimler karşılaşmalarının kendi kolonilerinden bir vatandaşla olduğunu doğrulamak için birbirlerinin kokularının koklanmasına olanak tanıyorlar.
Davetsiz misafirin habercisi olan yabancı bir koku, karıncanın güvenli bir yere çekilmesini tetikleyecektir. Temelde fiziksel temas, iletişim ve tehdit tespiti için önemli bir araç olarak ortaya çıkıyor.
Ancak ilginç bir teori daha var bir karınca yiyecek arıyor olabilir ve başarılı bir yem bulma işleminden dönen bir yuva arkadaşıyla karşılaşabilir. Bu genellikle ‘Trophalaxis’ adı verilen bir süreç olan benzersiz bir değişim türünü tetikler.
Karınca, yaban arısı ve termit gibi çeşitli böceklerde görülen trofallaksi, yiyeceğin bir üyeden diğerine aktarılmasını veya paylaşılmasını içerir.
Ağızdan ağıza yiyecek aktarımı veya anüsten ağza aktarım kavramı başlangıçta insanlar açısından garip görünse de, böcekler için bu ilgi çekici bir uygulamadır ve karınca toplulukları arasında oldukça popülerdir.
İlginç bir yan not, bir karıncanın anteniyle onu dürterek açlığını bir başkasına işaret edebilmesi ve ağızdan ağıza aktarım sağlamasıyladır.
Milyonlarca üyesi olan karınca kolonileri, kesintisiz iletişimi sağlamak ve kaotik durumlardan kaçınmak için çok sayıda yöntem kullanır.
İletişim yöntemlerini tek tek inceleyelim. Bunlardan ilki her koloninin benzersiz bir imza kokusuna (bir feromon karışımı) sahip olduğu koku yoluyladır.
Bu koku işaretleyicilerinin yanı sıra fiziksel dokunma da bir karıncanın koloni üyelerine yararlı bilgiler iletmesine olanak tanır.
Örneğin yiyeceği keşfettikten sonra koloniye dönen bir karınca başkalarının takip etmesi için feromon izleri bırakır ve ara sıra onların ağızından bir numuneyi tatmalarına izin verir.
Dikkat çekici bir şekilde karıncalar beden dili aracılığıyla da iletişim kurarlar. Bir mekanizma diyetinin tadına bakmak için başka bir karıncaya hafifçe dokunarak bir çene refleksi oluşturmayı içerir.
Bu şaşırtıcı olsa da karıncalar aynı zamanda bacaklarını vücutlarına sürterek duyulabilir şekilde iletişim kurarlar ve insanlar tarafından duyulamayan, ancak diğer karıncalar tarafından açıkça yorumlanan düşük rezonanslı sesler çıkarırlar.
Hızlı ve çevik hareketleri göz önüne alındığında, karıncaların üç çift ince bacaklarıyla vücut ağırlıklarını nasıl yönettikleri de merak konusu olabilir.
Bunun yanıtı; ekstremitelerinin birlikte hareket ettiği, ağırlık merkezinin alçakta tutulduğu, hız ve çevikliğin sağlandığı ‘alternatif tripod’ yönteminde yatmaktadır.
Bu nedenle bir dahaki sefere bir karıncanın yolculuğu sırasında diğer karıncalarla nasıl etkileşime girdiğini gördüğünüzde şunu hatırlayın:
Bu kötü bir yön bulma yöntemi değildir. Dinamik iletişim uygulamalarına iş başında tanık oluyorsunuz. Etkileşim normalden uzun görünüyorsa kolonideki herkesin iyi beslenmesini sağlayacak asil bir yiyecek paylaşımı eylemi gerçekleştiriyor olabiliriler.