Başlıktan da anlayacağınız üzere internette işletmelerinin yerlerini haritalara ekleyen esnafların bir çoğunun tadını kaçıracak “konum vergisi” adı altında yeni bir vergilendirme sistemi getirilebilir.
Direkt olarak konum vergisi denildiğinde kulağınıza biraz tuhaf gelebilir. Lakin durumun ciddi olduğunu söylemeliyim. Yeni sistem, konum vergisinin ne olduğuna ve kimleri kapsadığını sizlere açıklayalım.
Konum Vergisini Kimler Ödeyecek?
Kısa ve öz bir şekilde konum vergisi, işletmelerin internet tarayıcılarında ve mobil cihazlarda ki haritalar uygulamasında mekanlarının gösterilmesi karşılığı alınan bir ücret olacak. Bir nevi haritalarda işletmenizi gösterebilmek adına “lisans” satın alınması denilebilir.
Yasa kabul edilmesinin ardından konum paylaşımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından zorunlu izin alınması gerecek. Yetkililer tarafından belirlenen ücretin ödenmesi gerekecek. Alınacak olan lisans ücreti için baz kriterler kesin olarak belirlenmemiş olsa da dikkate alınacaklar şu şekilde;
- İzin ücretinin yıllık 1.750 TL ile 1.750.000 TL arasında bir tutar ile belirlenecek.
- İzin, lisans ücretinin fiyatlandırmasında işletmenin çalışma alanına, gelirine ve veri tema sayısına göre farklılık gösterecektir.
- Resmi kurum tarafından izinsiz bir şekilde konum paylaşılması sonucunda bir ceza yaptırımı söz konusu olacak. Ceza bedeli ile işletmenin, belirlenen izin ücretinin iki katı tutarını ödemesi gerekecek.
Tabii şu an için yasa henüz tasarı aşamasında. Henüz yürürlüğe girmiş değil. Bu konuda resmi bir tarih açıklaması da yapılmadı. Konum vergisi tahminimce yeni yılda resmi olarak aktif hale gelecektir. Şu an için bilinenleri sizler için yukarıya listeledik.
Yeni sistem ile bakanlığın hedefinin 30 Milyar TL civarında bir bütçe elde etmek olduğunu da belirtelim. Tabii ki bunun için de resmi rakamları görmek gerek. Resmi açıklama yok.
Konuyla ilişkin resmi açıklama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından geldi ve şu ifadelere yer verdi.
Cevdet Yılmaz : “Konum vergisi tamamen gerçek dışı. Esnafla ya da konum bilgisi paylaşan vatandaşla ilgisi olmayan bir düzenleme, temeli olmayan iddia bu. Bu tür haberler oluştuğunda ilgili kurumlardan bilgi alınsın, algı oluşturuluyor.”
Bakanlık tarafından da kamuoyu bilgilendirilmesi çok geçmeden geldi.
Bakanlık Açıklaması:
Bugün bazı medya organlarında “Esnafa Konum Vergisi” başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama zorunluluğu doğmuştur. Söz konusu kanun Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsamaktadır, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir.
– Güncelleme: 12 Aralık 2024 –
Geçtiğimiz hafta ülke gündemine düşen “konum vergisi” yasası resmi gazetede yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Birçok esnaf tarafından tepki gösterilen yasanın kimleri kapsayacağı ve vergi fiyatlandırmasının nasıl olacağı belli oldu.
Bilinen bir yanlışı düzelterek konuya girmekte fayda var. Konum vergisi yasası kamuoyuna duyurulduğunda ilk etapta esnafları kapsayacağından söz ediliyordu. Lakin konum vergisi yasası doğrudan esnafları kapsamıyor. Yani esnaflar, haritalarda işletmelerini göstermesinden ötürü herhangi bir vergilendirmeye tabi tutulmayacak.
Konum vergisi yasası, Başarsoft, Google Maps, Apple Maps ve Yandex Maps gibi navigasyon platformlarını kapsayacak.
Bahsi geçen şirketlerin kullanıcılarına sunmuş olduğu sözleşmelerin onaylanması sonucunda elde ettiği kullanıcı bilgilerinin ticari amaçla kullanılması durumunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından onay izni almaları gerekecek.
Peki Bakanlıktan İzin Almanın Bedeli Ne Kadar?
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınması gereken iznin ücretlendirmesinden bahsedecek olursak, bu rakamlar şirketin yıllık satış sayısına endeksli olarak hesaplanacak.
Yerli şirketler için yıllık izin ücretleri minimum 1.750 TL’den başlayarak 1.750.000 TL’ye kadar çıkıyor. Verilendirmeye tabi tutulan şirketlerin belirlenen ücreti ödememesi durumunda büyük bir ceza yaptırımı söz konusu.
Ceza ise, Bakanlık tarafından belirlenen vergi ücretini ödemeyen şirketler ceza olarak belirlenen tutarın 10 katını ödemek ile mükellef olacaklar.