UPS Nedir? Kesintisiz Güç Kaynağı Nasıl Çalışır?

Başlıklar

UPS elektronik cihazları güç kesintilerinden ve dengesizlikten korur. Ancak sadece bundan ibaret değil. Birçok konuda yardımcı olabilirler.

UPS Nedir?

UPS, kesintisiz güç kaynağı sistemi, giriş güç kaynağı arızalandığında yüke acil güç sağlamak üzere tasarlanmış elektrikli cihaza denir.

Yardımcı veya acil durum güç sistemleriyle karıştırılmaması gereken bir UPS, pil gücü aracılığıyla giriş gücü kesintilerine karşı neredeyse anında bir koruma sağlayabilir.

UPS’in temel işlevi, güç kesintisi ile jeneratör gibi daha uzun vadeli bir yedek güç sisteminin devreye girmesi arasındaki boşluğu kapatmayı sağlamaktır.

UPS Nedir Kesintisiz Guc Kaynagi Nasil Calisir

UPS Teknolojisinin Arkasındaki Mekanikler

Elektrik şebekesinden, bir bilgisayar (Amerika Birleşik Devletleri’nde) 60 Hertz’de salınan 120 volt AC güç almayı bekler.

Bilgisayar bu spesifikasyondan ufak farklılıklara tahammül edebilir, ancak önemli bir sapma bilgisayarın güç kaynağının bozulmasına neden olabilir. İşte bu noktada kesintisiz güç kaynağı sistemleri meydana çıkıyor.

UPS’in işlevselliği güç düzenlemesi ve yedeklemenin ötesinde bir takım kritik işlevleri yerine getirirler.

  • Gerilim dalgalarına ve yükselmelerine karşı koruma: UPS, hattaki gerilimin olması gerekenden yüksek olduğu zamanlarda elektronik cihazları korumakla görevlidir.
  • Voltaj düşüşleri: Bazı UPS üniteleri düşük ve yüksek voltajları normalleştirebilir, bu da optimum çalışmayı garanti altına alır ve daha ciddi elektrik kesintileri için akü ömrünü korumayı sağlar.
  • Elektrik kesintisi: Şebekede veya binada bir hat kesilirse veya bir sigorta atarsa, UPS tüm cihazların çalışır durumda kalmasını sağlamak için sorunsuz bir şekilde akü rezervine geçiş yapabilir.
  • Akıllı iletişim: Gelişmiş UPS sistemleri, bağlı herhangi bir sayıda cihazla iletişim kurabilir ve bu sayede, akü tamamen bitmeden önce veri bütünlüğünü korumak için tasarlanmış otomatik kapanma prosedürlerine devreye girebilir.

UPS Nedir Kesintisiz Guc Kaynagi Nasil Calisir V 1

UPS Sistemlerinin Türleri Nelerdir?

Bir UPS sistemi için alışveriş yaparken, gerçekten de çok sayıda seçenek vardır. Bekleme UPS’i, hat etkileşimli UPS’i, çift dönüşümlü UPS’i ve çok çeşitli özel varyantları vardır. Doğru olanı seçmek, mütevazı miktarda UPS sistemi bilgisiyle birlikte özel ihtiyaçlarınızın kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını gerektirir.

Bunu aklımızda tutarak, kesintisiz güç kaynaklarının mevcut durumuna daha yakından bakalım.

Bekleme UPS’i

Bekleme modundaki bir UPS, bir sorun algılayana ya da oluşana kadar bilgisayarınızı normal şebekenizin elektriğinden çalıştırmaya devam eder. Sıkıntı oluştuğunda hızlı bir şekilde (5 milisaniye gibi kısa bir sürede) güç çeviriciyi çalıştırır ve bilgisayar UPS pilinden çalışmaya devam eder.

Bu tip UPS temel dalgalanma koruması ve pil yedekleme işlevi gibi özelliklere de sahiptir. Bekleme UPS sistemleri, daha endüstriyel alternatiflere göre yaklaşık yarı yarıya daha az maliyetli olma eğiliminde oldukları için ev veya küçük işletmelerde daha çok kullanımı tercih ediliyor.

Hat etkileşimli UPS

Hat etkileşimli UPS sistemleri daha karmaşıktır ve genellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için ayrılmış sistemdir.

Bu temel cihazlar, akü gücüne geçmek zorunda kalmadan voltaj düşüşleri ve dalgalanmaları da dahil olmak üzere daha geniş bir yelpazedeki güç sorunlarıyla başa çıkmak için tasarlanmıştır.

UPS Nedir Kesintisiz Guc Kaynagi Nasil Calisir V3

Birçok kişi için, maliyet ve performans arasında mükemmel bir denge sağlarlar ve güç dalgalanmalarının sıklıkla meydana geldiği ortamlarda daha verimli olma eğilimindedirler.

Çift dönüşümlü UPS

Çift dönüşümlü UPS en yüksek seviyede güç koruması sunar. Bağlı ekipmanı ham güç kaynaklarından tamamen izole ederek yapar.

Sürekli UPS olarak da adlandırılan çift çevrimli UPS sistemleri, gelen gücü gerçek zamanlı olarak sürekli dönüştürerek dalgalanmalardan ve arızalardan bağımsız olarak tutarlı, kesintisiz bir güç kaynağı sağlar.

Sonuç, son derece hassas verilerin ve kritik ekipmanların yönetildiği ortamlarda ideal olan, güç anormalliklerinden tamamen izole edilmiş bir ortamdır.

Popüler kullanım örnekleri arasında veri merkezleri, tıbbi tesisler ve telekomünikasyon altyapıları yer alsa da, genellikle endüstriyel ortamlarda kullanılanlar gibi tüm hassas ekipmanların çalışması için önerilirler.

UPS Nedir Kesintisiz Guc Kaynagi Nasil Calisir V1 1

Kesintileri Ortadan Kaldırmak

Kesintisiz güç kaynağı sistemleri vazgeçilmez araçlardır, anlatılmaz güvenilirlik vaat eder ve temel elektrikli ekipmanların bütünlüğünü korur. İster evde, ister ofiste veya büyük ölçekli veri merkezlerinde olsun, UPS sistemleri hassas elektronik ekipmanlar için öngörülemeyen güç kaynağı anormalliklerine karşı kritik bir koruma katmanı sağlar.

Farklı UPS sistem tiplerini ve işlevlerini bu kadardı. UPS’nin neye yaradığını anlamak bireylerin ve işletmelerin kesinti durumlarında nasıl önlemler alabileceğine dair bir fikir sağlar.

Teknolojideki gelişmeler sürekli değişirken UPS sistemleri de gelişim gösterebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başlıklar
Başlıklar
Rüveyda Koç
Rüveyda Koç
Yazmayı, okumayı, araştırmayı sever. 🌿