Kategoriler: Teknoloji

TikTok’taki Ters Yüz Efekti Gerçek Yüzümüz Mü?

Aşina olduğumuz yüzümüze farklı açıdan baktığımızda sanki kendimiz değilmişiz gibi tepki veririz. TikTok'ta milyarlarca insanlar tarafından denenen ters yüz filtresi ile insanlar görünümlerini sorgulamaya başladı. Peki gerçek öyle mi?

Kendimize bakış açımızla insanların bize olan bakışları arasında oldukça büyük farklar var. Bunu en iyi ters kameralarda gördük ve şaşırdık. Özellikle son zamanlarda TikTok‘ta olan yüzü ters çevirme filtresi, yüzlerce insanın kendisine bakış açısını sorgulamasına ve özgüveninin zedelenmesine sebep oldu. Sanırım gerçek yüzümüzle yeni tanıştık 🙂

Ters filtre, yüz çekimini ters çevirmeye ve aynaya yansımadan yüzünüzün nasıl göründüğünü size gösterir. Bu tersine çevirmenin etkisi gerçekten tuhaf görünüyor. Ters görüntü de size benziyor ancak biraz farklı da gözüküyor.

O yüzden bu efekt ile tanışan insanların çoğu şaşkınlık videosu çekti. Hepsi de mutsuzluklarını belirtti. Ben, başka insanlar tarafından böyle mi görünüyorum diye tepki videoları milyonlarca izlendi. Aslına bakarsak başka insanlar bu yüzümüze oldukça alışkın, ancak biz kendi yüzümüzün bu haline pek alışkın değiliz.

Sağ gözünüzün sol gözünüze oranla daha düşük olduğunu, çenenizin bir tarafının diğerine oranla daha uzun olduğunu veya yüz ifadenize gerçek bir seri katil havası veren çarpık bir gülümsemeye sahip olduğunuzu fark edebilirsiniz.

TikTok’taki Ters Yüz Efekti Gerçek Yüzümüz Mü?

Aslına baktığımızda görüntü her sabah aynada gördüğünüzden daha çirkin bir görüntüye benziyor olabilir. Ancak neden bir fotoğrafı sağdan sola çevirmek bu kadar değişik bir etkiye sebep olsun ki? Başkaları da bizi gerçekten böyle mi görüyor?

Öncelikle yüz özelliklerimiz simetrik olarak dağılmış olsa da aslında yüzlerimiz tam olarak simetrik değildir.

Küçük bir et parçası iken bir insana dönüşme, çevresel ve genetik faktörler bu simetrik unsurları kusurlu hale getirir.

Normalde biz bu asimetrileri fark etmeyiz çünkü yüzümüzü her zaman aynada gördüğümüz versiyonda görebiliyoruz.

Aynada yüzümüzü gördüğümüzde aslında gerçeğin tam tersini görüyoruz. Bize bakan insanlar ise yüzümüzün bu tersine çevrilmemiş halini görüyor. Bir selfie çektiğimiz zaman, teknoloji görüntüyü ya ayna gibi çevrilebilir ya da tersine çevirmeden tutabilir.

İlgili Yazı

Çok tuhaf karşıladığımız bu tersine çevrilmemiş versiyon bu insanların neden çirkin hissettiklerini açıklamıyor. Bu yalnızca daha aşina olduğumuz şeyleri tercih ettiğimizi belirten salt maruz kalma hipotezinin devreye girdiği yerdir.

Bu hipotezi kendi imajımıza uygularsak sırf o yüzü görmeye aşina olduğumuz için aynalı yüzlerimizi tercih ettiğimizi söyleyebiliriz. Beynimiz bunu ‘Ben’ olarak kabul etmesine rağmen, tersine çevrilmemiş versiyonu görmeye alışkın değildir.

Bu olay aynı zamanda ilginç bir soruyu da ortaya çıkarıyor;

Beynimiz Yüzleri Diğer Görsellerden Farklı Mı Algılıyor?

Cevap: Evet. Nörobilimciler, beyinde diğer görsel ipuçlarının aksine, bize yüz gösterildiği zaman aydınlanan bir bölüm keşfettiler. İlginç şekilde konu kendi yüzümüzü tanımaya geldiğinde, beynin sol tarafı ağır kaldırma işini yapıyor gibi görünüyor.

Beynin iki yarım küresi birbiriyle iletişim kuramayan hastalarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, sol taraf kendi yüzlerini tanıyor.

Beynimiz kendimizi algılamaya o kadar duyarlıdır ki bugüne değil geçmişte nasıl göründüğümüzü, hem aynada hem fotoğraflarda nasıl algılandığımızı hatırlatan ayrı sinir yolları bulunur.

Ters filtredeki yüzünüze baktığınızda moraliniz bozulup, özgüveniniz kırılıyorsa endişelenmeyin. Birçok kültür, asimetriyi oldukça çekici buluyor.

Güzellik algısı üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki, cilt sağlığının simetri kadar önemli olduğunu ve bireyleri etkilemede önemli bir rol oynadığını belirttiler. Bu yüzden bir daha TikTok’da bu filtreyi uyguladığınızda moralinizi bozmayın. Evet o kişi sizsiniz. Kendinizle barışık olun. Kimse mükemmel değil. 🙂

Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir %s = human-readable time difference 1:41 am

Rüveyda Koç