Geçtiğimiz kasım ayında Arnavutluk’ta yaşayan 14 yaşındaki bir öğrenci, sınıf arkadaşıyla TikTok üzerinden tartıştıktan sonra yine aynı arkadaşı tarafından bıçaklanarak hayatını kaybetmişti.
Sosyal medyadaki kullanıcıların yorumlar vasıtasıyla bu cinayete azmettirmesi sonucunda Arnavutluk hükümeti gençleri korumak için platformu bir yıllığına yasaklamaya karar verdi.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama konuyla ilgili şu sözleri söyledi:
TikTok’un yasaklanması okulları daha güvenli hale getirmeyi amaçladığımız daha geniş kapsamlı bir planın parçasıdır. TikTok okullarımızda özellikle de küçük yaş gurubundaki öğrencilerimiz arasında şiddeti körüklüyor.
Bugünün sorunu çocuklarımız değil, bugünün sorunu biziz, bugünün sorunu toplumumuz, bugünün sorunu TikTok ve çocuklarımızı rehin alan diğer tüm platformlardır.
Ek olarak Arnavutluk Başbakanı, ülkesinde yer alan öğretmenler ve veli gurupları ile görüştükten sonra bu yasağın duyurulması kararını verdiğinin altını da çiziyor.
TikTok’tan İlk Açıklama Geldi: Bizimle Alakası Yok
Saldırganın veya mağdurun TikTok hesapları olduğuna dair bir kanıt bulamadık. çok sayıda rapor, bu olaya yol açan videoların TikTok’ta değil başka bir platformda yayınlandığını da doğruladı.
TikTok konuyla ilgili daha detaylı bir açıklama beklediğini de Arnavutluk hükümetine bildirdi.
Bunlar haricinde bildiğiniz üzere sosyal medya platformları pek çok ülkede 16 yaşının altındaki çocuklar için yasaklanmaya başlandı. Aralarında ülkemizin de bulunduğu bu devletlerin yasakları nasıl gerçekleştireceği henüz netlik kazanmış değil.
Her ne kadar ebeveynlerin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekse de ne yazık ki çoğu ebeveyn yeterli aksiyonu alamıyor. Çocukları kendilerini rahatsız etmesin diye önlerine kontrolsüzce tabletler ve telefonlar atılıyor. Sonrasında yaşananlar da malumunuz. Dolayısıyla küçük kardeşlerimizi çöplüğe dönen bu ortamlardan koruma mevzusu da devletlere kalıyor.
Şahsen ben bunu destekliyor, sizleri de yorumlarda tartışmaya davet ediyorum.