Dikey kasa tasarımını severler için Tower serisi değerlendirilmesi gereken, öne çıkan seriler arasında yer alıyor. Thermaltake tarafından da sürekli güncellenen seri, en son Tower 300 modelini de kazandı.
Yine dikey formatta olmasına karşın bu kez prizma tasarımıyla farklılık yaratan yeni seri, inceleme masamızın bugünkü konuğu olacak. Hemen tasarım kısmından işe başlayalım.
Tower 300 Tasarım Açısından Nasıl Bir Yapı Sunuyor?
Dikey gövde tasarım yapısı, başta da söylediğimiz gibi daha önceki Tower serilerine kadar dayanıyor. Fakat daha önce gelen sunulan modellerde düz dikdörtgen yapı karşımıza çıkıyordu. Bu kez durum biraz daha farklı.
Yeni modelde sekizgen prizma şekli sunuluyor. Açıkçası bu dokunuşla beraber kasanın biraz daha şık bir görüntüye kavuştuğunu söyleyebiliyoruz. Sekizgen tasarım yapısı, aynı zamanda kasanın daha küçük bir alana sığmasına da izin veriyor.
Ayrıca yeni modelde ekstra bir artı da var. Yatay duruş standı alarak, kasanın yatay bir şekilde konumlandırılmasını sağlayabiliyorsunuz. Yatay konumda tabii ki biraz daha fazla alan kaplıyor ama şunu da belirtmek lazım ki şık bir görüntü elde ediyorsunuz.
Ön tarafta 3 parça olarak kullanılan temperli cam, kasanın içinin tamamen sergilenmesini sağlıyor. Bir vitrin mantığında düşünebilirsiniz. Bu 3 parça temperli camın en güzel yanı ise kolay erişim paneller olması. Herhangi bir alet kullanmadan camları kolayca çıkarabiliyor ya da takabiliyorsunuz.
Tasarım kısmında ekstra olarak söyleyebileceğimiz diğer bir nokta ön kısımda yer alan panele ekranın takılabiliyor olması. Daha önceki Tower modellerinde olduğu gibi ön kısma LCD ekran takılmasını tercih edebiliyorsunuz.
Gerçek zamanlı bilgilendirme sunabilen ekranın 3.9 inç boyutu olduğunu ve çözünürlük kısmında da 128 X 480 piksel çözünürlüğü desteklediğini belirtelim. GIF ve JPG dosya desteği de sunuluyor ki böylece ekran üzerinde kendi istediğiniz görselleri de oynatabiliyorsunuz.
Not: Kasayı yatay olarak konumlandırmak için ek bir stant kullanılması gerekiyor. Bunu harici olarak satın almanız gerekecek.
Tasarım Noktasında Ek Detaylar
- Boyutlar: 551 mm X 342 mm X 281 mm
- Ağırlık: 8.3 kg
- Temperli Cam: Ön ve yanlarda toplam 3 adet
- Malzeme: SPCC
- Renk: 12 ayrı renk seçeneği – Türkiye’de siyah ve beyaz
Tower 300 Kasa İşlevsellik Açısından Neler Sunuyor? Özellikleri Neler?
Gelelim kasanın ne kadar işlevsel bir model olduğu kısmına. Burada ilk dikkatimi çeken şey tamamen modüler yapının sunulması oldu. Tower 300 içerisine sistem toplarken, yan panelleri, ön panelleri ve üst paneli kolaylıkla çıkarabiliyorsunuz.
Montaj sırasında işiniz bir hayli kolaylaşmış oluyor. Yine bu yapı kablolama konusunda da işleri kolaylaştırarak, daha nizami bir görüntü elde etmenizi sağlıyor.
İşlevsellik açısından öne çıkan diğer kısım ise kullanılan braketler. Kasa içerisinde çeşitli bölgelerde yer verilmiş olan çıkarılabilir braketler var. Bu yapı, montaj sırasında kolaylık sağlıyor.
Mesela sağ kısma radyatörü ya da fan kullanacaksanız fanları sabitlemeniz için çıkarılabilir bir fan braketi eklenmiş. Dilerseniz montajı direkt olarak bu braket üzerine yapıp işleri kolaylaştırabiliyorsunuz.
Yine işlevsellik açısından bir diğer artı nokta ise kasanın iç kısmına yerleştirilen kablo kanalları. Bu kanallar kabloları ikinci arka odada saklamanıza izin veriyor. Böylece sisteminizi çok daha temiz bir şekilde sergileyebiliyorsunuz.
Donanım Desteğinde Durum Ne?
Tower 300 donanım desteği konusunda standartları karşılıyor diyebiliriz. Anakart kısmında mini ITX ya da Mikro ATX modellerini kullanabiliyorsunuz.
GPU birimi kısmında ise güç kapağı olmadan 400 mm seviyesine kadar ekran kartları destekleniyor. Bu da güncel en güçlü modellerin desteklendiği anlamına geliyor.
Yine güç kaynağı desteği için de maksimum olarak 220 mm seviyesinde destek sunulduğunu belirtelim.
Tabii ki burada önemli olan bir başka kısım daha var. O da fan ve radyatör desteği. Kasa zaten üst kapakta dahili olarak 2 kasa fanıyla beraber geliyor. Bunun dışında sağ tarafta 120 veya 140 mm 3 adet fan, arka tarafta 120 ya da 140 mm 2 adet fan ve PSU kapak kısmında da 120 mm ya da 140 mm bir adet fan kullanabiliyorsunuz.
Radyatör desteğine geldiğimiz zaman ise tek bir bölümde radyatör kullanılabiliyor. Sağ tarafta 1 adet radyatör kullanmanız mümkün. 120 mm’den 420 mm’ye kadar destek sunulmakta.
Donanım Desteği Özeti
- Fan Desteği: Üst kısımda 2 adet 120mm ya da 140mm, Sağ kısımda 3 adet 120mm ya da 140mm, arka bölümde 2 adet 120 mm ya da 140mm, güç kapağı kısmında 1 adet 120 mm ya da 140 mm fan.
- Radyatör Desteği: Sağ kısımda tek bir radyatör desteği sunuluyor. Burada 120 mm’den 420 mm kadar destek var.
- Anakart Desteği: Mini ITX ya da Mikro ATX
- VGA Uzunluk Sınırlaması: 280 mm güç kapağıyla, 400 mm güç kapağı olmadan
- CPU Soğutucu Yükseklik sınırı: 210 mm
- Depolama Birimi Desteği: 2,5 inç SSD 3 adede kadar ya da 3,5 inç HDD 3 adede kadar
Toz Filtrelerinin Yerleşimi
Mesh yapıya sahip kasalarda toz filtrelerinin önemi daha da yüksek oluyor. Thermaltake bu modelde de üst, arka, iç yanlar, ve alt kısma toz filtreleri yerleştirmiş.
Bu açıdan bakacak olursak toz filtrelerinin de yerleşiminin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Filtrelerin kolay çıkarılabiliyor olması da önemli. Zira bu filtreleri sık sık temizlemek gerekebiliyor.
Hava Akışı ve Termal Verimlilik
Tower 300 için belki en önemli görebileceğimiz kısımların başında tabii ki hava akışı ve kasanın termal verimliliği geliyor. Marka burada güzel bir ayarlama yapmış. Yan ve alt kısımlarda hava girişi sağlanırken, üst ve arka kısımda ise egzoz çıkış sağlanmış.
Hava akışı için doğrudan Thermaltake tarafından yapılan termal verimlilik testleri de var. Markanın söylediğine göre kasanın içerisinde aşağıda yer alan sistem toplanmış.
Test Sistemi
- Anakart: ASUS ROG STRIX B760-G Gaming WİFİ
- İşlemci: Intel® Core™ i9-13900K (TDP 253W)
- Ekran Kartı: ASUS ROG Strix GeForce RTX® 4090 OC 24GB GDDR6X
- RAM: TOUGHRAM XG RGB D5 (16G x 4)
- SSD: Seagate SSD 120G
- Güç Kaynağı: Toughpower GF3 1200W – TT Premium Sürümü
- CPU Soğutucu: TOUGHLIQUID Ultra 420 AIO Sıvı Soğutucu
- Fanlar: TOUGHFAN 140mm x 3 Şasi: CT 140mm x 5 (Üst x 2, Arka x 2, Alt x 1)
Bu sistemle beraber kasanın tam yük altında sıcaklığı ve sistem boştayken sıcaklığı karşılaştırılmış. Elde edilen sonuçlar hemen aşağıdaki gibi.
Son Sözler ve Değerlendirme
Tower 300 incelememizin sonuna gelmeden önce kasa için genel bir değerlendirme de yapalım. Öncelikle şunu söylemem lazım ki serinin Türkiye fiyatı 8 bin TL civarlarında. Fiyat açısından bakacak olursak çok fiyat performans serisi bir kasa değil.
Fakat bunun yanında dikey ve yatay konumlandırılabiliyor olması, işlevsellik açısından zengin özellikler sunuyor olması da önemli artılar arasında. Ön yüzeyin tamamen temperli olması gibi artılar, kullanıcılara sistemlerini tamamen sergileme imkanı sunulmasını da sağlıyor. Ama tabii ki fiyatı iyi değerlendirmek gerek.