Teknoloji

VR (Sanal Gerçeklik) Gözlükler Çocuklar İçin Tehlikeli Mi?

VR gözlükler son dönemlerde hayatımıza yeni yeni girmiş olsa da oldukça popüler hale geldiler. VR gözlükler özellikle gençler ve çocukların çok ilgisini çekiyor. Bu teknolojinin her geçen gün kendisini yenilemeye devam ettiğini görüyoruz.

Sanal gerçeklik gözlüğünü deneyimlemek için şunları yapıyorsunuz: Başlığı kafanıza takıyorsunuz belirlenmiş alanınız oluyor ve bambaşka bir dünyaya adım atıyorsunuz, ilginç sesler duyabilir, başka sanal insanlarla iletişim kurabilirsiniz. 360 derece etrafınıza bakabilir, heyecan verici oyunlarla deneyim kazanabilirsiniz.

Son zamanlarda tartışma konusu olsa da, VR başlık üreticileri arasında çocukların bu VR başlıkları kullanmasına izin verilmesi gerektiği konusunda henüz bir fikir birliği yok. Ancak firmaların çoğu kullanımlar için yaş sınırlaması getirdi.

VR Gözlük Üreticilerinin Getirdiği Yaş Kısıtlamaları

HTC markası, çocukların HTC Vive’ı kullanmasına izin verilmemesi gerektiğini söyleyerek en güvenli yolu izliyor. Sony ise 12 yaş ve üzeri kullanıcıların başlığı kullanmasını öneriyor.

Diğer iki popüler VR gözlüklerden olan Oculus ve Samsung Gear VR, 13 yaş ve üzeri kullanım önerisinde bulunuyor.

Google Cardboard, çocukların VR başlığı yalnızca ebeveyn gözetiminde kullanmasını öneriyor. Şirketlerin bu yaş önerileri konusunda bir açıklaması bulunmazken, bu alet çocukların kullanımına uygun mu değil mi gelin inceleyelim.

VR Gözlükler Çocuklar İçin Tehlikeli Mi?

Araştırmacıların en büyük korkularından biri sanal gözlük kullanan çocukların gerçeği ve sanalı tam olarak ayırt edememesi endişesidir. Bu durum ileride gelişimsel ve davranışsal olarak büyük sorunlar ortaya çıkarabilir.

Uzmanlar VR’ın çocukların gelişen beyinlerinde etki oluşturabileceğini tahmin ediyorlar.

Beyin genç yaşta iken oldukça esnektir ve uygun olmayan cihazlara maruz kalmak beynin işleyişini etkileyebilir.

İlgili Yazı

Çocuklar özellikle oyunlara kendilerini kaptırabilir, gözlerinin yorgunluğunu hissetmeyebilirler.

Açıkçası ben yetişkin olarak VR gözlüğü kullandığımda normalde ağrımayan gözlerimde ağrı oluyor ve baş dönmesi, mide bulanması yaşıyorum. Şunu da söyleyeyim; Uzun süreli kullanımdan bahsetmiyorum zaten en fazla yarım saat kullanabiliyorum.

Yetişkinlerde böyle bir etkiye sahip olan alet çocuklarda daha büyük etkiler bırakabilir.
Zaten anne babaların VR gözlük konusunda yaşadıkları en büyük endişelerden birisi, çocukların görme potansiyelinde oluşturduğu etkidir.

Amerikan Oftalmoloji akademisine göre bir VR gözlük ekranına kesintisiz, uzun süreli olarak bakmak göz yorgunluğuna neden olabilir. Çünkü VR başlık kullanırken normalden daha da az göz kırpma eylemi gerçekleştiriyoruz.

Bu göz kuruluğuna daha sonrada göz yorgunluğuna neden olabilir. Hareketli bir resim izlemek beyne gerçek fiziksel hareketi görüntülerken aldığı görsel sinyallerin de aynısını verir.

Bu sebeple VR başlıkların kullanımı baş dönmesine ve mide bulanmasına neden oluyor.

Eğer çocuklarınızı araçlar vs. tutuyorsa mide bulantısı yaşıyorsa, muhtemel aynı duyarlılığı sanal gözlükte de gösterecektir.

Sanal gerçeklik gözlüğü daha yeni bir teknoloji olduğu için insanlar üzerinde etkileri tam olarak bilinemeyebiliyor. Bunun üzerinde çalışmalar hala devam etmekte ancak özellikle ebeveynler bu konuda çocukları için daha dikkatli olmalılar.

Sanal gerçeklik gözlükleri; eğitim, sağlık hizmetlerini tamamlama ve iyileştirme potansiyeline sahip umut verici bir teknoloji olmasına rağmen teknoloji uzmanları VR gözlük üreticilerinin uzun vadeli etkilerini dikkatli bir şekilde incelemek için bilim adamları gibi ya da araştırmacılarla birlikte yola devam etmeleri gerektiği kanaatindeler.

Bu hem insanların sağlığı için hem de uzun vadeli kullanımları tespit edebilmek için önem arz ediyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir 16 Aralık 2024 9:40 am

Rüveyda Koç