Önemli Bileşen RAM Nedir? RAM ve ROM Arasında Nasıl Bir Fark Vardır?

Bilgisayarın önemli parçalarından biri olan RAM nedir? RAM ne işe yarar? Aynı zamanda çok benzer bir kavram olan ROM ne demektir? ikisi arasında bir bağlantı var mıdır gelin inceleyelim..

Başlıklar

Bu yazımda sizler için RAM kavramının ne manaya geldiğini, çeşitlerini ve aralarında ne gibi farklar olduğundan bahsedeceğim. Öncelikle RAM nedir inceleyelim..

RAM Nedir?

RAM aslında ‘Random Access Memory‘ kısaltılmasıdır. Yani, rastgele erişilebilen bellek demektir. RAM bilgisayar üzerinde kullandığımız depolama birimlerinden birisidir. RAM’ler Diskler gibi verileri kalıcı depolamaz geçici olarak depolamaya yarar.

ram nedir V2

ROM Nedir?

ROM nedir?: ‘Read only memory’ yani “sadece okunabilir bellek” demek olan ROM hafıza çipine verilen isimdir. ROM’da bulunan veriler okunabilir ancak yeni veri girişi yoktur. ROM’a kaydedilen veriler hiçbir güncellemeye ihtiyaç duyulmayacak şekilde tasarlanmıştır.

rom nedir

RAM Çeşidi VS ROM Çeşidi Nelerdir?

RAM olarak kısaltılan rastgele erişim belleği, işlemcinin bunları hızlı bir şekilde alabilmesi için kullanılmakta olan programların, işletim sistemlerinin ve verilerinin depolandığı bilgisayar donanım öğesine denir.

RAM bilgisayar için adeta bellek bankası gibidir. Yapabileceğiniz çoklu görevler, oynayacağınız Volarantlar, LOL’ler, CSGO’lar büyük ölçüde RAM miktarına, ekran kartına ve işlemcinin gücüne bağlıdır.

Aynı zamanda bilgisayarda render, animasyon, video edit veya çizim işlemlerini yaparken çıktı aldığınızda RAM büyük rol oynar. Özellikle video edit sektöründe RAM ne kadar güçlüyse, sisteminizi o kadar rahatlatır. Kapasite kadar hızda önemlidir.

ram nedir v3

Piyasada bulunan iki ana RAM türü vardır:

SRAM: Static Random Access Memory yani statik rastgele erişimli bellektir. 6 Transistörlü bir bellek hücresini kullanarak verileri depolayan RAM türüne denir. SRAM genellikle işlemciler için önbellek olarak kullanılır ve son kullanıcı tarafından değiştirilemez. Lehimlidir.

DRAM: Dynamic Random Access Memory yani dinamik rastgele erişimli bellek, bir çift transistör ve kapasitör kullanarak verileri depolayan RAM türüdür. DRAM, SRAM’den daha ucuzdur. Ancak çalışma hızı oldukça yavaştır.

ROM: verilerin önceden kaydedildiği bir bellek türüdür. ROM bir bilgisayarın veya akıllı telefonun ‘önyüklemesine’ yardımcı olacak programlamayı içerir.

Genellikle ‘Salt Okunur Bellek‘ olarak adlandırılan ROM, bilgisayar kapatıldıktan sonra bile içeriğini korur. Akıllı telefonlar söz konusu olduğunda, ROM genellikle dahili depolama kapasitesi olarak adlandırılır.

rom nedir V1

Piyasada 3 Ana ROM Türü Bulunur

1. PROM: Açılımı programlanabilir salt okunur bellek. Yalnızca bir kez yazılabilen, değiştirilebilen ROM’un bir başka sürümüdür. PROM’u kullanarak bir bilgisayar dehası, programcı adı verilen özel bir araç yardımıyla bir kez programlayabilir ve burada yeniden yazılamayan belirli bir programı belleğe yazar.

2. EPROM: Silinebilir programlanabilir salt okunur bellek. PROM’dan farklı olarak birkaç kez yazmaya ve yeniden yazmaya izin verir.

Ancak daha önce depolanan verileri silmek için UV ışınlarının, daha önce depolanan verileri yakması gerekir. Böylece başka bir programla doldurulabilir. EPROM’lar zamanla yıpranır ve genellikle 1000 silme ömrüne sahiptirler.

3. EEPROM: Elektriksel olarak silinebilir, programlanabilir salt okunur bellek demektir. Yalnızca programın birkaç bin kez yeniden yazılmasına izin vermekle kalmayıp bunu EPROM gibi özek ekipman ve koşullandırmaya ihtiyaç duymadan yapan en gelişmiş ROM türüdür.

ROM’un diğer iki biçiminden farklı olarak EEPROM, programcının özel ekipmana ihtiyaç duymadan ve hatta ROM kartını ana sistemden ayırmaya gerek kalmadan program yeniden yazmasına izin verir.

Gelelim RAM ve ROM Arasındaki Farka..

ram ve rom farki

  • Veri saklama RAM ve ROM arasındaki en büyük farktır.
  • ROM bilgisayar kapatıldığında bile verileri tutarken, RAM yalnızca bilgisayar çalışır durumdayken verileri tutar.
  • Kapasite olarak bakacak olursak da; ROM yongası birkaç megabayt veri depolarken, RAM yongası daha fazlasını depolayabilir, Gigabayt olarak ölçülen bir kapasite..

1 Gigabayt 1,024 megabayta eşittir. Kullanılan bilgisayarlara bakacak olursak 256 GB, hatta 512 GB RAM’e sahip olabilirler.

  • RAM ayrıca hız açısından ROM’u geride bırakır. Verilere ROM’dan daha hızlı şekilde erişir. Bilgisayar erişim hızını arttırır.
  • Birebir karşılaştırmada da RAM, ROM’dan yüzlerce kat daha hızlıdır.
  • Günümüzde en son çıkan RAM teknolojisi DDR5 olarak bilinir. Önümüzdeki aylarda ise CUDIMM RAM modellerini görmeye başlayacağız.
  • Son olarak RAM’e veri yazmak, ROM’a göre daha kolaydır. Çünkü ikincisi son derece önemli ve kalıcı bilgiler de olsa sınırlı depolama alanına sahip bir yerdir ve ROM’daki verileri değiştirmenin de oldukça zor olduğunu unutmamak gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başlıklar
Başlıklar
Rüveyda Koç
Rüveyda Koç
Yazmayı, okumayı, araştırmayı sever. 🌿