Barkodlar hayatımızın bir parçası haline geldiler. Her gün barkodlarla karşılaşıyoruz, özellikle de yeni bir şeyler aldığımız zaman. İyi hoş barkodlar her yerde ama , bunlar neden var? Aynı zamanda giderek popüler olan QR kodundan farkı ne?
QR kodu olarak bilinen aslında ‘Hızlı yanıt kodu‘ demek olan kod, bir barkoda benzer. Barkod gibi eklendiği nesne hakkında makine tarafından okunabilir bilgiler de içerir.
Ancak normal bir barkodun aksine, QR kod iki boyutludur. Yani hem dikey hem yatay yönlerde bilgi içerir.
QR kodları çok fazla bilgi barındırır. Büyük şirketlerden yan sokaktaki markete kadar herkes kendi QR kodunu oluşturabilir ve ürünlerine, etkinliklerine ve web sitelerine ekleyebilir.
QR kodları, akıllı telefonların yükselişi sebebiyle son yıllarda çok popülerlik kazandı. Artık en basit bir kafeye bile gitsek menü getirmek yerine QR kodla menüye ulaşabilirsiniz deniyor.
Bir QR kod gördüğünüzde kodu taramak için; ‘Telefon kamerasını kullanılarak tarama ve bir web sayfasının açılması’ gibi önceden ayarlanmış bir eylem koda eklenir ve tetiklenir. Sistemleri basit bir şekilde çalışır.
Barkod; sunulduğu ürün hakkında makine tarafından okunabilen bilgilerin kodlu görsel halidir. Barkod üreticinin adı, ürün türü, fiyatı gibi sadece özel barkod okuyucular tarafından okunabilecek önemli bilgiler içerir.
Barkod yalnızca yatay yönde depolanan verilerden oluştuğu için doğrusal veya bir boyutlu kod olarak da adlandırılır.
Hem QR kodları, hem barkodlar belirli bir ürün ya da kuruluş hakkında bilgi depolamak için aynı temel amaca hizmet etse de aralarında bazı önemli farklılıklar vardır.
En büyük farklılıklarından biri tasarımı ve basitçe nasıl göründükleridir. Kısaca yukarda bahsetmiştim. Bir barkod sadece yatay yönde bilgi içerirken, QR kodu hem yatay hem dikey yönde bilgi içerir dolayısıyla iki boyutlu kod adını alır.
Bu yapısal farklılık nedeniyle bir QR kod bir barkoddan yüz kat daha fazla bilgi içerir. Aynı zamanda bir barkoddan daha fazla alanda daha fazla bilgi saklama potansiyeline sahiptir.
QR kodların başka bir faydası da %7 yahut %30 arasında hata oranı bulunur. Yani yazdırılan kod hasarlı yahut kirli bile olsa QR kod çalışmaya devam eder.
Barkodlar uzun zamandan beri piyasadayken akıllı telefonların yaygınlaşması ile QR kodları çok kısa bir zamanda hayatımıza giriş yaptı.
Bununla birlikte geniş kullanım alanlarını göz önüne getirdiğimizde önümüzdeki yıllarda her yerde olmalarını bekleyebiliriz. Belki barkodlara gerek bile kalmayabilir.
Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir %s = human-readable time difference 2:29 pm