Çoğumuz cihazları prize taktıktan sonra ya unutuyoruz ya da bilinçli olarak zaten kullanırım diye prizde bırakıyoruz. Peki bu yaptığımız şey elektrik faturalarımızın artmasına sebep olabilir mi?
İnsanlar daha az araba kullanmak, dışarıda yemek yemek yerine yiyecek almak, ve aşırı lüks satın alımları azaltmak gibi maliyetleri düşürmenin yolarını arıyorlar.
Ülkemizdeki aşırı kira ücretleri, neredeyse her gün yapılan zamlar, elektrik su faturalarının yüksekliği insanların alacağı şeylerin miktarını düşürmeye ve olabildiğince tasarruf yapmaya sevk etti.
Tasarruf yapıldığı söylenen bir konuda prizde olan cihazları fişten çekerek enerji tasarrufu sağlanabileceği iddiası. Gerçekten maliyeti epey düşürdüğü iddia ediliyor.
Bu güzel görünen fikir beraberinde tartışmalar da getiriyor.
Kullandığımız teknolojik ürünler çoğunlukla şarj ile çalışıyor. Mutfak aletlerinden, bilgisayara kadar neredeyse her şeyin birde şarj kablosu var. Bizlerde kullandıktan sonra şarjı bitiyorsa takıyoruz ancak genellikle şarj cihazlarını fişlerde bırakıyoruz, öyle bekliyorlar..
Peki elektrikli aletler kullanılmadıklarında bile pasif olarak elektrik tüketir mi şimdi bu önemli konuya açıklık getirelim.
Fişe takılı bir cihaz kullanımda değilse ‘iş yapmıyor’ yani, elektrik tüketmemeli değil mi?
Masa lambası veya radyo gibi birçok cihaz açılıp kapatılabilir, ancak bu tüm cihazlar için geçerli değildir.
Şarj cihazı en çok merak edilenlerden birisi ve belki de evinizdeki en belirgin enerji vampirleridir.
Birçok kişinin dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi birden fazla cihazı vardır ve bunların hepsinin sürekli olarak şarj edilmesi gerekir.
Bu, birden fazla şarj cihazının evde ve ofiste sık sık kabloyla duvara takıldıkları, hazır ve telefonunuzun bir dahaki sefere beklemesi anlamına gelir.
Şarj cihazlarınız, cihazınız bağlı olmasa bile sürekli olarak prizden güç çekimi yapar.
Bu miktar 25 watt kadar az olabilse de bir yıl boyunca böyle kullanıldığını ve 4-5 cihazında buna eklendiğini varsayarsak toplamı bizim için önemli bir harcama oranını ortaya koyuyor.
Şu kısımda önemli; eğer şarj cihazlarınızda kopukluk varsa yani temassızlık sıkıntısı varsa yahut da prize tam temas etmiyorsa bu gibi sebeplerden ötürü Allah korusun yangın çıkabiliyor.
Çoğu insanın apartmanı yeni olmadığı için elektrik akımını kesemiyor ve yangınlar büyüyor bu sebepten.Ülkemizde bu şekilde evde prizde unutulan cihazlardan dolayı çok fazla yangın çıkma vakaları görülüyor.
Çoğu insanın apartmanı yeni olmadığı için elektrik akımını kesemiyor ve yangınlar büyüyor.
Enerji kaybetmenin bir diğer yaygın yolu, bir cihazı tam olarak şarj olduktan sonra şarj cihazına bağlamaktır. Bu dikkatsiz uygulama herhangi bir ek fayda sağlamadan on kata kadar daha fazla pasif enerji tüketebilir.
Kablo kutuları, Apple TV’ler, Xbox konsolları ve diğer benzer cihazlar da sürekli güç tüketimine neden olur.
Bu cihazlar genellikle “Bekleme modunda” bekler, sürekli olarak güç çeker, böylece bir düğmeye dokunarak dikkati ve etkinliği yakalayabilirler.
Çoklu prizler birçok eşyayı güç cihazlarına bağlamak için çok kullanışlı bir alettir. Ancak anahtarlı uzatma kablosu her zaman açık kalırsa, gereksiz yere elektriğe dokunacak ve faturanızı arttıracaktır.
Prizlerde şarj cihazlarını bırakmak büyük oranda elektrik harcanmasına sebep oluyor. Prize takılı olan fiş elektrik harcarken eğer herhangi bir cihaz kullanılmıyorsa elektrik harcama oranında değişiklikler olur.
Mesela cihaz kullanılmıyorsa ve fişte prize takılı ise saatlik olarak 3 Watt harcama yapar.
Enerji hayaletlerini gözden kaçırmanın en kolay yollarından biri, Kahve makinelerinden çalar saatlere, DVD oynatıcılara ve mikrodalgalara kadar dijital saat ve ekranlarınızdır.
Bu LED ekranları aydınlatmak, güç kaynağınız için küçük ama sürekli bir yüktür.
Enerji vampirleri sorununa net bir çözüm yok ancak hangi cihazların fantom gücü kullandığını belirlemenin ve tüketimi azaltmaya çalışmanın birçok yolu var.
Evinizdeki cihazları test ederek kullanılmayan gücü boşa harcayıp harcamadıklarını ve elektrik faturalarınızı artırıp arttırmadıklarını test eden bir elektrik sayacı kullanabilirsiniz.
Yapılması gereken bir başka iyi şey de birçok üründe enerjinin verimli olduğunu ve hayali güç çekmediğini belgeleyen energy star etiketini aramaktır, bu sertifika enerji israfının iki ana suçlusu olan şarj cihazları ve transformatörler için geçerlidir.
Bu küçük enerji parçaları önemli görünmeyebilir, ancak ürünlere ve mevcut kullanım alışkanlıklarınıza bağlı olarak her yıl elektrik faturalarınızda birkaç TL den yüzlerce TL ye kadar tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kapanırken, bazı cihazlar zamanla toplanabilecek hayali enerji çeker. Ne taktığınız ve taktığınız şeyi orada ne kadar sürede bırakacağınız konusunda dikkatli olmak hem para tasarrufuna hem de çevreyi korumanızaa yardımcı olacaktır.
Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir %s = human-readable time difference 9:56 pm