Uzun süre, pille çalışan bir cihazımızı kullanmadığımız zaman, pillerin akmış halde olduğunu görürüz. Pillerin akmasının sebebi nedir ve çözüm yolu var mıdır?
Çoğumuzun istemese de başına geldiği bir şeydir: Pille çalışan bir cihazımızın, pillerine bakacak olsak akmış, yapışkan bir halde bulduğumuz olmuştur. Peki neden bu sinir bozucu durumla karşılaşırız?
Sızıntı yapma olasılığı en fazla olan piller çinko ve alkalin pillerdir.
Alkalin Piller; enerjisini çinko ve manganez dioksit arasındaki reaksiyondan alan genelde hepimizin bir yerlerde kullanmış olduğu birinci tür pile denir. Diğer pillere nispeten daha uzun ömürlü ve yüksek enerjiye sahiptir.
Çinko Piller; görünüş bakımından alkalin pillere benzese de bu piller çinko anot ve manganez dioksit katon içeren elektroliti kullanır. Basit bir yapısı vardır ve düşük maliyetlidir. Ancak bu piller oldukça kısa ömürlüdür.
Birçok pil çeşidi var ancak neden bu iki pil grubu akmaya daha fazla sebep oluyor derseniz bunun nedeni enerji üretme biçimleridir.
Piller + ve – kutupların birbiriyle reaksiyona girmesi ve bulunduğu cihazda da elektrik üretmesini sağlar. İki metal türü direk birbiriyle temas etmez bunun yerine pilin doldurulduğu sıvı bir iletken veya elektrolit aracılığıyla sağlanır.
Sızmaya başlayan ve pilin dış tarafında beyaz kristaller oluşturan şey elektrolittir. Peki bu nasıl olur?
Eğer bir pil çok uzun süre güçsüz şekilde bırakılırsa yahut bir cihazda çok uzun bir süre boş halde bırakılırsa, pilde bir gaz meydana gelir.
Eğer gazın basıncı çok fazla olursa, pilin kendinde olan koruyucu tabakası kırılır ve elektrolit bu şekilde dışarı sızma yapmaya başlar ve uzun bir zaman sonra cihazınızdaki pile bir bakarsınız ki akma yapmış..
Eğer pil ile çalışan bir cihazınız varsa ve bu cihazı çok fazla kullanmıyorsanız en iyisi içerisinde pil bırakmamak ve ayrı bir yerde saklamaktır.
Bunu tespit etmek oldukça basittir.
Pilinizin sızdığını keşfettikten sonra şu adımları uygulayabilirsiniz: