Piller Neden Akar? Pillerin Akmasını Nasıl Önleyebiliriz?

Uzun süre, pille çalışan bir cihazımızı kullanmadığımız zaman, pillerin akmış halde olduğunu görürüz. Pillerin akmasının sebebi nedir ve çözüm yolu var mıdır?

Başlıklar

Çoğumuzun istemese de başına geldiği bir şeydir: Pille çalışan bir cihazımızın, pillerine bakacak olsak akmış, yapışkan bir halde bulduğumuz olmuştur. Peki neden bu sinir bozucu durumla karşılaşırız?

Piller Neden Akar?

Sızıntı yapma olasılığı en fazla olan piller çinko ve alkalin pillerdir.

Alkalin Piller; enerjisini çinko ve manganez dioksit arasındaki reaksiyondan alan genelde hepimizin bir yerlerde kullanmış olduğu birinci tür pile denir. Diğer pillere nispeten daha uzun ömürlü ve yüksek enerjiye sahiptir.

Çinko Piller; görünüş bakımından alkalin pillere benzese de bu piller çinko anot ve manganez dioksit katon içeren elektroliti kullanır. Basit bir yapısı vardır ve düşük maliyetlidir. Ancak bu piller oldukça kısa ömürlüdür.

Birçok pil çeşidi var ancak neden bu iki pil grubu akmaya daha fazla sebep oluyor derseniz bunun nedeni enerji üretme biçimleridir.

Piller + ve – kutupların birbiriyle reaksiyona girmesi ve bulunduğu cihazda da elektrik üretmesini sağlar. İki metal türü direk birbiriyle temas etmez bunun yerine pilin doldurulduğu sıvı bir iletken veya elektrolit aracılığıyla sağlanır.

piller neden akar V3

Sızmaya başlayan ve pilin dış tarafında beyaz kristaller oluşturan şey elektrolittir. Peki bu nasıl olur?

Eğer bir pil çok uzun süre güçsüz şekilde bırakılırsa yahut bir cihazda çok uzun bir süre boş halde bırakılırsa, pilde bir gaz meydana gelir.

Eğer gazın basıncı çok fazla olursa, pilin kendinde olan koruyucu tabakası kırılır ve elektrolit bu şekilde dışarı sızma yapmaya başlar ve uzun bir zaman sonra cihazınızdaki pile bir bakarsınız ki akma yapmış..

Eğer pil ile çalışan bir cihazınız varsa ve bu cihazı çok fazla kullanmıyorsanız en iyisi içerisinde pil bırakmamak ve ayrı bir yerde saklamaktır.

Sızdırmış Bir Pili Nasıl Anlarsınız?

Bunu tespit etmek oldukça basittir.

  • Cihazınızı açtığınızda pilin etrafına doğru yayılan beyaz yapışkan bir sıvı varsa (eğer çok uzun süre oradaysa kurumuş da olabilir) bu dışarı sızan elektrolittir.
  • Başka bir ayırt etme yöntemi şudur; Hasarsız pillerde koku bulunmaz. Eğer cihazınızı açtığınızda kimyasal bir koku duyarsanız, bu da sızdıran bir pile işarettir.

piller neden akar V2

Piliniz Sızdırdıysa Ne Yapabilirsiniz?

Pilinizin sızdığını keşfettikten sonra şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Öncelikle kimyasal bir madde olduğu için elinize yüzünüze temsa etmesinden kaçınmanız gerekir. Eldiven kullanabilirsiniz.
  • Odayı havalandırmanız sağlık açısından önemlidir.
  • Sızdıran pilinizi dışarı çıkarın.
  • Daha sonra bir poşete koyun. Sızdırmış pilinizi toplama yerlerine bırakabilirsiniz.
  • Sızdıran pilinizi çıkardıktan sonra cihazınızı temizleyin.
  • Pamuklu bir bez yada kulak çubuğu gibi bir aleti limon suyu veya sirkeye batırarak cihazda oluşan akıntıyı giderebilirsiniz. Cihazlar hassas olduğundan dolayı aşırı bastırma ya da ovalama yapmayın.

Pillerinizin Akmasını Nasıl Önleyebilirsiniz?

  1. Tek bir cihazınız için farklı farklı piller değil de aynı marka piller kullanın.
  2. Kullandığınız pilleri aynı anda değiştirin.
  3. Cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız pilleri çıkarın ve kuru bir ortamda saklayın.
  4. Pillerinizi oda sıcaklığında ve kuru bir yerde muhafaza edin.
  5. Cihazınıza pilleri yerleştirirken önce negatif ucunu, daha sonra pozitif ucunuz yerleştirin. Pilleri çıkartırken de tam tersi bir sıralamayı izleyin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başlıklar
Başlıklar
Rüveyda Koç
Rüveyda Koç
Yazmayı, okumayı, araştırmayı sever. 🌿