Belki de herkes hayatında bir kere de olsa şu düşünceyi geçirmiştir: Paranın fotokopisini çeksek olmaz mı? Küçükken bu iş yazıcının düğmesine basmak kadar kolay bir işe benziyordu.
Ancak tabi ki bu olay birinci olarak yasal değil, ikinci olarak da işe yaramaz bir yöntemdir.
Paranın Fotokopisini Neden Çekemiyoruz?
Herhangi bir modern yazdırma ya da tarama cihazı kullanarak paraları bastırmaya çalışırsanız makineniz bu suç teşkil eden girişimde size yardımcı olmayı reddedecektir. Hatta kendini bile kapatabilir.
Paralar, makinaların çalışmasını nasıl engeller?
İsterseniz inanın isterseniz inanmayın bunun cevabı yıldızlarda gizli. Mesela 50 TL’yi yakından incelediğimizde banknot üzerinde yenilenen daire desenleri de dahil olmak üzere bazı farklı işaretlerde fark etmiş olmalısınız.
Daha da ileri giderek diğer ülkelerin para birimlerini incelerseniz bu modellerin onlarda da mevcut olduğunu göreceksiniz.
Daire yerine bazen müzik veya çiçek sembolleri de olsa desenler oldukça birbirine benzer. Beş daireden oluşan ve bu yinelenen desen ve bunların düzeni de Orion takım yıldızına oldukça benziyor.
EURion takım yıldızı olarak bilinen bu model hiçbir zaman insanlara açıklanmadı veya resmi bir isim verilmedi ancak aynı zamanda bunlar Omron halkaları veya çörekleri olarak da anılıyorlar.
Fotokopi makinelerinin ilk icat edilmesinden bu yana merkez bankaları, paraların sahteleştirilmesinde ve olası kötü kullanımına karşı ihtiyatlı davrandılar. Bu nedenle, sahteciliği önlemek için hızlı şekilde güvenlik mekanizması geliştirdiler.
Birçok görüntüleme şirketleri, makinelerin para, banknot sahteciliği yapmak için kullanılmamasını sağlamak amacıyla özel sipariş verdiler.
Sahtecilikleri önlemek için kullanılan ana savunma silahı EURion takım yıldızının kullanılması oldu. Dünyanın bütün büyük ekonomileri bu ya da buna benzer modelleri paralarında, banknotlarında benimsemişlerdir.
Bankaların bu özelliği ne zaman kullanmaya başladıkları hususunda kesin bir bilgi olmasa da uzmanlar bu uygulamanın 90’lı yılların ortasından bu yana uygulandığını tahmin etmekteler.
Neredeyse tüm makineler bu EURion modelini algılayacak ve sahtecilik girişimini engellemek amacıyla yazdırmayı durduracaktır.
Dünyanın dört bir yanında olan merkez bankaları kendi para birimlerinin sahtesini yapma girişimlerini engellemek için merkez bankası sahteciliği önleme grubu aracılığıyla birbirleriyle de iş birliği yapıyorlar.
Sahteciliği önleme Sistemi adı verilen ve daha da profesyonel sahteciliklere karşı caydırıcı teknoloji geliştirdiler.
CDS ile, fotokopi makineniz yalnızca parayı yazdırmayı reddetmekle kalmayıp, aynı zamanda Photoshop yazılımınız da para üzerindeki çalışmayı reddedecektir. Bu tür programların, para biriminin içinde çıplak gözle görülmeyen bir dijital filigran aradığına inanılıyor.
Adobe, yazılımlarının gerçekten de para birimindeki görselleri düzenlemeyi engellemek için CDS kullandıklarını kabul ettiler. Yazılım, kullanıcıların banknot, para resmi eklediklerini fark ettiği zaman işlemi sonlandırıp uyarı mesajı gönderiyor.
Bu işlemin nasıl çalıştığını da yapanlar dışında bilen kimse yok. CDS’nin işleyişi o kadar gizli ki Adobe bile bütün detayları bilmiyor. Sahte paranın yasa dışı olduğu bilinen bir şey,
Herhangi bir para birimi, posta pulu ya da gelir pulu basmanın veya yayınlamanın da yasa dışı olduğunun farkında olmayabilirsiniz.
Aslında reklamlarda ya da filmlerde de gerçek para birimi kullanmak yasa dışıdır. Filmde neden bu kadar belli olan sahte para kullanılıyor derseniz cevabı bu.
Sahtecilik hafife alınmayan ciddi bir suçtur.
Bu sebepler doğrultusunda paranın fotokopisinin çekilemeyeceğini görmüş olduk 🙂