Ürün İnceleme

MSI MPG 341CQPX QD-OLED Monitör İncelemesi

Bir monitöre ne kadar para harcarsınız? Görüntü kalitesinin çok iyi olması, yüksek bütçelere çıkmanız için yeterli olur mu? Bu soruları sordum çünkü tam da bu soruları soracağımız bir ürünü inceleyeceğiz. İnceleme masamızın yeni konuğu MSI MPG 341CQPX QD-OLED monitör olacak. Hiç uzatmadan incelememize geçelim ve monitör neler sunuyor yakından bir bakalım.

MSI MPG 341CQPX QD-OLED Monitör Tasarım Anlamında Nasıl?

Oyuncu monitörlerinde genelde RGB aydınlatmalarla donatılmış olan gösterişli tasarımlar tercih ediliyor. MSI MPG 341CQPX QD-OLED modelinde ise durum biraz daha farklı. Zira bu seviyede bir monitör için biraz sönük kalan bir tasarım yapısına yer verildiğini söyleyebiliriz.

Önden bakıldığı zaman ekran, 3 taraftan çerçevesiz olarak tasarlanmış. Zaten kavisli olan MSI MPG 341CQPX QD-OLED, üst ve yanlardan neredeyse tamamen çerçevesiz olunca, geniş bir görüş açısı sunabiliyor.

Alt kısımda ise küçük bir çerçeve alanı sunulmuş. Açıkçası bu kısımda da çerçevelerin daraltıldığını söylemek doğru olur.

Asıl dikkat çeken kısım arka kapakta yer alan tasarım. MSI MPG 341CQPX QD-OLED arka kısımda  biraz daha ihtişamlı bir görüntü sunulması adına logoyu kullanmış. Hafif dışa doğru çıkık olan panelin üzerinde MSI logosunun tam haliyle sunulduğunu görüyoruz.

Ancak bu kısımda da ek bir aydınlatmaya yer verilmemiş. Arka panel de bu açıdan eksik kalmış diyebiliriz. Tabii ki RGB aydınlatma herkes tarafından tercih edilmiyor. Bunu da unutmamak gerekiyor.

Destek Ayağı Nasıl?

Destek ayağını ayrıca ele almak istedim zira burada eleştireceğim kısımlar var. Destek ayağı özellikle ön kısımdan iki uzun çatala sahip. Arkada yer alan kuyruk kısmı da biraz uzun. Bu şu demek oluyor ki monitör her masaya uygun değil.

Kullanım alanını biraz daraltabilir. Açıları daha iyi düzenlenmiş farklı bir tasarımda destek ayağı tercih edilebilirdi. Görüntü olarak çok şık duruyor ama dediğimiz gibi biraz alan kaplıyor.

Dik duruş standının üzerinde kablo kanalları için ek alana yer verilmesi, malzeme kalitesinin yüksek olması da artı noktalar olarak dikkat çekmekte.

Portlar ve Diğer Detaylar

MSI MPG 341CQPX QD-OLED monitörün tasarımını biraz daha işlevsel hale getirecek bazı artı noktalar da var. Bunların başında ise kullanıcı dostu joystick yerleşimi geliyor. Ekranın hemen arkasına yerleştirilen butona ön kısımdan kolayca erişebiliyorsunuz ve yine tüm ayarlamaları da kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz. 5 yönlü joystick artı noktalardan biri olarak kenarda dursun.

Gelelim bağlantı portlarının durumuna. MSI MPG 341CQPX QD-OLED arka kısımda bulunan USB Type C portu üzerinden 98W’a kadar güç verebiliyor. DisplayPort alt modunu da destekleyen port, zahmetsiz bir şekilde görüntülemeye de izin veriyor.

Bunun dışında 1 adet Display Port 1.4a, 2 adet HDMI 2.1 yuvası, 2 adet USB Type A 2.0 girişi ve 1 adet USB Type B 2.0 bağlantı noktaları sunuluyor. Unutmadan ekranda kulaklık çıkışına da yer verildiğini ekleyelim.

VESA Montaj Desteği Var mı?

Evet var. Tercih edenler için 100×100 mm VESA montajı desteğine yer verilmiş durumda.

Tasarım kısmında son vereceğimiz detay da bu olsun. Bunun dışında ölçülere de yer verelim ve artık teknik özelliklere doğru ilerleyelim.

Tasarımdan Notlar

  • Ölçüler: 812 mm (G) X 318 mm (D) X 427 mm (Y) standlı hali
  • Ağırlık: 8,8 kg
  • Eğim ayarı: -5 derece ile 20 derece
  • Dönüş ayarı: -30 derece ile 30 derece
  • Yükseklik ayarı: 0 ile 100 mm

MSI MPG 341CQPX QD-OLED Teknik Özellikler Açısından Neler Sunuyor?

Geldik asıl merak edilen kısma. Ekran teknik özellikler açısından oldukça iddialı modellerden biri. 34 inçlik ekran boyutuna sahip olan seri, 1800R kavis oranıyla geliyor. Çözünürlük kısmında ise 3440 X 1440 piksel gibi bir değer karşımıza çıkıyor.

QD-OLED panelin en dikkat çeken yanı ise 240 Hz yenileme hızı sunuyor oluşu. OLED monitörlerde bile 240 Hz değerini çok fazla görmüyoruz. QD-OLED monitör için de bu değer gerçek anlamda iddialı bir değer olarak gösterilebilir.

İlgili Yazı

Yenileme hızının yüksek olmasının yanında tepki süresi de oldukça düşük. Monitörde 0,03ms GTG değeri var ki bu da çok iddialı bir değer.

Bunun dışında ekranda VESA ClearMR 13000 sertifikasının da sunulduğunu görüyoruz. Bu sertifika, ekrandaki görüntüler için hareket performansını değerlendiren yeni bir standart. Monitörde hareket bulanıklığının çok daha düşük olduğunu gösteriyor.

Renk Konusunda Nasıl?

Sonuç olarak bir OLED ekrandan söz ediyoruz. Renk doğruluğu konusunda da beklentilerimiz var. MSI MPG 341CQPX QD-OLED bunu ne kadar karşılıyor onu değerlendireceğiz. Bir kere ekranda Vesa DisplayHDR True Black 400 sertifikası var. Yani ekranda piksel seviyesinde karartma sunuluyor ve bu da daha iyi kontrastlar, daha doğru ve daha gerçekçi renklerin elde edilmesini sağlıyor.

QD Premium color serisi monitörlerden biri olan 341CQPX QD-OLED, Delta E ≤ 2 ve 10 bitlik RGB panel artısına da sahip. Renk kapsamı ise DCI-P3 %99 seviyesinde. Bu değerleri sadece kağıt üzerinde bile ele alsak, renk doğruluğu ve doygunluğu konusunda iddialı bir monitör sunuluyor deriz. Testlerden sonra ise bu konuda modelin gerçekten başarılı olduğunu gördük.

Teknik Özellikler Özet

  • Ekran Boyutu: 34 inç
  • Ekran Çözünürlük Değer: 3440 X 1440 piksel
  • En Boy Oranı: 21:9
  • Parlaklık: 250 Nit SDR, 450 nit HDR, Tipik 1000 nit
  • Kontrast Oranı: 1500000:1
  • Yenileme Hızı: 240 Hz
  • Tepki Süresi: 0,03 ms
  • HDR Desteği: DisplayHDR True Black 400
  • Panel: Yansıma Önleyici
  • Adobe RGB: %97,8
  • DCI-P3: %99,3
  • sRGB: %139,1
  • Ekran Renkleri: 1.07B, 10 bit

Isınma Sorunu Var mı?

OLED monitörlerde ısınma sorunu gibi bir sorun var. Birçok modelde ısınma sorununa karşın önlem alınacak özel teknolojiler sunulduğunu görüyoruz. MPG 341CQPX QD-OLED modelinde de yine benzer bir önleme teknolojisi kullanılmış.

Monitörde özel ısı emicili grafen film var. Grafen film, termal iletkenliği artırıyor ve ısının hızla uzaklaştırılmasını sağlıyor.

Fakat buna rağmen MSI’ın aşırı ısınmaya karşı eklemiş olduğu bir de koruma var. Bu koruma sisteminde, monitör 4 saatin üzerinde çalıştığı zaman, aşırı ısınmayı engellemek için birkaç dakikalık kapanıyor. Sonrasında monitör yeniden açılıyor. Bu süreçte güç tuşu turuncu olarak yanıp sönerek, kullanıcıya sürecin devam ettiğini göstermekte.

Dilerseniz güç tuşuna basarak hiç beklemeden işlemi iptal de edebiliyorsunuz. Ancak ısınmaya karşı koruma adına iptal etmenizi önermiyorum.

Ayrıca MSI’ın 3 yıl panel yanma garantisi sunduğunu da eklemiş olalım. Garanti süresinin uzun tutulması önemli. Burada garanti süresi 5 yıl olsa çok daha iyi olurdu.

Dikkat Çeken Diğer Özellikler

  • Kontrol menüsü Türkçe ve tüm ayarları kullanabiliyorsunuz.
  • FPS oyunlarında kullanabilmeniz için panelde orta kısma bir büyüteç eklemesi yapabiliyorsunuz.
  • Çoklu logo algılama özelliği var
  • Konsol modu var
  • Yapay zeka desteğiyle beraber görüntülerdeki karanlık alanların aydınlatılması özelliği
  • Adaptive SYNC desteği
  • Titreşim engelleme ve mavi ışık azaltma göz koruması özellikleri

Tepsi Süresi Testi 

–Kullandığımız cihaz maksimum 0.1 değerini ölçebiliyor. Altında değerleri göremiyoruz.

Son Sözler ve Değerlendirme

MPG 341CQPX QD-OLED gerçek anlamda başarılı bir monitör. OLED olmasının avantajını renklerin doygunluğunda görebiliyorsunuz. Evet görüntü kalitesi gayet başarılı. Bunun yanında 240 Hz yenileme hızı ve 0,03 ms GTG tepki süresi iddialı teknik özellikler.

Evet buraya kadar her şey güzel. Ama ya fiyat? İşte OLED monitörlerin sıkıntısı fiyatı. 341CQPX QD-OLED modelinde de öyle. Monitör 40 bin TL bandının üzerinde fiyatlarla satışa çıkacak. Bir monitör için bu rakamlar verilir mi? İşte sizin cevaplamanız gereken kısım orası.

Artıları 

  • 240 Hz ve 0,03 ms tepki süresi var.
  • Renk Doygunluğu çok başarılı.
  • OSD menüsü Türkçe, destekleyici güzel teknolojiler kullanılmış. Ekranda büyüteç modu gibi.
  • 98W güç verebilen USB Type C bağlantı portu var ve genel olarak bağlantı portları zengin.

Eksileri 

  • 3 yıl garanti süresi az kalmış. En az 5 yıl olabilirdi.
  • Fiyatları çok yüksek kalıyor.
  • Hoparlör bulunmuyor ve ayrıca bir ses sistemi ihtiyacı doğurmuş oluyor.

Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir 13 Aralık 2024 1:59 pm

Oğulcan Özsezgi