Her zaman günlük hayatta sıkça kullanmış olduğumuz internet bizden bir parça haline geldi. Birçok işimizi internet aracılığıyla hallediyoruz. Hatta şöyle ki ufak bir internet kesintisi bile hayatımızı olumsuz etkiler halde. Mobil veriden daha fazla kullanmış olduğumuz modemlerde de bazen internet kesintileri yaşayabiliyoruz.
İnternetin kesintiye uğraması durumunda yardım merkezini aramadan önce bizim yapabileceğimiz çözümler var mı varsa bunlar nelerdir bu yazımda bunlara değineceğim.
Modemlerimizde yer alan ışıklardan en önemlilerinden birisi de internet ışığı. Diğer ışıkların da elbette önemi var ancak onlar yanmadığı zaman belki modeme bağlı cihazlarda erişim olmadığını ya da elektriğin olmadığı gibi manalara gelebilir.
İnternet Işığım Yanmıyor Ne Yapmalıyım?
Modemdeki ışıklardan internet yazanı bazen yanmıyor bazen de kesintili yanıp sönebiliyor. Bu halde de interneti kullanmak ve işlerimizi halletmek zor hale geliyor. Elbette internet kesintisi sorunu herkesin hoşuna gitmeyen ve işlerini etkileyen bir sıkıntı. Bu sorunu belki birkaç pratik bilgi ve çözüm önerisi ile uzun sürmeden halletme imkanınız olabilir.
Modemde internet ışığınız yanmıyorsa yapabileceğiniz öneriler:
1- Başka cihazdan Wifi ye bağlanmayı deneyin.
İnternette yaşamış olduğunuz bağlantı sorunu, yavaşlama gibi durumlarda sorunun cihazınızdan mı kaynaklı ya da modemden mi kaynaklı olduğunu öğrenebilmek için farklı bir cihazdan bağlanın. Aynı sıkıntı devam ediyor ve internette kopukluk meydana geliyorsa sorunun modemden kaynaklı olabilme ihtimali artmış olacaktır.
2- Modeminizi Yeniden Başlatın.
Başka bir yöntem olarak modemin üzerinde yer alan güç tuşuna basıp modemi kapatın. Sonra modem üzerinde yer alan kabloları çıkartın birkaç dakika bekleyin. Daha sonra kabloları tekrar düzgün bir şekilde takıp modemi yeniden açın. Birkaç dakika sonra tekrar internete bağlanmaya çalışın.
3- Kablo Bağlantılarınızdan Emin Olun.
Modemde yer alan kablolar yanlış takılmış olabilir. Özellikle temizlik vs. yapıldığı zaman bu sorunla karşılaşılabiliyor. Kablolar yanlış yerlere takılmış olabilir. Bundan emin değilseniz kullanma kılavuzuna bakarak kabloları tekrar doğru şekilde yerleştirin.
Şu da olabilir kablolarda kopma, yırtılma, ezilme gibi sorunlar varsa kabloyu değiştirmeniz gerekir. Kablolardaki yıpranmışlık internetin olmamasına büyük etkendir.
Bu kontrolleri de sağladıysanız tekrar internetinizin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
4- DSL Bağlantısında Sorun Olabilir.
Digital Subscriber Line yani Dijital Abone Hattı anlamına gelen DSL, telefon hatları üzerinden internet bağlantısı ile bilgisayar, modem, akıllı televizyonlar ve diğer cihazlar arasında bir köprü vazifesi gören modem aracılığıyla internete erişimi sağlar.
Kablolarda sıkıntı yoksa DSL bağlantısını kontrol etmeniz gerekir. Modemde yer alan DSL ışığının sabit bir şekilde yanmasını sağlamalısınız. Bunun için şu işlemleri yapmanız gerekebilir.
- Modeminizi ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
- Antivirüs yazılımınız var ise devre dışı bırakın.
- Windows Sorun Giderici’yi çalıştırın.
- DSL filtresi kullanmayın.
- Modemin duvar prizine bağlı olduğundan emin olun.
- Modemi her zamankinden farklı bir güç kaynağına bağlayın.
- DSL bağlantısı yok sorunu için teknik servis yardımı alın.
5- DNS ayarlarınızı değiştirin.
DNS ayarlarını değiştirmek de çözüm olabilir. Bu işlemin sağladığı şey her internet sitesindeki IP adreslerinden kurtulmak. Bu şekilde internete girdiğinizde IP adreslerinde bir sıkıntı yaşamadan gezinti sağlayabilirsiniz.
DNS ayarları nasıl değiştirilir?
- Ekranın sağ alt köşesinde yer alan ağ simgesine sonra ayarlara tıklayın. ayarlardan ağ ve internet ayarlarını seçin.
- Açılan ekranda ‘Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir’ menüsünü açın. Bu şekilde yazmıyorsa gelişmiş ayarlardan girebilirsiniz.
- Açılan ‘Ağ Bağlantıları’ sekmesinde kendi ağınızı bulup sağ tıklayın ve özellikleri seçin.
- Bu aşamada İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) üzerine tıklayın ve özelliklere girin.
- DNS sunucu adreslerini kullanı işaretleyip kutulara Domain Name Server adreslerini yazın.
- Tamama tıklayıp ayarları kaydedin.
Birkaç Güncel DNS sunucu listesi:
- 8.8.8.8
- 8.8.4.4
Yandex
- 77.88.8.8
- 77.88.8.1
Level3
- 209.244.0.3
- 209.244.0.4
Verisign
- 64.6.64.6
- 64.6.65.6
6- İnternet kesintisi sorunu sizden kaynaklı değil de arıza giderme, güncelleme, bakım çalışmaları gibi sebeplerden ötürü de kesilebilir. Bulunduğunuz bölgede kısa süreli kesinti yaşama ihtimaliniz olabilir bunu öğrenmek için bağlı olduğunuz yerin destek ekibini arayarak bilgi alabilirsiniz.
7- İnternet Sağlayıcınızdan Yardım Talep Edin.
Yukarıda yazmış olduğum birkaç çözüm ile sorun çözülemiyor ise internet servis sağlayıcınızı arayarak destek almalısınız. İnternet sağlayıcınızın iletişim numarasını kurumsal sitelerden bulabilirsiniz.