Bilim

İnsanlar Yırtıcı Hayvanların Etlerini Neden Yemez?

Geçmişten günümüze insanoğlunun yırtıcı, vahşi hayvanların etini yemediklerini uzak durduklarını biliyoruz. Zaten şimdiki modern insanların da böyle bir merakı yok ama insanlar hangi sebepten bu hayvanların etini yemezler?

İnekler, tavuklar, tavşanlar, geyikler bunların hepsi dünyanın her yerindeki insanların düzenli olarak yediği hayvanlardır. Ancak yediğimiz hayvanların birçok kısmı hayvanları yemiyor.

Peki bizler etobur hayvanlardan neden uzak dururuz?

Vahşi Hayvanların Etini Yemememizin Sebepleri

Etobur hayvanları genel olarak yiyecek menümüzün dışında tutmamızla ilgili birçok olasılık var. İşte etobur hayvanları yemekten kaçınmamızın ilk nedeni:

1. Güvenlik

Etlerin güvenli yahut güvensiz olması meselesi.. Hayvanlar hayatlarını sürdürürken parazitler, mikroplar, ağır metaller gibi potansiyel zararlı maddeleri yakalarlar ve bunların bazıları vücutlarında asılı kalır bu da insanların yediklerinde zarar verebilecek şeydir.

Bir hayvan diğerini yediğinde, o hayvanın pisliklerini kendi pisliklerine ekler. Hayvan yiyen başka bir hayvanı yediğinde o hayvanın bütün mikropları hastalıklarını da yemiş olur.

Birçok başka hayvanın yiyen hayvanların etini tüketmemiz bu sebeplerden hiç güvenli değildir. Bizim vücudumuzu hasta edebilecek birçok mikroba, büyük rahatsızlıklara sebep olabilir.

Hayvan yiyen bazı türlerin onları potansiyel tehlikeli hale getiren zararlı maddeleri yeterince yüksek seviyelerde içerdiğini biliyoruz.

2. Lezzet.

Diğer hayvanları yiyen hayvanların tadı o kadar da güzel olmayabilir. Lezzetli olmamasının birkaç sebebi var. Birincisi doku.

Bir hayvan ne kadar yağsız ve güçlüyse o kadar az sulu yağ içerir ve kas lifi demetleri de o kadar kalın olur. Dolaysısıyla eti de sert bir ettir. Genel olarak insanlar sert etleri pek sevmezler.

Hayvanın ne yediği tadı etkileyebilir bu yüzden bazı insanlar sığır etlerinde otlarla mı besledi yoksa tahılla mı diye bakarak alır. Belki diğer birçok hayvanı yemeyle ilgili bir şey.

Farklı mevsimlerde ayı yiyen insanlar, meyvelerle beslenen bahar ayılarının, balıkla ziyafet çeken sonbahar ayılarından daha çok lezzetli olduğunu söylemişlerdir.

Balıklardan konu açılmışken tüm bu insanlar etoburları yemez olayının büyük bir de istisnası vardır.

İlgili Yazı

Yediğimiz balık türlerinin neredeyse hepsi diğer balık türlerini yer ve tatları da kötü değildir. Bu yüzden tat hipotezinin en azından tüm etoburlar için geçerli olmadığını söyleyebiliriz.

3. Verimsizlik.

En azından modern zamanlarda büyük grupları beslemeye yetecek kadar etin olması için, hayvan yetiştirmek gerekiyordu ve bunu da etoburlarla yapmak pek mantıklı bir şey değil. Çünkü bizi yiyecek olarak görme sorunları var.

Ama bundan da büyük sorun etobur yetiştirmenin bir nevi israf olması.

Diyelim ki bir inek 10.000 kalorilik bir otla besleniyor. Tüm bu beslenmesinden 1 kalorilik bir sığır eti elde edersiniz. Bu temelde birkaç bifetktir.

Bu 1000 kalorilik sığır etini bir kaplana verirseniz yalnızca 100 kalorilik bir kaplan eti alırsınız. Sığır etini kendi başınıza yemek daha mantıklı ve kolaydır.

4. İnanç

Bu hayvanları yemememizin başka bir sebebi daha var Kuranı kerim insanlara yırtıcı hayvanların etini, dişleri veya pençeleri olan hayvanları yemeği yasaklamıştır. Aynı zamanda Yahudilikte de yırtıcı hayvanların yenilmesine izi verilmez.

Dinlerine bağlı olan insanlar bu sebepleri baz alarak yırtıcı hayvanların etini yemezler. Bu davranışların dini yasaklamalarla başlaması ve geçmişten günümüze kadar bu hassasiyetin devam etmesi bilindik bir durumdur.

5. Avlama

Hayatımızı riske atarak yırtıcı bir hayvanı avlayacağız da onun derisiyle vs. uğraşacağız da sonra pişirip yiyeceğiz.. Bu gerçekten zor bir durum özellikle de şimdiki zaman için. Çünkü çok büyük uğraş istiyor ve şunu da göz önüne getirmek lazım, bu uğraşın bedeli de az bir miktar olmaz elbette. En pahalı et kategorisinde zirve olur.

Bu saydığım sebepler insanoğlunu yırtıcı hayvanların etini yemekten uzak tutmuştur. Bunu da zaten çok normal karşılıyoruz. 🙂

Rüveyda Koç