HP, laptop kullanıcılarını çok da memnun etmeyecek bir adım atıyor. Dizüstü bilgisayarlarında kullanıcılara zorunlu reklam göstermeye başlayacağını duyurdu. Şimdilik reklamların nasıl ve ne sıklıkta uygulanacağı belli değil ancak geçmişte de kendi ürünlerini tanıtmak için açılır pencere reklamlarını kullanmıştı.
HP’nin bu yeni uygulaması bir yerden tanıdık geliyor. Xiaomi, kullanıcılarına reklam gösterme olayını telefon ve tabletlerinde uzun seneler yapıyor. HP’nin aynı zamanda kendi reklam platformu olan HP Media Network‘de mevcut. Bu platform üzerinden kullanıcılara kendi uygulamaları içinde reklam ve spam içerikleri gösterecek.
Reklamlardan Kaç Kişi Etkilenecek?
Hp’nin bu reklam planı, bir sunumda ortaya çıktı. HP, dünya çapında aylık kullanıcı sayısının 830 milyon kişi olduğunu söylüyor. Yine dünya çapında 100 milyon kişi aktif olarak HP bilgisayar kullanıyor. Ayrıca şirketin kendi verilerine göre aylık yaklaşık 2 milyon adet bilgisayar satışı yaptığı düşünülürse reklama maruz kalacak kullanıcı sayılı bir hayli yüksek.
IDC verilerine göre HP, dünyanın en büyük ikinci PC üreticisi konumunda. 2025 ilk çeyreğinde 12,8 milyon adet bilgisayar satışı yaparak %20,2’lik pazar payına sahip. Lenovo %24,1 pazar payı ile bilgisayar satışında lider durumda.
Reklamlardan Kurtulmak Sanıldığı Kadar Kolay Olmayabilir
Sunumda yer alan bilgilere göre kullanıcılar her yerden reklam bombardımanına tutulacak gibi. Windows sistem bildirimlerinin yer aldığı yerde pop-up reklamlar örnek olarak gösterilmiş. Yeni reklamların hedefleme yeteneği de dikkat çekiyor. Kullanıcı ne kadar süre cihaz kullanmış, e-posta adresleri ne, satın alma geçmişleri nasıl, hangi konumda yer alıyor gibi veriler üzerinden reklamlar çeşitlenebilecek.
Şimdilik reklamların detayları ve korunma yöntemleri net olarak belli değil. Ancak reklamlar büyük ihtimalle işletim sistemi ile birlikte çalışan özel uygulamalar ile gösterilecek. Böyle bir durumda, kullanıcılar sistemdeki yardımcı HP yazılımları kaldırarak ya da güvenlik duvarı ile erişimini kapatarak önlem alabilir. Şirketin neden böyle bir strateji uyguladığı ve pazardaki gücünü nasıl etkileyeceği bilinmiyor.