Gözlüğe ihtiyacınız varsa, ancak takmamayı tercih ediyorsanız, bazı insanlar böyle bir kararın görüşünüzü daha da kötüleştireceğini varsayar, ancak durum böyle değil.
Düzeltici gözlükler, kornea şeklindeki olumsuzlukları telafi etmeye yardımcı olur, böylece insanlar daha net görmeye başlar ve gözlerindeki baskı da azalır.
Gözlük takmamak gözlerinizi kötüleştirmez ancak gözlerinizi daha çok çalışmaya zorlar.
Görme bozukluklarına sebep olan birçok etken olduğundan ‘Görme yeteneğinin zayıf olması’ tek bir durumun teşhisi olmaz.
Bulanık ve net olmayan görme, miyop, hipermetrop, astigmat ve belki de tembel bir gözünüzün olduğunun kanıtı olabilir.
Miyop ve hipermetrop, görme sorunlarının en yaygın biçimlerinden. Ancak artık astigmatta oldukça yaygın hale geldi. Bu görme bozuklukları korneanın göz küresine göre şeklinden ve boyutundan kaynaklanır.
Kornea, ışığın ve görüntünün odaklandığı yerdir ve görmemizi sağlar ancak ışık düzgün odaklanmadığında görüntüler net olmayacaktır.
Geçmişte insanlar görme problemlerinin doğası gereği genetik olduğunu düşünürlerdi ancak araştırmalar vizyonumuzun genetik ve okuma, aşırı ekran süresi ve göz yorgunluğu gibi davranışsal faktörlerin bir kombinasyonu olduğunu göstermiştir.
Özellikle son zamanlarda aşırı ekrana bakma, bilgisayar ile uzun vakit meşgul olma, televizyon ekranları gibi etkenlerden ötürü göz tembelliği ortaya çıkıyor. Gözde yorgunluk ve ağrı meydana geliyor. Bu etkenden ötürü doktora gittiğinizde gözünüzü rahatlatması için size rahatlatıcı gözlük veriyorlar.
Bu gibi temel görme problemlerinin çoğu için gözlükler, kornea şeklindeki farklılıkları telafi etmeye yardımcı olabilir. Gözlerimizi yormadan net bir şekilde görmemize yardımcı olabilir.
Gözlük olmadan net bir şekilde görmek için gözlerini kısmak zorunda kalır, bu da baş ağrısına ve odaklanamama sorununa yol açar.
Ancak, gözlerinizi daha fazla çalışmaya zorlamak, olumsuz ve rahatsız edici yan etkilerine rağmen görmeyi daha da kötüleştirdiği manasına gelmez. Sadece gözünüzü zorladığınız manasına gelir. Bu da çok aşırı ağrı oluşturmuyorsa katlanabileceğiniz bir şeydir.
Bulanık görmenin temel sorunlarının ötesinde, bu cevap da karmaşıklaşıyor.
Göz tembelliği veya şaşılık gibi durumlarda düzeltici gözlükler gözleri çalışmaya ve uygun şekillerine geri dönmeye zorlayarak görüşünüzü normalleştirebilir. Bu durumda düzeltici gözlük takmayı reddetmek sorunu daha da kötü hale veya kalıcı hale getirebilir.
Katarakt, glokom ve buna benzer rahatsızlıklar yaşlandıkça ortaya çıkma eğilimi gösterir.
Benzer şekilde, merkezi ve odaklanmış görmeyi zorlaştıran bu sorunlar gözlükle telafi edilebilir. Ancak gözlüksüz daha hızlı ilerlemez ve kötüleşmez.
Bu tür sorunları görmezden gelmek, tıpkı çocuklarda bulanık görmede olduğu gibi göz yorgunluğuna yol açacaktır ve bu göz yorgunluğu, görmeyi zorlaştıran baş ağrılarına, çift görmeye ve odaklanma güçlüğüne neden olabilir.
Görme problemlerinin çoğunun anatomik ve fizyolojik sebeplere bağlı olduğunu unutmamak gerekir. Bu sebeple gözlükler, lensler görüşümüzü düzeltir ve böylece gerilmeyi önler.
Şunu unutmamak lazım gözlükler sorunu kökten çözen araçlar değildir sadece semptomları hafifletmek için etkilidirler.
Glokom ve katarakt gibi durumlar da çeşitli prosedürler ve ilaçlarla tedavi edilebilirken lazer göz ameliyatları da daha kalıcı bir çözüm olabilir.
Elinizde bulunan bir kağıdı okumak için gözlüğünüzü çıkarmak istemiyorsanız biraz zorlayarak okumak baş ağrısı yapabilir ama rahatsızlığınızı ileri boyuta götürmez.
Göz tembelliği oluşmasını istemiyorsanız ekran sürelerinizi mutlaka kontrol altında tutmaya çalışın, çok parlak ekranlara, ışıklara uzun süre bakmamaya özen gösterin. Bu gibi küçük görünen önlemler aslında göz sağlığımız için önem arz ediyor.