Ürün İnceleme

GIGABYTE AORUS 16X (2024) Laptop İncelemesi! Oyun Performansı Nasıl?

Oyuncu laptop modellerinde de yapay zeka dönemi başladı. Yapay zeka destekli AORUS 16X (2024) oyuncu laptop modelini inceliyor. Oyun performansı ve teknik donanım konusunda merak edilenleri değerlendirelim.

Oyuncu laptoplarında rekabet kızıştı. Pazarda rekabet giderek artıyor ve rekabet arttıkça markaların daha iddialı ürünlerini pazara sunmaya başladığını görüyoruz. Bugün inceleme masamızın konuğu olan GIGABYTE AORUS 16X (2024) modeli de bu “iddialı” dediğimiz laptoplar arasında yer alıyor.

Tasarım kısmında güzel dokunuşlar, soğutma sistemi konusunda dikkat çeken bölümler, e tabi son dönemin kaçınılmazı yapay zeka konusunda birkaç dokunuş. Yeni seri ile ilgili anlatacağımız, inceleyeceğimiz çok yer var. O halde hiç zaman kaybetmeyelim ve tasarım diyerek incelememize başlayalım.

AORUS 16X (2024) Tasarımı Nasıl? Ne Kadar Dikkat Çekici?

Tasarım konusu çok göreceli bir kavram. Her oyuncunun sevdiği dokunuşlar ya da istemediği noktalar olabiliyor. Burada benim için iki anahtar nokta var. Birincisi bu bir oyuncu laptop ve tasarımda bunu yansıtan ögeler olmalı. İkincisi görsellik dışında tasarımda işlevselliğe de önem verilmiş olmalı.

AORUS 16X (2024) modeli her iki konuda da beni tatmin etti. Daha detaylı açıklamak adına bölüm bölüm gideceğim.

Üst Kapak Tasarımı

Kapak kısmında tam merkezde bir AORUS logosu bizi karşılıyor. Parıltılı logo olarak aktarılan bu logoda herhangi bir RGB aydınlatma bulunmuyor. Fakat ışığın yansımasına göre adından da anlayacağınız gibi parıltılı bir görüntü sunuyor.

Hemen köşe kısımda ise isim plakası yerleştirilmiş. Yatay olarak yerleştirilen “AORUS” yazısını görüyoruz.

Malzeme olarak alüminyum malzemenin kullanıldığı kapak kısmı şık bir görüntü sunuyor diyebilirim. Abartıdan uzak ama bir yandan da oyuncu  bilgisayarı olduğunu yansıtıyor.

Ekran ve Kapak Altı Tasarımı

Gelelim kapak altında ve klavye kısmında nasıl bir tasarım olduğuna. Bir kere ekran bölümünde çerçeveleri inceltmişler. 4 taraftan da çerçeveler inceltilmiş. En ince noktasında 3 mm kadar bir kalınlık söz konusu.

Tabii ki bu durum şık görüntünün yanı sıra daha geniş bir görüş alanının elde edilmesini sağlamış. Ekran bölümünde söz edeceğiz ona göre en boy oranında da bir artış söz konusu.

Alt bölüme geçtiğimiz zaman, yine hareketli bir tasarım yapısı bizi karşılıyor. Klavyenin hemen üzerinde kanalların olduğunu görüyoruz. Bu kısımlarda hoparlör bulunuyor. Tam merkezde yer alan güç tuşunun dışında, köşe bölümde de AORUS yazısının yer aldığı ve üzerinde RGB aydınlatmanın bulunduğu bölüm var.

Klavye

Sessiz bir klavye kullanılmış. Klavyede 3 bölgeli RGB aydınlatma desteği var. Oyuncular için önemli olan “QWASDE” tuşlarında ise şeffaf kapaklar kullanılmış. Bu sayede RGB aydınlatmayı açtığınız zaman, merkez tuşlar diğerlerinden ayrılıyor.

Klavye sadece tasarımsal olarak değil, işlevsellik açısından da iddialı. 1,7 mm basış mesafesi bulunan tuşların N-Key rollover özelliği de bulunuyor. Bu özellik sayesinde aynı anda 80 tuşa kadar basış destekleniyor.

Artılar

  • Aydınlatma için GIGABYTE Control Center üzerinden hazır 12 ayrı efektten birini seçebiliyorsunuz.
  • Yine yazılım üzerinden tüm aydınlatma ayarlarını düzenlemeniz mümkün.

Işık Projektörü ve Arka Yüzey Tasarımı

AORUS 16X (2024) arka kısımda da hareketli bir tasarıma yer veriyor. Arka bölüm sanki bir otomobilin ön ızgarasıymış gibi bir his var. Kavisli çizgilerle dikkat çeken havalandırma ızgaralarının üst kısmında ise RGB aydınlatma barları var.

Burada asıl dikkat çeken kısım ise tam ortaya konumlandırılmış olan projektör bölümü. Projektör alt kısma AORUS yazısını yansıtıyor. Fakat burada yer alan yazıyı değiştiremiyorsunuz ya da ek bir özelleştirme yapamıyorsunuz.

Tasarım Detayları ve Ölçüler

  • Renkler: Geceyarısı Grisi ve Aurora Grisi
  • Boyutlar: 35,6 cm (G) X 25,4 cm (D) X 2,0 – 2,7 (Y) cm
  • Ağırlık: 2,3 kg
  • Portlar: 3,5 mm ses jakı, microSD kart okuyucu, 2 adet USB 3.2 Gen 2 Type C, 2 adet USB 3.2 Type A, RJ-45, HDMI 2.1, Thunderbolt 4 Type C

Tasarım için Kısa Bir Not

Tasarım incelemesine başlarken iki ana kriter üzerinde duracağımızdan söz etmiştik. Tüm bu incelemeden sonra diyebilirim ki AORUS 16X (2024) modeli hem bir oyuncu laptop modeli olduğunu gösteriyor hem de tasarımsal anlamda işlevsel, kullanışlı bir yapısı var.

  • Çok ağır değil,
  • Ekran kullanım alanı geniş
  • Klavye alanı gayet yeterli ve tuşlar rahat kullanım sunacak düzeyde.
  • Ayrıca yer verilen portlarının sayısının da yeterli olduğunu söylemek lazım.

AORUS 16X (2024) Teknik Özellikler Açısından Neler Sunuyor?

AORUS 16X (2024) incelemesi için geldik en kritik olan noktaya. Teknik özellikler açısından nasıl bir cihazı sunuluyor buna bakacağız. Tabii ki sonrasında oyun testlerimizden de bazı görüntüler paylaşacağız.

AORUS 16X (2024) Ekran Özellikleri

Çerçevelerin inceltilmiş olması, en boy oranına yaramış. Cihazda 16 inç ekran ve bu ekranda da 16:10 en boy oranı sunuluyor. Bu da çok daha geniş bir görüş açınızın olacağını işaret ediyor. Özellikle rekabetçi oyunlarda avantaj sağlayacak ve oyun atmosferine daha iyi adapte olmasını sağlayacak bir detay.

G-SYNC desteğinin bulunduğu  ekranda çözünürlük kısmında ise 2560 X 1600 piksel değeri sunuluyor. Çözünürlük değeri yüksek olmasına karşın yenileme hızı da yüksek. Ekranda 165 Hz yenileme hızı ve 3 ms tepsi süresi var.

Gelelim renkler konusuna. Bir kere başta 400 nit parlaklık değerinin sunulduğunu söyleyerek başlayalım. Bunun dışında renk gamı olarak ise %100 sRGB renk gamına yer veriliyor.

Ekrandan Notlar

  • Boyut: 16 inç
  • En Boy Oranı: 16:10
  • Çözünürlük Değeri: 2560 X 1600
  • Parlaklık: 400 nit
  • Yenileme Hızı: 165 Hz
  • Renk Kapsamı: %100 sRGB
  • Ekran Gövde: %91
  • Destekler: Dolby Vision Desteği, G-SYNC desteği, TÜV Rheinland sertifikası, Pantone onayı

Ekran Kartı Konusunda Nasıl Bir Tercih Yapılmış?

Gelelim oyuncular için en önemli olan kısma. Seride RTX 40 GPU birimleri bulunuyor. Birimleri diyorum zira AORUS 16X (2024) serisi olarak satışa sunulmuş olan farklı konfiglerde ve farklı seri numaralarında cihazlar var.

Bize gelen modelde RTX 4070 ekran kartı bulunuyor. Zaten en yüksek konfig seçeneğinde de RTX 4070 ekran kartı bulunuyor. Diğer modellerde alternatif olarak 4060 serilerini de görebiliyorsunuz.

Mevcut modelde yer alan RTX 4070 için özelliklerden söz edecek olursak, mobil grafik biriminde 4608 CUDA çekirdeği bulunuyor. 321 AI TOPS birimine sahip olan ekran kartı, temelde 1230 MHz saat hızı sunarken, arttırılmış saat hızında ise 2175 MHz değerini sunuyor.

İlgili Yazı

Seride 3. nesil ışın izleme çekirdekleri ve 4. nesil tensör çekirdekleri de mevcut. Bu demek oluyor ki NVIDIA’nın DLSS 3 teknolojisi için de destek sunuluyor. Zaten Ada Lovelace mimarisinin en büyük nimetlerinden birinin güncellenmiş DLSS desteği ve tam ışın izleme desteğindeki performans artışları olduğunu söylemek lazım. Bu laptop tarafı için de geçerli.

Gelelim bellek kısmına. RTX 4070 modelinde yer alan bellek kapasitesi 8 GB. Bellek teknolojisi kısmında ise GDDR6 bellek kullanılıyor. Ayrıca bellek arayüz genişliği de 128 bit seviyesinde. Bu açıdan baktığımız zaman bellek konusunda yeni nesil standartlarının karşılandığını da söyleyebiliriz.

Ekran kartı kısmında söyleyeceğim son bir şey daha var. O da maksimum grafik gücü değeri. Standart olarak RTX 4070M serisinde 35 ile 115W arasında bir güç değeri görüyoruz. Fakat AORUS 16X (2024) modelinde güç değeri 140W seviyesine kadar çıkıyor. Bu da demek oluyor ki ekran kartının gücünü sonuna kadar kullanabileceksiniz.

İşlemci Tercihi: Intel Core i7-13650HX

İşlemci kısmında kafa karıştırıcı bir detay var. Aslında yeni nesil bir laptop ile karşı karşıyayız. O zaman neden 14 nesil değil de 13 nesil işlemciler kullanışmış diyebilirsiniz. Bir yerde sorduğunuz soru doğru. Fakat AORUS 16X (2024) serisinin içerisinde sadece 13 nesil işlemciler yok.

14 nesil işlemciye sahip olan bir model de var. Bize gelen modeli değerlendirdiğimiz için biz Intel Core i7-13650HX işlemcisinden yola çıkacağız. Zaten birazdan görebileceğiniz gibi söz konusu işlemcide de özellikler gayet iddialı.

2023 yılının ilk çeyreğinde karşımıza çıkan işlemci, toplamda 14 çekirdekli. Hibrit yapı bu seride de korunuyor ve çekirdeklerin performans ve verimlilik çekirdekleri olarak ayrıldıklarını görüyoruz. 6 adet performans çekirdeği ve 8 adet verimlilik çekirdeği var.

İzlek sayısı ise 20 adet olarak belirlenmiş. Intel 13.nesille beraber çekirdek sayılarında büyük bir sıçrama yapmıştı. 13650HX modeli de bunun güzel örneklerinden bir tanesi.

13.nesil işlemcide saat hızı kısmında ise 4.90 MHz maksimum değerini görüyoruz. Temel saat hızı yani verimlilik çekirdekleriyle sunulan saat hızı ise 3.60 MHz seviyesinde.

İşlemci için Tüm Teknik Detaylar

  • Çekirdek Sayısı: 14
  • Performans Çekirdeklerinin Sayısı: 6
  • Verimlilik Çekirdeklerinin Sayısı: 8
  • İzlek Sayısı: 20
  • Maksimum Frekans Değeri: 4.90 GHz
  • Temel Frekans Değeri: 3.60 GHz
  • Temel Güç: 55W
  • Maksimum Güç: 157W

AORUS 16X (2024) RAM Konusunda Nasıl?

RAM kısmında artık yeni nesle geçilmiş durumda. Piyasada yeni DDR5 modellerini çok daha sık görmeye başladık. AORUS 16X (2024) bu modellerden biri.

Seride 2 x 16 GB 4800 MHz hızında çalışan DDR5 RAM’ler bulunuyor. Cihazda yer alan RAM’ler Samsung imzalı. Bu arada AORUS 16X (2024) için 64 GB seviyesinde kadar RAM kapasitesini arttırabileceğinizi de belirtelim.

Depolama Alanı için Seçenekler Neler?

Depolama kısmında 2X M.2 SSD yuvası desteği var. 4 TB’a kadar artırma mümkün. Cihaz içerisinde ise 1 TB Gen4 M2 SSD yer almakta.

AORUS 16X (2024) Soğutma Sisteminde Neler Sunuyor?

WindForce soğutma sistemi, yeni AORUS laptop modelinde de güncellenmiş olarak karşımıza çıkıyor. Soğutma sisteminde güçlendirilmiş olan çift fan yer alıyor. Fanların 84 kanatçığı bulunuyor. Fanların 0dB teknolojisini desteklemesi de önemli. Bu sayede cihaz yük altında değilse fanlar duruyor. Sessiz bir çalışma ortamı sunulmuş oluyor.

Tabii ki etkin bir soğutma sistemi için tek başına fanlar yeterli değil. Fanların yanında soğutma sisteminde 5 adet ısı borusu karşımıza çıkıyor.

Ek olarak daha geniş hava çıkış ızgaralarıyla beraber yeterli soğutma performansının sunulduğunu söyleyebiliriz ki zaten oyun testlerinde bu konuda da ne kadar iyi bir performans gösterildiğini özetleyeceğiz.

Ses Sistemi Nasıl?

GIGABYTE, ses sistemi konusunda da yeni seriyi güncellemiş. Cihazda 2X2W hoparlör bulunuyor. Dolby atmos desteğine sahip olan ses sistemi, 5.1.2 kanallı surround ses sunabiliyor. Bu da haliyle oyun içinde, standart ses sistemlerine göre biraz daha avantaj sunulmasını sağlıyor. Tabii ki bir oyuncu kulaklığı deneyimi beklememeniz gerektiğini de hatırlatayım.

Sadece oyunlarda değil, genel anlamda ses kalitesinde bir iyileştirme yapılmış. Eski AORUS modeline göre 1,58 kat daha yüksek ses, 1,58 kat daha derin bas ve 1,67 kat daha geniş bir dinamik aralık sunulduğu söyleniyor.

Kağıt üzerindeki bu bilgileri bir kenara bırakacak olursak kendi deneyimlerimizden yola çıkarak AORUS 16X (2024) modelinin ses kalitesinin gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak tekrar etmek istiyorum oyuncu kulaklıklarında olduğu gibi 7.1 surround sistem beklemeyin.

Pil Kapasitesi ve AORUS 16X (2024) Adaptörü

Pil konusuna da ayrıca dokunmamız gerekiyor. Bir oyuncu bilgisayarı olduğu için pil dayanma süresi konusunda öyle çok iddialı değerler beklememek gerekiyor. Fakat şu var ki cihaz ile beraber gelen adaptör 240W. Yani hem ekran kartının hem de işlemcinin ihtiyacı olan performansın sunulmasını sağlıyor. Pil kısmında tüm modellerde 99 WH Li Polimer pil kullanıldığını da ekleyelim.

Unutmadan ayrıca cihaz hızlı şarj destekli. 30 dakika içerisinde %50’ye kadar hızlı şarj imkanı sunulmakta.

AORUS 16X (2024) Yapay Zeka Özelliklerinde Neler Sunuyor?

Geldik yapay zeka kısmına. Son dönemde bilgisayarlar üretkenlik odaklı yapay zeka geliştirmeleriyle güncelleniyor. AORUS 16X (2024) bunun örneklerinden biri. Cihaz Microsoft’un yapay zeka desteğiyle beraber gelmekte.

Klavyenin üzerinde bir CoPilot yapay zeka tuşu bulunuyor. Takip edenler bilecektir Microsoft artık anlaşmalı Windows modellerinde, Windows tuşu yerine yapay zeka tuşunu kullanıyor.

Yapay zekanın karşımıza çıktığı farklı noktalar da var. Birkaç farklı başlıkta bu noktalardan da söz edelim.

  • AI Güç Donanımı: AORUS 16X (2024), entegre ve harici grafik birimi arasında otomatik bir şekilde geçiş yapabiliyor. Daha fazla GPU gücü gerektiği zaman NVIDIA grafik birimine geçiş yapılırken, daha az güç gerektiren işlerde ise Intel’in dahili grafik birimi kullanılarak güç tasarrufu sağlanıyor.
  • Yapay Zeka Destekli Güç: Yapay zeka modeli ön planda olan uygulamaları algılayabiliyor. Kullanıcı bu uygulamaları kullanmaya başladığında en ideal fan, GPU ve CPU ayarlarını otomatik olarak düzenliyor. Akıllı hız aşırtma ile daha verimli performans sunuluyor da diyebiliriz.

Dikkat Çeken Diğer Tüm Özellikler

  • Wi-Fi 7 desteği var ve 46 Gbps seviyesine kadar iletim hızı sunulabiliyor.
  • Full HD çözünürlük sunan bir web kamerası var. Windows Hello destekli
  • %26 oranında büyütülmüş olan bir TouchPad alanı var. Daha yüksek konsol imkanı sunuyor.
  • Ekranda Dolby Vision desteği var ve HDR kalitesinde görseller üretilmesini sağlıyor.
  • Klavyenin alt kısmında özel olarak oluşturulmuş bir hava akımı tasarımı var. Bu da oyuncuların sık kullandığı “WASD” gibi tuşların bulunduğu merkezlerde sürekli düşük sıcaklıkların olmasını sağlıyor.
  • NVIDIA’nın gelişmiş optimus desteği mevcut

Son Sözler ve Çıkış

AORUS 16X (2024) incelemesi için sona gelmiş bulunuyoruz. Tüm yaptığımız değerlendirmeler ışığında baktığımız zaman, evet güçlü bir laptop modeliyle karşı karşıyayız. Güçlü olması bir yana en güzel tarafı serin çalışabiliyor olması. Bu da şu demek oluyor, uzun oyun saatlerinde bile performans düşüşü yaşama gibi bir derdiniz olmayacak.

Bunun dışında üretkenlik katkısı sağlayan ve performans optimizasyonlarını iyileştiren bazı yapay zeka dokunuşları da var. Bellek kısmında DDR5 kullanılması, depolama alanı için ek bir SSD yuvasına daha yer verilmesi, hızlı şarj desteği ve 240W gerekli gücü sağlayabilecek bir batarya ile gelmesi dikkatimi çeken diğer artı noktalar oldu.

Eleştiri yapacağım tek nokta ise işlemci. Kesinlikle kötü bir işlemci değil. Performansı da oldukça yüksek. Ama bu seviyede bir cihazda (henüz yeni bir cihazda), 13.nesil yerine 14.nesil işlemcilerin kullanılmasını beklerdim. Evet konfigler içerisinde 14.nesil var ama bana göre tüm modeller için 14.nesil standart olabilirdi.

Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir %s = human-readable time difference 5:25 pm

Oğulcan Özsezgi