Bu yazımızda sizlere otomotiv sektöründe yer yer tartışmalı bir konu olan Fren Diski Tornalama işlemi ile ile ilgili olarak hem teknik veri hem de bu konu da yapılmış araştırmaların özeti ile konuya açıklık getireceğiz.
Fren Diski Tornalama Nedir?
Öncelikle konunun ne olduğunu anlatmak gerekir ise araç fren diskleri belirli kilometrelere ulaştığında balataların temas ettiği diskler de yıpranmalar meydana gelmektedir. Genellikle sanayilerdeki ustalar el ile veya göz ile bu aşınmaları kontrol edip problem olup olmadığını tespit edebilmektedir.
Maliyet Durumu
Disklerin tornada düzeltilmesi ucuz bir yoldur. Araç bakım fiyatlarının bu denli artış gösterdiği bir zamanda bakım maliyetini azalmak isteyen kullanıcılar tercih edebilmektedir. Ortalama 400-500 tl ye ön iki diski tornalama yapılabilmektedir. Ülkemizde en çok tercih edilen C Sedan otomobillerden olan Renault Megane Ön disk ücretinin güncel fiyatı ;
Premium marka araç sahipleri ise daha yüksek bedeller ödemek zorunda kalabiliyor yine örnek bir resim.
Aşınan Disk Ne Gibi Problemler Yaratır?
Aşınma durumunda aracımız fren yapıldığında titreme, yalpalama veya fren pedalında boşluk hissiyatı oluşabilmektedir. Hatta aşınmış bir disk ile uzun süreli bir kullanımda yüksek hızlarda kırılma veya frenin hiç tutmaması gibi problemler ile karşılaşabilirsiniz. Bu anlamda araçlarda fren disk balata bakımı oldukça önem verilmesi gereken bir durum.
Diskler Ne Zaman Değişim Yapılmalı?
Araç kullanıcılarının en çok sorduğu sorulardan devam etmem gerekir ise genellikle araç üreticileri ürettikleri araçların kullanım kitapçığında balata değişimini 20.000km de bir disk değişimini ise ortalama 30.000Km arasında yapılması gerektiğini söylemektedir. Bu rakamlar üreticiden üreticiye değişmektedir.
Renault Kitapçığından bir örnek ;
Hyundai Tucson kullanım kitapçığın dan bir görüntü
Araç üreticileri genellikle acemi kullanıcılar dolayısı ile belirli bir km belirmemekte sadece kontrol edilmesini tavsiye etmektedir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi ortalama balata değişimi doğru kullanım da 15.00km de balata 30.000km de disk balata şeklinde değişim yapılmaktadır.
Fren Diski Tornalatmak Doğru Mu?
Başlıkta belirttiğimiz sorumuza gelecek olursak bu durum kullanıcıların kafasını karıştıran bir hal aldığını söyleyebiliriz. Ancak bir örnek ile anlatmak gerekir ise 0 KM araç sahibi olmuş bir kullanıcısı aracını genellikle oto sanayilerdeki ustalardan ziyade yetkili servislere götürmekte ortalama 20.000 km deki bir aracını servise bakıma götürdüğünde servis elemanları diskleri ve balataları kontrol eder ve genellikle araç sahiplerine ‘Balatalarınız bitmiş değişmesi gerekiyor ancak biten balatalarınız disklerinizi de çizmiş yeni balataları bu şekilde takarsak problem yaşarsınız’ gibi söylemlerle direkt olarak disk-balata değişiminin zeminini hazırlamakta.
Aracını oto sanayi de bakım yaptıran bir kişiye bu durumda ustası genellikle ; ‘ Balatalarınız bitmiş değişmesi gerekiyor fakat diskinizde çizilmiş diskinizi tornalama işlemi ile ortalama 7-8 bin km daha değişmeden kullanım yapılabilir’ diye bilgilendirme yapılıyor.
Peki bu doğrumu? Kısmen doğru diyebiliriz bazı araçlarda hatalı kullanımlardan ötürü buna örnek sürekli fren pedalında ayağını tutmak, yokuşlu bir semtte veya ilde kullanırken aşağı inerken sürekli fren yapmak genellikle balatalarınızı erken bitirmenize ve diske de zarar vermenizi sağlar. Ayrıca sıcak havalarda yoğun kullanımda bir anda disk balata üzerine su püskürtmek de diskin fiziksel özelliğini bozabilmektedir.
Sonuç
Sonuç olarak değerlendirmek gerekir ise aracınızı 0 km aldıysanız ve ortalama 20.000 km yapılmış ise yetkili servislerden önce veya sonra disk değişimi ile ilgili sanayi ortamında bir ustaya disklerinizi gösterebilir ve kararınızı verebilirsiniz.
Veya yetkili servislerin yüksek fiyat politikasından ötürü diskinizi kendiniz oto yedek parçacılardan orijinal veya kaliteli markalar olmasına dikkat ederek temin edip taktırabilirsiniz. Özellikle bir çok kullanıcının kafasını karıştıran bu sorunun da cevabını tarafsız olarak sizlere her iki yönü ile aktarmaya çalıştım otomotiv sektörü ile ilgili yazılarımız devam edecektir.