Yapay zeka uygulamaları özellikle bir iki senedir baya bir hayatımıza yerleşmiş durumda. İnsanlar gerek işte, gerek sosyal hayatlarında yapay zeka uygulamalarından yardım almayı tercih ediyorlar. İşe yarayanlar kadar, yaramayanlar da çok. Bende bu konuda zaman kaybetmemeniz için güzel bir rehber oluşturdum.
Şuan piyasada 170’den fazla yapay zeka uygulamaları var. Haliyle kafamız karışabiliyor. Hangisi daha işlevsel bunu bilmek daha büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu sebepten sizlere deneyimlediğim ve tavsiye edebileceğim enlerden bahsedeceğim.
Runway uygulaması yapay zekanın sanat, tasarım, animasyon, ve buna benzer birçok alanda kullanımına olanak sağlayan bir platform.
Runway’de sıfırdan video oluşturabilme ya da video düzenleme imkanınız bulunuyor.
Genelde yapay zeka destekli video oluşturmak, videoların editlenmesini sağlamak isteyen kişiler için oldukça yardımcı bir uygulama.
Bu uygulamalar evet gerçekten yardımcı. Ancak kişinin daha iyi bir verim alması için iyi bir betimleme gücüne de sahip olması önemli. Promt yazarken doğru şeyleri söyleyip sonuç almak gerekir.
Çünkü bu yapay zekalar sizin kafanızda oluşturduğunuz hayalin ekrana dökümü olacak. O yüzden iyi bir şekilde tasvir ediyor olmanız önem arz ediyor.
Runway’in ücretsiz olarak kullanmak istiyorsanız oldukça sınırlı işlemler yapabiliyorsunuz. Profesyonel anlamda içerik üretmek için bir kaç deneme yaptıktan sonra daha kapsamlı özelliklere ve kullanım haklarına erişmek isterseniz ücretli planlara geçiş yapabilirsiniz.
Video editlemek ya da oluşturmak isterseniz bir tane daha Runway’e benzer bir uygulama önerebilirim; Gencraft. Bu uygulamada da sanatsal faaliyetler yapabilmeniz mümkün. Alternatifler her zaman iyidir.
Sesiniz kötü ama bir şeyler mi ortaya koymak istiyorsunuz? Bu artık yapay zeka ile çok önem arz etmiyor. Sesinizi değiştirerek çok farklı noktalara taşıyabiliyorsunuz.
ElevenLabs, yapay zeka destekli ses teknolojisi alanında oldukça iyi bir uygulama. Hatta ilklerden diyebilirim. Kullanıcılara, metinden doğal ses üretimi (Text-to-Speech, TTS) ve sesli içerik oluşturma süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştıran çözümler sunuyor.
ElevenLabs‘ın en dikkat iyi özelliklerinden biri, insan benzeri ses üretme kapasitesinin yüksek oranda olması. Bu sayede, dijital içerik üreticileri, eğitimciler ve medya profesyonelleri, metinlerini duygu yüklü, etkileyici seslerle zenginleştirme sağlayabilecekler.
O instagram’da ve çeşitli sosyal medya platformlarında gördüğünüz popüler gaza getirme videoları buralardaki yapay zeka seslendirme araçları ile yapılıyor.
Murf AI 2020 yılında oluşturulan bir platform. 120 dil ve aksanda 20’den fazla AI ses aktörünü kullanarak yüksek kaliteli ses içeriği oluşturmak için oldukça kolay ve etkili bir çözüm sağlıyor.
Eğer bir projeniz var ve bir seslendirme sanatçısını bulmak için kara kara düşünüyorsanız bu uygulama ile 100 den fazla seslendirme sanatçısına erişmemize imkân sağlıyor.
Ayrıca bu seslendirmeleri düzenlemek, senaryo ile oynamak kolay olduğu gibi anlaşılır bir arayüze sahip. Ses kaydı ve düzenlemesi için saatler harcamanıza gerek kalmadan, kulağa doğal gelen konuşmalar oluşturabilirsiniz.
Murf AI’nın insan konuşmasındaki nüansları yakalama özelliği sayesinde seslendirme oluşturmada en iyi uygulamayı arayanlara ışık tutuyor.
Murf AI Ne İçin Kullanabilirsiniz?
2023’ün sonlarında ortaya çıkan metin üretmekten ziyade şarkı üreten bir yapay zeka uygulaması. Müziğe ilgisi olan herkesin kullanabileceği, fikirlerin şarkıya dönüşmesini sağlayan müzikal alanda güzel bir yapay zeka aracı diyebilirim.
Kullanımı acayip kolay. Hangi türde şarkı üretmek istiyorsanız önce şarkının metinlerini ChatGPT üzerinden rastgele yazdırıp, sonra Suno AI uygulamasına yapıştırıyorsunuz. Ardından arabesk, pop, rock veya caz gibi farklı alanlarda şarkı üretebiliyor.
Bazen o kadar kusursuz yapıyor ki, yapay zeka ile yapıldığını ben bile unutuyorum. Biraz vakit geçirdiğinizde çok fazla içerik çıkartmak mümkün. Birçok farklı enstrüman seçenekleri ile sanal enstrümanlar arası seçim yapabilirsiniz.
Verdiği ücretsiz krediler ise yeterlidir. Ekstra hesap almaya gerek olmadığını düşünüyorum. Yani para ödemeniz gerekmiyor.
Başka bir müzikal yardımcınız olabilecek uygulamalardan birisi de Udio. Çok fazla meşhur olmuş bir uygulama değil ancak kullanım açısından baktığımız zaman oldukça iyi bir uygulama olduğunu söyleyebilirim.
Udio, çeşitli türlerde metinlerden seçtiğiniz vokaller ve enstrümanlarla orijinal şarkılar oluşturmanızı sağlar. Ücretsiz planda günlük on krediniz bulunur ve parça genişletme, boyama ve yeniden mikslemeyi oldukça kolay şekilde yapmanız mümkün.
Eski Google DeepMind mühendisleri tarafından geliştirilen uygulama olduğu için son teknolojik öğelere sahip. Yapmış olduğunuz içerikleri MP3, WAV ve Stems gibi formatlarda, birden fazla dili destekleyerek dışarı aktarmanız da mümkün.
Ancak Suno AI ve Udio arasında kalmayın. Suno bir tık daha başarılı diyebilirim. Artık ikisini de deneyerek aradaki farkları görebilirsiniz.
Yapay zeka destekli PowerPoint alternatifi olan Gamma; sunum hazırlamak isteyenlerin beklentilerini oldukça karşılayan bir uygulama.
Gamma aslında sunumları daha modern, dikkat çekici ve basit hale getirmeyi amaçlıyor. Web sayfaları, dokümanlar vb. birçok çalışma Gamma aracıyla kolayca gerçekleştirilebiliyor.
Gamma Al, daha çok sunum alanında daha da özenmek profesyonel olmak isteyen kullanıcılara odaklanıyor. Sezgisel bir arayüze sahip ve kullanımı oldukça basit. Gammayı ücretsiz olarak kullanılabiliyorsunuz. Tavsiye edebilirim.
Bu program da benzer şekilde ilgi çekici sunumlar oluşturmanıza yarayan, yapay zeka destekli bir uygulama.
Presentations.AI‘de Tasarım motoru, kullanıcıların sunumlarındaki tasarımı tutarlı ve görsel açıdan zengin şekilde oluşturmasına olanak tanıyor.
Araçta ihtiyaçlarınıza göre kullanabileceğiniz çeşitli hazır şablonlar da mevcut. Bunun yanında seslendirme, otomatik sunum oluşturma, sunum analizi ve PDF olarak dışa aktarma da yapabilirsiniz.
Sizin yerinize özgeçmiş oluşturabilen yapay zeka aracı olan kickresume uygulama tarafından sorulan sorulara verdiğiniz yanıtlara göre özgün ve kişiye özel bir özgeçmiş hazırlayabiliyor.
Kickresume‘de yapay zeka özgeçmiş denetleyicisi sayesinde, hazırlamış olduğunuz özgeçmişlerinizi işverenler açısından daha ilgi çekici bir hale getirmeniz mümkün.
Aynı zamanda özgeçmişinizi bir web sitesine de dönüştürebilirsiniz. Eğer bir hata olduğunu düşünüyorsanız gramer kontrolü yapabilir gerekli durumlarda yardım merkezi ve güvenlik araçları yardımıyla uygulama denetimi yapabilirsiniz.
Özellikle iş amaçlı öz geçmiş oluşturacaklar için iyi bir alternatif. Çünkü bazen sunum dili bile diğer CV’ler arasından sıyrılıp ön plana çıkmanızı sağlayabilir.
Bu iki program yapay zeka yardımıyla grafik tasarımlarınızı düzenlemenize kolaylık sağlıyor. Canva‘da grafik düzenleme, ekleme çıkarma, yapay zeka ile görsel oluşturma gibi işlemler yapabilirsiniz. Hatta çok başarılı hazır şablonları var. Ancak bazı özellikler için Premium paketinizin olması gerekiyor.
Looka‘da da tasarım ve logo yapımı düzenlenmesi gibi işlemler yapabilmeniz mümkün. Esneklik ve özelleştirme seçenekleri konusundaki açığını, hoş görünen varsayılan tasarımlar ile kapatıyor.
Yapay zekanın makine öğrenimini kullanarak insan benzeri metinler üretmesine imkan tanıyan Rytr, GPT-3 gibi yapay zeka dil modelleri sayesinde bir paragraf oluşturmanız, metne uygun başlığı hazırlatmanız hatta tamamıyla bir blog yazısını yapmanız mümkün.
Zaten birçok yapay zeka bunu yapabiliyor diyorsanız Rytr’nin küçük detayları yakalayabilmesi, uygun düzenlemeler yapmasıyla diğer yapay zeka modellerinden kendini ayırıyor. Ancak ben her zaman özgünlükten yanayım. Çok fazla hazıra alışmak iyi değil. Buralardan destek alınabilir ama, yine kaleminizi dokundurmanızı öneririm.
Rytr’da yüksek kaliteli metinler yapmak için yazmak istediğiniz metinle alakalı birkaç cümlelik bilgi vermek yeterli oluyor. Rytr, bu metin içindeki anahtar kelimeleri makine öğrenmeyi de kullanarak oluşturacağı metnin içine yediriyor.
Toplamda 25 dil seçeneği mevcut ve aylık 5 bin kelimeye kadar ücretsiz faydalanılabiliyor. Bu ücretsiz deneme versiyonu dışında kullanıcılar aylık 29 dolar karşılığında tam sürümü kullanılabilmekteler. Türkçe dil desteği de var.
Sudowrite kendini metin alanında geliştirmek isteyen metin yazarları, roman, blog yazarları için kolaylık sağlayan yapay zeka destekli bir yazı asistanı.
Yeni içerikler oluşturmak, mevcut içerikleri genişletmek veya belirli kriterleri karşılamak için içerikleri yeniden yazmak istiyorsanız bu uygulama size göre olabilir. Bazen kafamızın durduğu zamanlarda yakaladığı yerler iyi olabiliyor.
Metin açıklamalarını temel alarak orijinal görüntüler üreten bir program. Sadece birkaç promt ile profesyonel manada, metine de bağlı kalarak görüntüler oluşturmanız mümkün.
Midjourney‘i kullanmak istiyorsanız Discord‘dan kullanım sağlayabilirsiniz. 40 görüntüye kadar ücretsiz olarak görsel oluşturabilirsiniz. Fakat Türkiye’de Discord şuanda kapalı olduğu için VPN olmadan erişim sağlayamıyorsunuz. Haliyle Midjourney’i kullanmak da mümkün değil. Açılır belki diye bekliyoruz.
DALL-E 3 ChatGPT’nin alt dalı olarak düşünebileceğiniz programda sınırları zorlayan üretici yapay zeka görselleri oluşturmanız mümkün.
Genel itibarıyla ücretli olarak kullanabiliyorsunuz. Profesyoneldir ve doğru promtlar girdiğinizde mükemmel sonuçlar verebilir. Bunun için YouTube üzerinde özel promptların nasıl kullanılması gerektiğini gösteren videolar var. Yardımcı olacaktır.
Sıklıkla duyduğumuz, en kullanışlı yapay zeka uygulamalarından biri olan ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilmiş bir uygulama. Komutları girerek resim, yazı veya fikir alışverişinde bulunabiliyoruz.
ChatGPT öncesinde sadece kişisel basit kullanımlar içinken sonrasında kişisel kullanım, iş hayatında kullanım ve okul hayatında kullanım olarak üç hesaba ayrıldı.
Normal basit sorular için kullanmak istiyorsanız ücretsiz şekilde yararlanabilirsiniz. Günde 4-5 kullanıma kadar izin veriyor. Ancak daha özel alanlarda kullanmak isterseniz kod yazmak mail düzenlemeleri vb. işlerde Pro sürümünü kullanmanız gerekiyor.
Mesela son güncelleme ile birlikte ChatGPT artık kamerada hangi nesneler var, ne işe yarıyorlar, insanların mutlu veya mutsuz olduğu gibi anlık görüntülerini tarayıp fikirler verebiliyor.
Gemini metin, görüntü, ses, video, kodlama gibi farklı formatlardaki içerikleri anlayabilen çok yönlü yapay zeka olan Gemini sadece metin değil, video, ses gibi içerikleri de anlayabilen yapay zeka modeli.
Gemini matematik, fizik, tarih gibi alanlardaki sorulara yanıt verebilirken çeşitli programlamalarda da kodlar oluşturabiliyor ve anlayabiliyor. Toplamda üç farklı modeli var. Gemini Nano, Gemini Pro ve Gemini Ultra.
Gemini’yi belli başlı basit işlemlere kadar ücretsiz kullanabilirsiniz. Ancak sonrasında ödeme yapmanızı istiyor. Yine profesyonel bir uygulama olduğu için en iyi yapay zeka uygulamaları listesine dahil ettim.
Evet dostlar. Bahsedeceğim yapay zeka uygulamaları listesi bu kadardı. Yapay zekalar günümüzde oldukça popüler ancak insanlar hangi alan için hangi uygulamayı kullanması gerektiğini ya da hangisinin diğerine göre daha faydalı olacağını bilemiyor.
Bundan bir kaç ay sonra deneyimleyeceğim yeni yapay zeka uygulamaları olursa, mutlaka konuyu güncellemeye geri geleceğim. Sizlerin de deneyimlediği alternatifler varsa, lütfen benimle paylaşın.
Bu sebepten hangi alanda işlem yapmak istiyorsanız, o uygulamayı kullanmanız için böyle bir rehber hazırladım. Başka bir rehberde görüşmek üzere. 🙂
Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir 14 Aralık 2024 2:13 am