Sistem toplama rehberi içeriklerinin abartısız “en kritik” bölümlerinden biri güç kaynaklarıdır. İyi bir PSU sistemi yıllarca kaldırabilirken, kötü bir güç kaynağı tüm parçalara zarar verebilecek potansiyeldedir. Çünkü tüm elektriksel aksam güç kaynağı üzerinden geçtiği için, kontrolsüz güç sisteminiz için hiçbir zaman güç olmayacaktır.
Bu rehberde tavsiye ettiğim en iyi 650W psu önerileri göreceksiniz. Seriyi sonrasında daha üst veya daha düşük seviyelerden devam ettireceğim.
NOT: Listedeki tüm modellerin korumaları bulunduğu gibi, yüksel voltaj, düşük voltaj, yüksek gerilim, düşük gerilim, sıcaklık gibi önlemleri vardır.
Verimlilik dereceleri kontrol edilmiş olup, sınıfının en iyilerini temsil ederler. Zaman içerisinde bu liste genişletilebilir.
1- FSP Hyper PRO 650W
FSP Hyper PRO 650W güç kaynağını listenin ilk sırasına yerleştirmemin en büyük sebebi fiyat performans aralığının yüksek olmasıdır. Bugün 2.079 TL fiyat ile ürünü temin edebiliyoruz.
Bir diğer kriter +12V tek raylı tasarım üzerinden %88 verimlilik ile çalışan güç kaynağı, 80+ bronz sertifikasına sahip. İçerisinde kullanılan kapasitörler çin menşeili olup, 105 dereceye kadar uzun ömür için kullanılmış.
Güç kaynağının içerisindeki korumalar:
- OCP (aşırı akım)
- OVP (aşırı gerilim)
- OPP (aşırı güç)
- SCP (kısa devre)
Bu korumalara ek UVP (düşük voltaj) ve OTP (aşırı sıcaklık) korumalarının olmaması büyük bir eksi değil. Fakat olduğunda tadından yenmiyor.
Güç kaynağı firmanın belirttiği üzere +12V rayından 649.2W güç sağladığını belirtiyor. Bu oran PSU verimliliği için oldukça kritik.
2- ASUS TUF 650W
Sırada pek çok sistem toplama rehberinde kullandığım ASUS TUF 650W güç kaynağı var. Askeri sınıf olarak tanıtılıyor genelde TUF serisi. Dayanıklılık ve uzun ömür ön planda tutuluyor.
Bunu destekleyici olarak içerisinde kullandıkları kapasitör ve bobinleri zorlu nem, titreme, düşme, sarsılma ve darbe testlerinden geçirdiklerini ve ona göre ömür biçtiklerini belirtiyorlar. Firma bu güç kaynağına 6 yıl garanti veriyor.
80+ bronz sertifikasına sahip olan güç kaynağı, 0dB teknolojisi ile içerisindeki fanı sürekli döndürerek ses çıkartmıyor. Yük altına girdiği anda fan dönmeye başlıyor. Bu sayede fanlar için de uzun ömür biçilmiş.
Güç kaynağının içerisindeki korumalar:
- OPP (aşırı güç)
- OVP (aşırı gerilim)
- UVP (düşük voltaj)
- SCP (kısa devre)
- OCP (aşırı akım)
- OTP (aşırı sıcaklık)
Az önce FSP güç kaynağında olmayan OTP ve UVP korumalarının bu modelde olduğunu görüyoruz. Ona göre de fiyatı biraz daha tuzlu. Bugün en düşük 3.160 TL‘ye bulabiliyoruz.
Örgülü kablolara sahip olan güç kaynağı, +12V rayı üzerinden 612W güç tüketimini destekliyor.
3- MSI MAG A650
650W PSU önerileri listesinin 3. sırasında MSI markasının MAG A650BNL güç kaynağı var. Pek çok sistem toplama rehberinde de kullandığım modellerden birisidir.
Yine rakiplerinde olduğu gibi 80+ bronz sertifikasına sahip. %85 verimlilikle çalıştığı bildirilirken, +12V tek ray bulunurken, DC’den DC’ye devre tasarımına sahip.
Aşağıdaki güç dağılımı tablosunda +12V rayına bakarsanız, 648W güç tüketimi oldukça başarılı. Firma bu güç kaynağına 5 yıl garanti vermiş.
Güç kaynağının içerisindeki korumalar
- OVP (aşırı gerilim)
- OCP (aşırı akım)
- OPP (aşırı güç)
- OTP (aşırı sıcaklık)
- SCP (kısa devre)
MSI A650BNL güç kaynağında eksik olan tek koruma UVP (düşük gerilim). Bunun dışında aradığımız tüm korumalara sahip.
Bu güç kaynağının fiyat performans oranı daha yüksek. Piyasada en düşük 2.406 TL’ye bulabiliyoruz. FSP’den sonra en düşük fiyatlı modellerden birisi.
4- Thermaltake TR2 S 650W
Sırada Thermaltake markasına ait TR2 S 650W güç kaynağı var. Bugün 2.706 TL gibi rakamlara temin edebiliyoruz. %88 verimliliğe sahip olan model, 80+ sertifikasına sahip.
Örgülü kablonun olması bizim için avantajdır. O yüzden ürün seçerken dikkat ediyorum. TR2 S 650W güç kaynağı da bu yapıda üretilmiş. Tayvan üretimi olan ürünün, içerisinde kullandığı bobin ve kapasitörler için geniş bir datasheet vermemiş.
Yine kritik alanlardan birisi olan tek +12V rayı üzerinden besleme sağlarken, aşağıdaki tabloda 649,2W maksimum çıkış gücünün olduğunu belirtmişler ki bu oran çok iyi.
Güç kaynağının içerisindeki korumalar:
- OCP (aşırı akım)
- OVP (aşırı gerilim)
- UVP (düşük voltaj)
- OPP (aşırı güç)
- OTP (aşırı sıcaklık)
- SCP (kısa devre)
Bu segment için aslında aradığımız tüm korumalara sahip. Kısıtlı olan güç kaynaklarını listeden olabildiğince elemeye çalışıyorum. Çünkü ülkemizde iskan problemli pek çok daire var. Şantiye elektriği kullanıp, güç kaynağında koruması olmayan pek çok kişi psu yanmaları ve patlamalarına şahit oluyor.
5- FSP Hyro GSM Lite PRO 650W
İlk sırada önerdiğim FSP güç kaynağı ile benzer niteliklere sahip olan model, serinin PRO versiyonu olarak biliniyor. Yine bu listeye güç kaynaklarını eklerken dikkat ederseniz hepsi tek +12V rayından güç beslemesi sağlıyor. 80+ Gold sertifikası bulunduğu için de altını karalamak gerekli.
Ancak bu güç kaynağının verimliliği %90 ve daha iyi. İçerisinde ise japon kapasitörler kullanmışlar. Bu kapasitörler genelde 10 yıl garantili oluyor. O yüzden uzun ömürlülük için aradaki fiyat farkını vermeye değer.
Bugün 2.699 TL fiyat etiketiyle ürünü temin edebiliyoruz. Bu fiyatlara çıkabiliyorsanız, ilk sıradaki ürünü almak yerine bunu almanızı öneririm.
Güç kaynağının içerisindeki korumalar:
- OCP (aşırı akım)
- OVP (aşırı gerilim)
- SCP (kısa devre)
- OPP (aşırı güç)
- OTP (aşırı sıcaklık)
Ek olarak bu güç kaynağının kabloları örgülü yapıda ve yarı modüler. O yüzden fiyatını hak eden en iyi ürünlerden birisi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Temiz ve düzenli görünüm için avantajlı. Ayrıca kullanmadığınız kabloları da takmak zorunda değilsiniz.
Aşağıdaki tabloya dikkat ederseniz PSU +12V rayından direkt 650W güç sağlıyor. O yüzden ilk sıraya koysam mı diye şuan düşünmedim değil 🙂
6- Thermaltake TR2 Smart BX1 650W
650W psu önerisi listesinin 6.sırasında Thermaltake markasının giriş – orta segment sistemlerde çokça kullanılan Smart BX1 650W modeli var. %88 verimlilik ile çalıştığı gibi, 80+ bronz sertifikasına sahip.
Yine tek +12V rayından güç sağlayan PSU, içerisinde 105 dereceye kadar dayanabilen Japon kapasitörler kullanmış. 4.sıradaki modelde yoktu hatırlarsanız. O yüzden alternatif olarak biraz daha bütçesi olanlar için bu modeli de önerebilirim.
Aşağıdaki tabloya baktığımızda +12V rayından 576W maksimum güç çıkışı sağlayabiliyor. Bu oran diğer modellere göre bir tık düşük kalsa da, fiyat performans anlamında tercih edilebilecek PSU’lardan birisi. Firma BX1 650W için 5 yıl garanti sunmuş. Donanım sağlam.
Güç kaynağı içerisindeki korumalar:
- OCP (aşırı akım)
- OVP (aşırı gerilim)
- OPP (aşırı güç)
- OTP (aşırı sıcaklık)
- SCP (kısa devre)
- UVP (düşük voltaj)
Firma kendi web sitesinde korumaları yazmayı unutmuş. Fakat diğer üreticilerden bilgiler toplayarak barındırdığı korumaları yukarıya ekledim. Bugün bu güç kaynağını 2.572 TL fiyat etiketi ile temin edebiliyoruz.
7- Corsair CX650F RGB
Bu sefer fiyat olarak biraz daha yüksek ancak tam modüler ve RGB aydınlatmaya sahip güç kaynağı Corsair CX650F modelini listeye ekledim. Tabii ki tek sebep modüler olması değil.
Bu güç kaynağı 80+ bronz sertifikasına sahip. Ayrıca yine japon kapasitörler kullanılmış. 105 dereceye kadar da dayanıklılığı söz konusu. Zaten japon kapasitörleri yukarıda da belirttim. Ortalama 10 yıl ömürleri oluyor.
Aşağıdaki güç tablosuna göz attığımızda +12V rayı üzerinden 648W güç sağlayabiliyor. Bu da listeye eklememiz için önemli kriterlerden bir tanesi.
Güç kaynağının içerisindeki korumalar:
- OVP (aşırı voltaj)
- UVP (düşük voltaj)
- SCP (kısa devre)
- OTP (aşırı sıcaklık)
- OPP (aşırı güç)
Firma bu güç kaynağına 5 yıl garanti sunuyor. Serinin (sınıfına göre) en iyi modellerinden biri olduğunu vurgulamak doğru olur. Piyasada şuanda 3.799 TL gibi fiyatlara temin edebiliyoruz.
8- SeaSonic GM650
Dünya’nın en popüler güç kaynağı üreticilerinden birisi olan SeaSonic, ülkemizde çok fazla faaliyet göstermese de, ürünleri satılıyor. Seaasonic GM650 modelini listeye ekledim. Bugün 4.759 TL gibi rakamlara temin edebiliyoruz. Yukarıdaki fiyatlara göre yüksek kaldığı için sonlara ekledim.
80+ Gold sertifikası bulunan güç kaynağı tek +12V rayı üzerinden DC-DC çalışıyor. Sistem %50 yük altındayken %90 verimlilik sunarken, japon kapasitörler kullanıyor. Kaliteli bir seri olduğunu söyleyebilirim.
Aşağıdaki tabloya göz attığımızda +12V rayı üzerinden 648W güç sağlayabiliyor. Aynı serinin modüler olan modelleri de var fakat onlar ülkemizde çok bulunmuyor.
Güç kaynağı içerisinde bulunan korumalar:
- OPP (aşırı güç)
- OVP (aşırı gerilim)
- UVP (düşük gerilim)
- SCP (kısa devre)
- OTP (yüksek sıcaklık)
- OCP (yüksek akım)
Firma web sitesinde belirttiği üzere bu güç kaynaklarına 7 sene garanti sunuyor. Açıkçası listedeki en yüksek garanti süresine sahip model bu oldu.
9- Gigabyte P650B 650W
Sırada Gigabyte firmasının ürettiği ve ülkemizde satışı bulunan P650B modeli var. 650W 80+ bronz sertifikasına sahip olan model, diğer rakipleri gibi tek +12V rayı üzerinden güç sağlıyor.
İçerisinde japon kapasitör kullanan firma, güç kaynağına 3 yıl garanti vermiş. Listedeki en düşük garanti süresine sahip PSU bu oldu. Aynı zamanda P650B %89 güç verimliliğine sahip.
Aşağıdaki güç dağıtım tablosunu incelediğimizde +12V rayı üzerinden 648W güç tüketimi sağlayabiliyor. Buna özellikle dikkat etmemin sebebi bazı güç kaynağı üreticileri 650W olan PSU’nun +12V rayı üzerindeki güç tüketimini çok düşük tutabiliyorlar.
525W veren ürünler bile var. O yüzden 650W diye alıp aslında 525W güç kaynağı kullanmış oluyorsunuz. Bu kritere dikkat etmek şart.
Güç kaynağının içerisindeki korumalar:
- OPP (aşırı güç)
- UVP (düşük gerilim)
- OVP (aşırı gerilim)
- SCP (kısa devre)
- OCP (aşırı akım)
Bugün piyasada en düşük 3.399 TL‘den satılan güç kaynağı, aynı zamanda örgülü bir kablolamaya sahip.
10- BONUS: NZXT C750
Bu ürünü bonus olarak eklememin sebebi fiyatının mükemmel seviyede olması. Bugün en düşük 2.029 TL fiyat ile piyasada bulabiliyoruz.
Detaylara indiğimizde 80+ bronz sertifikasına sahip güç kaynağı, %50 yükte %88 güç verimliliği sağlayabiliyor. Bazı sitelerde bu verimliliğin %83 olduğunu da söylemişler ama ben NZXT’nin kendi söylediğini baz aldım. Sitelerinden kontrol edebilirsiniz. Firma bu PSU’ya 3 sene garanti verirken, örgülü kablolama ile birlikte geliyor.
İçerisinde kullanılan kapasitörlerin menşei belli değil. Fakat belirtmediklerine göre yüksek ihtimalle Çin yapımı. Japon olduğu zaman kesinlikle bağıra bağıra bildiriyorlar.
NZXT bu güç kaynağının +12V rayı üzerinden direkt kayıpsız 62.5A ile 750W güç sağladığını söylüyor. Bu rakam çok iddialı geldi bana ki kayıpsız ise listedekilerin en iyisi diyebiliriz.
Güç kaynağının içerisindeki korumalar:
- OVP (aşırı gerilim)
- UVP (düşük gerilim)
- SCP (kısa devre)
- OTP (aşırı sıcaklık)
- OPP (aşırı güç)
- OCP (aşırı akım)
Böylece geniş bir 650W güç kaynağı rehberi yaptık. Listeyi zaman içerisinde genişletebilirim. Çünkü daha eklemek istediğim pek çok model var. Fakat stoklar olmadığı veya fiyatlar çok saçma yerlerde olduğu için mantıksız geldi ve eklemedim.
650W PSU önerileri listesine eklemek istedikleriniz varsa, yorumlardan iletin. İnceleyip eklemesini sağlayalım.
Beyaz guc kayangi onerirmisiniz (650,700w)
Merhaba,
Bütçe ne kadar yazar mısınız?
Thermaltake tr2 s önermiyorum hocam, güç kaynağında ki cızırtı sesinden ilallah ettim o kadar yüksek ki durulmuyor. Garantiye gönderdim herhangi bir çözüm de yapmadılar, ürünü geri gönderdiler, o yüzden tr2 s’i tavsiye etmiyorum.
Selamlar hocam,
Cızırtı sesi Coilwhine yüzünden kaynaklanır. Fanların içerisindeki bobin cızırtısıdır. Maalesef bu sadece Thermaltake değil, tüm markaların başına gelebiliyor. Biraz şans işi.