Donanım

Adım Adım Ekran Kartı Resetleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bazen bilgisayarlarımızda işler yolunda gitmeyebilir. Uzun süreli kullanımda ekran kartı resetleme işlemi gerekebiliyor. GPU tabanlı problem yaşıyorsanız, yöntemleri uygulayın.

Genellikle ekran titremesi, siyah ekran problemi veya driver sorunundan dolayı ekran kartı resetleme işlemi yapılır. Ancak bunun 2024 yılında uygulayabileceğimiz bir kaç hızlı ve kapsamlı yöntemi var.

Önce kolay yoldan, ardından detaylı anlatmak isterim. Uygulayamadığınız bir yer olursa, yorumlardan sisteminizin özelliklerini yazın yardımcı olmaya çalışayım.

Herkesin Bildiği İlk Basit Yöntem: Klavye Kombinasyonu

Hiçbir yazılım kurmadan hızlı şekilde ekran kartı resetleme yapmak için Win + Ctrl + Shift + B tuşuna basın. Tuşlara bastığınızda bir saniyelik bip sesi duyacaksınız ve ekranınız kararacak. Artık ekran kartı sürücünüz resetlendi ve tekrar başlatıldı.

Bu durum genellikle bilgisayarınızda kitlenme, takılma veya ekran kartı sürücüsünden kaynaklı drop yeme anlarında işe yarar. Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde geçerlidir.

Aygıt Sürücüsü Üzerinden GPU Driver Resetleme

Klavyenin sol tarafındaki Win tuşuna basarak açılan sekmeye “aygıt yöneticisi” yazın ve enter tuşuna basın. Ardından aşağıdaki görselde olduğu gibi “görüntü bağdaştırıcıları” sekmesine gelerek tıklayın.

Sonrasında açılan sekmede ekran kartı modeliniz yazacak.

Ekran kartına sağ tıklayarak “cihazı devre dışı bırak” deyin ve 30 saniye kadar bekleyin. Bu sürede ekranınız bir kaç defa gidip gelecek ve siyahlaşacaktır.

İşlem tamamlandıktan sonra tekrar ekran kartı modeline sağ tıklayarak “cihazı etkinleştir” deyin. Yine ekran bir kaç sefer gidip gelecek endişe etmeyin.

İşlem tamamlandıktan sonra ufak bir kontrol yaparak sorunun gidip gitmediğini tespit etmeye çalışın. Eğer sorun devam ediyorsa, aşağıdaki adımı uygulamaya geçin.

Grafik Sürücüsünü Komple Kaldırma

Az önce kapattığımız sekmeye geri dönüyoruz. Ekran kartı resetleme işlemini adım adım uygularken buraya kadar düzelmediyse, biraz daha sert önlemler gerekecek demektir.

  1. Aygıt yöneticisine tekrar gelerek ekran kartına sağ tıklayın.
  2. Özellikler deyin.
  3. Sürücü sekmesine gelin.
  4. En altta bulunan “cihazı kaldır” sekmesine tıklayın.
  5. 30-40 saniye kadar sürücünün kaldırılmasını bekleyin. Ekran siyahlaşabilir.
  6. Sürücü kaldırıldıktan sonra bilgisayarınıza reset atın.
  7. Windows tekrar başladıktan sonra otomatik sürücü kurmak için 1-2 dakika kadar bekleyin. Yine bu sürede ekranınız gidip gelebilir.
  8. Sürücü otomatik kurulduktan sonra aygıt yöneticisinde ekran kartı modeli görünüyor mu kontrol edin.

Bu işlemler tamamlandıktan sonra sürücünüzde problem devam ediyor mu kontrol edin. Sıfırdan ekran kartı sürücüsü kurulduğu için çözülmüş olması beklenir. Fakat yine sorun devam ediyorsa, bir sonraki adıma geçin.

CRU Yazılımını Deneyin

Yıllardır piyasada bulunan güvenilir programlardan birisi “Custom Resulation Utility” programını indirin. Ardından rar dosyasındaki tüm dosyaları masaüstünde yeni bir klasör oluşturarak içine atın.

Klasöre dosyaları çıkarttıktan sonra aşağıdaki gibi bir görünüm elde edeceksiniz. Bizim ilgilendiğimiz kısım “restart64” uygulaması. Bu exeyi çalıştırdığınızda aygıt yöneticisinden daha iyi şekilde ekran kartı resetleme işlemi yapar.

  • Restart64.exe isimli uygulamayı çalıştırın.
  • 15-20 sn kadar bekleyin. Ekranınız yine kararacak.
  • Aşağıdaki uyarının geldiğinden emin olun.

İlgili Yazı

PowerShell Yardımı ile Ekran Kartı Resetleme

Bilgisayarda metin komutları girmek için kullandığımız PowerShell’i yönetici olarak çalıştırarak başlatmamız gerekiyor. Bunun için şu adımları izleyin:

  • Klavyenin solundaki Win tuşuna basarak arama kısmına PowerShell yazın.
  • Çıkan sonuca sağ tıklayarak “yönetici olarak çalıştır” deyin.

Şimdi geldik komut girme adımına. Birebir aynısını yazmanız lazım yoksa çalıştırmaz. Onun için şu komutu alıp kopyalayabilirsiniz:

pnputil /enum-devices /class Display

Ardından Enter tuşuna basın. Aşağıdaki gibi ekran kartınızın detaylarını listeleyecek. Büyük küçük harf ve boşluklara duyarlı olduğu için aynısını yazmanız lazım.

Şimdi yukarıda Instance ID: yazan bölümdeki kimliği mouse ile seçerek Ctrl + C ile kopyalıyoruz. Aşağıda işaretledim.

Son işlem olarak ekran kartı resetleme için grafik sürücüsünü yeniden başlatma komutu giriyoruz. Yine bir kaç saniye ekran gidip gelebilir. Siyah ekrana dönecektir.

Komut şöyle olmalı;

pnputil /restart-device

Yukarıdaki komutu yazdıktan sonra önceden kopyaladığımız Instance ID bölümündeki GPU kimliğini tırnak işareti içinde yazıp Enter tuşuna basıyoruz. Yani son hali şöyle olmalı;

pnputil /restart-device “PCI\VEN_10DE&DEV_2216&SUBSYS_38961462&REV_A1\4&1c3d25bb&0&0019”

Tırnak işareti içerisinde yazılan kimlik benim kendi bilgisayarımdaki GPU’ya ait. Siz kendi kodunuzu buraya koymanız gerekir.

Tüm bu işlemler ile ekran kartı sürücü resetlemeyi başarılı şekilde yapabilirsiniz. Ancak yine de takıldığınız noktalar varsa, yorumlara yazın elimden geldiği kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım.

Donanım dünyası garip çünkü. Teknolojik aletlerin ne zaman nerede problem oluşturacağı belli olmuyor. Problem anında dilinden anlamak lazım.

Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir %s = human-readable time difference 1:46 am

Taner AYDOS