En eski windows uygulamalarından bir tanesi olan Dxdiag programının nasıl çalıştığını ve hangi durumlarda kullanıldığını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Bilgisayar kullanıcısının bilmesi gereken bir konu olan dxdiag menüsü mevcut bilgisayarınızı tanımak ve sorunlarını görebilmek açısından oldukça önemli bir uygulamadır. Bu yazımızda sizlere Dxdiag nedir ve hangi amaçla kullanıldığını anlatacağız.
DirectX Tanılama Aracı bilinen adıyla Dxdiag olarak kısaltılmış halidir. Bilgisayarın görüntü ve ses birimini test etmek ve donanım sorunlarını tespit etmek için Windows tarafından kullanıcıya sunulan bir programdır. Windows’un ilk sürümlerinden bir tanesi olan 98 sürümünden bu yana yani ortalama 27 yıldır hayatımızdadır.
Bu programın açılıştaki ilk sistem sekmesinde ile mevcut bilgisayarınızın adını işletim sisteminizin sürümünü, bios sürümünü ve anakart markasını ve işlemci bilgisini bizlere anlaşılır biçimde vermektedir. Bilgisayarımızın hayati parçalarının güncellik durumlarını en kısa ve kolay bir şekilde öğrenmemize olanak sağlamaktadır. Günümüzde her ne kadar azalsa da işletim sistemimizin 32 bit mi yoksa 64bit mi olduğunu en kolay görebileceğimiz bir menü dür.
Hemen yanındaki ikinci sekme olan ekran sekmesinde ise grafik kartımızın özelliklerini bizlere sunmakta. Dahili ve harici tüm grafik birimlerini bu alanda görebiliyoruz. Ekran kartımızın sürümünün son tarihi, en altta notlar kısmında bir sorun var ise hata kodu ile bizlere belirtmektedir.
Giriş kısmında ise USB portları üzernden bilgisayarımıza bağlı olan tüm cihazları görebilmekteyiz. Yine bu menüden bağlı olan cihazların yazılım sürümlerini kontrol edebiliyoruz. Altta yer alan notlar kısmında bağlı cihazlarda her hangi bir sorun var ise hata kodu ve hangi ürün olduğunu bizlere belirtmektedir.
Kullanımı çok basit olan bu Windows programını bilgisayarımızın arama bölümüne ‘dxdiag’ yazarak direk olarak açabiliyoruz.