İnternette her bilgiye ulaştığımızı düşünebiliriz ancak bizim ulaştığımız kısım çölden bir avuç kum desek yanlış olmaz. İnternetin daha geniş ve kirli alanları mevcut bunlara surface web, deep web ve dark web ismi veriliyor. Peki bunlar ne demek?
İnternetin geçmişine, ilk çıktığı zamanlara bakacak olursak çok masum ve kısıtlıydı.
Şimdi ise internet akıl almaz seviyelere ulaştı. Hani deriz ya her şeyin bir iyisi kötüsü var diye. Bu internet ilk çıktığı zamanlarda geçerli olmasa da bir süredir internet kavramı içinde bunu söyleyebiliriz.
İnternetin de bizim görmediğimiz ama korkunç bir yüzü var.
Bizler her ne kadar interneti videolar çekmek, ya da izlemek, para kazanmak, sevdiklerimizle anılarımızı paylaşmak, sosyalleşmek ve sohbet etmek için kullansak da mobil dünyaya sıkıştırılmış ve sosyal medyadan ibaret olduğu düşünülen internetin asıl gücü, derinliği ve barındırdığı bilgi miktarı gözden kaçırılıyor.
İnternette olan haberlerin varlığını, derinliğini çoğumuz bilmiyoruz. Yapılan hizmetlere, yasal ve yasa dışı gerçekleştirilen eylemlerden haberiniz olsa inanamazsınız.
Bu sebepten internet kötünün de olduğu iyinin de olduğu çok büyük bir mecra.
Şunu söylemek mümkün genel çoğu insanın kullandığı Surface Web adı verilen Youtube, X, Facebook, Instagram gibi platformlar internetin sadece %5 lik kısmını oluşturuyor. Ne kadar ilginç değil mi? Ee nerede geri kalanı..
İnsanların bu uçsuz bucaksız gördüğü internetin %5 lik kısmı buradan ibaret.
Bu görünen kısmın altında birde pastanın büyük kısmı yer alıyor yani ‘Deep Web’ ve onun da derinliklerinde ‘Dark Web’ bulunuyor.
Her saniye Instagram’da milyonlarca fotoğraf paylaşımı yapılıyor. X’te binlerce Tweet atılıyor.
Google da her saniye 99 bin arama yapılıyor. Bunların hepsi Surface Web’de gerçekleşiyor.
Genel anlamda biz insanların ihtiyaç duyduğu bilgilere bu alandan ulaşabiliyoruz. Arayıp da bulamadığımız bilgiler neredeyse yok internette.
Bu internetin görünen kısmında neyi bulamazsınız? Mesela bir kişinin özel bilgilerini, özel maillerini, hesap şifrelerini vb.
Bunlara peki nereden ulaşım sağlarsınız? İşte burada Deep Web devreye giriyor.
Deep Web, arama motorlarının endekslemediği bilgileri kendisinde barındıran içeriklerdir.
Deep Web çok da gizemli bir şey değil. Mesela Mail adresinizde oturum açtığınız zaman aslında siz de Deep Web’e giriş yapmış oluyorsunuz. Kendisi Surface Web ile Deep Web’i ayıran levhada aslında bir güvenlik şerididir.
Ee hani deep web değişik bir şeydi dediğinizi duyar gibiyim birazdan geleceğim o konuya.
Surface Web ile Deep Web’i ayıran kısım da olay değişiyor aslında.
Surface Web internetteki kaynakların %5 ‘ini kapsarken, Deep Web ise %95 kadarını kapsıyor. Neredeyse her şey burada desek yanlış olmaz.
Tüm ömrünüzü Deep Web’deki bilgileri aramaya adasanız değil bitirmek, yarısına bile ömrünüz yetmez.
Gelelim şimdi hem en derin hem de en karanlık bölüme Dark Web’e..
Dark Web anonim yani gizli olarak gezinti yapabilmenizi sağlayan özel algoritması bulunan ağa verilen isim.
Bu bölüme yani Dark Web’e giriş sıkıntılı. Normal şekilde hadi dark web’i açayım, gireyim diyemiyorsunuz. Özel algoritması şifreleme sistemi bulunuyor. Kullanıcıların sadece şifre değil, şifreli yazılımlar ile ulaştığı bir alan.
Dark Web; İnternetin sadece %1 lik kısmını oluşturuyor. Şifreli özel yazılımlarla bu bölgeye giren kimseler bu sayede kimliklerini de tamamen gizlemiş oluyorlar.
Normal internette gezinirken takip edildiğimizi artık biliyorsunuzdur. Yani nereye girdiniz, hangi siteden alışveriş yaptınız vs. birçok yaptığınız eylemler sizin kişiliğinize, kimliğinize dair özel bilgi barındırır.
Bu takip edilme işi de IP’lerimiz sayesinde olur. Yani IP’leri araba plakasına benzetebiliriz. Nereye gittiniz ne aldınız bunların kayıtları her an yapılır.
Yaptığımız her şey kayıt altında tutuluyor. En çok da bu bilgileriniz reklamlar için alınıyor. Size daha fazla ürün göstermek için yapılıyor.
Ancak gizlilik her zaman insanların önem verdiği, özellikle bazı insanların asla vazgeçmediği bir şey olmuştur. İnsanlardan bazısı işlerini gizli yürütmeyi tercih ettiğinden dolayı dark web’e giriş yapar.
Devletler de aynı şekilde gizliliğe oldukça dikkat etmek durumundadır.
Devlet sırlarının internette dolandığını düşünsenize ne kadar korkunç olurdu ve savaşlarda kaçınılmaz olurdu değil mi?
Bu senaryodan yola çıkarak 1990’lı yıllarda ABD hükümetine bağlı bir kurum ‘Onion Router’ adı verilen bir hizmet geliştirdi. Bu aslında bir tür gizli internet gezgini yazılımı.
Bugün bildiğimiz haliyle TOR’dan bahsediyorum aslında, yani anonim ağ. Bu Tor’u herkes bilgisayarına indirebilir. İlk başlarda oldukça masum niyetlerle ortaya çıkan bu yapım daha sonra kötü amaçlarla kullanılmaya evrildi.
Bu yapı neden soğan adını almış ondan da bahsedeyim. Tor tarayıcısında iletilen mesajlar bir soğan katmanları gibi dünyanın farklı bölgelerinde bulunan en az 3 sunucuya iletildikten sonra asıl alıcıya gönderilir. Yani 3 farklı güvenlik katmanından oluşur.
Bu sebepten dışarıdan müdahale çok zordur.
Yani bu internetin yasa dışı olaylarının gerçekleştiği ağın temelini atan ülke ABD’dır ve daha da garibi 2002 yılından beri milyarlarca dolar para yardımları ile bu yapıyı fonlamaktadır.
Dark Web’i tor ile sınırlandırmak doğru olmaz. Bu Dark Web’e ulaşmak için en yaygın yöntemlerden biri sadece.
Bu yapının içeriğini öğrendiğinizde zaten neden buraya gireyim ki diyor insan.
Yapılan araştırmada Dark Web sitelerin sınıflandırılması yapılıyor ve ilk sırada uyuşturucu ticareti yer alıyor.
Daha sonra kiralık katiller, kara para aklama, silah kaçakçılığı, her türlü terör faaliyetleri, dolandırıcılık, siber saldırılar, insan kaçakçılığı, organ mafyaları, çocuk ticareti gibi daha aklınıza hayalinize gelmeyecek iğrençlikler burada yer alıyor.
2015 yılında Peter Scully adı verilen kişi 75 çocuğa istismar ve işkence ettiği, görüntülerini yayınladığı suçundan yakalanmış ve suçunu da itiraf etmişti. Bunları itiraf eden Peter Scully tutuklandı ve beraberinde büyük bir istismar sitesi çökertildi.
2021 yılında benzer bir olay Almanya da yaşandı. 3600 çocuğun mağdur olduğu ve 410.000 bin kullanıcıya ulaşan sitenin kurucuları göz altına alınmıştı.
Burada yapılan faaliyetler bunlarla bitmiyor maalesef ve hala da bu faaliyetlere devam ediliyor.
Gizlilik olduğundan dolayı her tür pislikler dönüyor ve insanları engellemek de zorlaşıyor.
Talep arz döngüsünde işlerini yürütüyorlar. Aynı zamanda burada yapılan harcamalar normal paradan değil de genelde ‘Bitcoin’ üzerinden oluyor.
Dark Web sadece yasadışı işlerde kullanılmıyor aynı zamanda ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, internetin sansürlendiği ve bu yaptırımların çok sert olduğu ülkelerde insanlar gizliden dark web’i kullanabiliyorlar özgürce düşüncelerini ifade edebilmek için.
Bu olay sadece ülkelerde de gerçekleşmiyor mesela büyük medya şirketlerinin de dark web’i bulunuyor. Bunladan birkaçı CNN, New york Times..
Dark Web bir yandan kötülüğün kol gezdiği bir ortamken, aynı zamanda ciddi kısıtlamaların olduğu ülkelerdeki insanlara önemli fırsatlar sunabilen bir yapı.
Arkadaşlar burada Dark Web güzellemesi elbette yapmayacağım. Merak edip bile bu sitelere girmeye çalışmamanızı tavsiye ederim. Gerçekten geri dönülmez yanlışlar yapmanız çok muhtemel. Başınız beladan kurtulmaz.
Bu sitelere girdikten sonra paralarının çalındığını, tehditler aldığını, bilgisayar kamerasından sürekli izlendiğini ve buna benzer olayları yaşadığını söyleyen insanlar çok fazla. Bu ve birçok sebepten uzak durmakta fayda var.
Bu alana girmek isteyen kişilerin özellikle şunu da bilmesi gerekiyor karşılarındaki kişiler bir bilgisayar korsanı diyebileceğimiz seviyede insanlar.
Size bir truva atı, yani özel bir yazılım göndererek; cep telefonlarınıza, bilgisayarlarınıza, başkalarıyla paylaşmayacağınız mahrem bilgilerinize ulaşabilir, bulunduğunuz mekanları yerleri görebilirler ve bu bilgileri başkalarıyla paylaşabilir ya da sizi ellerindeki bilgilerle tehdit edebilirler.
Bu suçlar her ne kadar sanal mecrada meydana gelse de işlenen suçlar oldukça gerçek..
Siz ‘Dark Web’ hakkında ne düşünüyorsunuz?