Teknoloji

ChatGPT’de Yazdıklarınız Aslında Sandığınız Kadar Özel Değil!

OpenAI CEO’su Sam Altman ChatGPT ile yapılan konuşmaların özel olarak kalmadığına dikkat çekti. Son yaptığı açıklamada ChatGPT kullanıcılarına uyarıda bulundu

‘Bence bu ciddi anlamda çok sıkıntılı.’

Bu cümleyle beraber, özellikle mahrem yazışmalar yapan kullanıcılar için önemli bir noktaya dikkat çekti: ChatGPT’de yazdığınız her şey yasal olarak gizli sayılmıyor. Bunu biliyor muydunuz?

ChatGPT’ nin Gizlilik Sorunu

Altman’a göre, biri ChatGPT’ye özel bir bilgi yazarsa bu bilgi, gerektiğinde mahkemede kanıt olarak sunulabilir. Çünkü şu anki yasal sistemlerde yapay zekalarla yapılan konuşmalar, insanlar arasındaki gizli iletişim gibi değerlendirilmediği için özel bir koruma da bulunmuyor bu sebepten özellik ya da gizlilik söz konusu değil.

Yani örneğin biri ChatGPT’ye, bir işyerindeki usulsüzlüğü ya da yasal olmayan bir olayı anlatırsa, bu yazışmalar hukuki süreçlerde karşı tarafa delil olarak sunulabilir. Bu, kullanıcıların veri güvenliği ve gizliliği konusunda tekrar düşünmesini gerektiren bir durum.

Belki bazılarınız bunun bilincinde olup çok özele kaçmadan sohbet ediyor olabilir. Ancak bazı insanlar her şeylerini anlatabiliyorlar bu da riskli bir durum tabi.

Gizlilik Geride Kaldı

Altman bu konuyla ilgili şunları da söyledi:

‘Yasal sistem, yapay zeka teknolojisinin hızına yetişemiyor. Şu anda insanlar neyin özel sayıldığını anlamakta zorlanıyor.’

Yani devletlerin ve yasaların yapay zekayla ilgili gizlilik politikalarını acilen güncellemesi gerekiyor aslında. Kullanıcılar hala insanla mı konuşuyor, bir sistemle mi yazışıyor, bunun ayrımında değilken; sistemde yazılanlar kayıt altında oluyor.

ChatGPT Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kişisel bilgini yazma: T.C. kimlik, adres, banka bilgisi gibi verileri yazmaktan kaçının.
  • Mahrem konuları paylaşma: Özellikle hassas ya da duygusal konuları uzun uzun anlatırken iki kere düşün. Bu biraz üzücü olabilir ama sanıldığı gibi biriyle değil bunu herkesle paylaşıyormuşsunuz gibi düşünün, bu da hoşunuza gitmez diye düşünüyorum.
  • Kopyala-yapıştır belgeler: Önemli yazışma veya sözleşme gibi metinlerinizi yapay zekaya göndermeden önce durup düşünün. Bunu gerçekten burada tartışmalı mısın?

Bu açıklamalar doğrultusunda, ChatGPT gibi yapay zeka asistanlarının sunduğu kolaylıkların yanında gizlilik risklerinin de ne kadar fazla olduğunu hatırlatıyor. Sam Altman’ın bu uyarısı, teknolojiye güvenip özel hayatımızı düşünmeden paylaşmamamız gerektiğini net bir şekilde açıkladı.

Rüveyda Koç

Yazmayı, okumayı, araştırmayı sever. 🌿

Efsaneler Geri Dönüyor: Mortal Kombat Legacy Kollection Geliyor!

Henüz resmi duyuru yapılmamış olsa da, Xbox uygulamasına sızan sağlam listeleme, Mortal Kombat hayranlarını heyecanlandırmaya…

11 dakika

Battlefield 6’nın Sistem Gereksinimleri Sızdırıldı

Battlefield 6, son günlerde en çok konuştuğumuz oyunlardan biri haline geldi. Bunun nedeni Battlefield 2042’den…

19 dakika

RTX 50 SUPER Serisi Yolda! Nasıl Özellikleri Olacak?

NVIDIA’nın 2025 yılı için planları henüz bitmedi. Sızıntılar ve sektör otoritelerinden gelen bilgilere göre marka…

1 saat

Xiaomi Redmi 15 Sızdı! Telefonun Tasarımı Nasıl Gözükecek?

Xiaomi Redmi serileri, genelde fiyat performans odaklı olarak sunulan seriler. Fiyat avantajı olunca, modellerin özellikle…

2 saat

Gelmiş Geçmiş En Güçlü El Konsolu Çin’de Duyuruldu

Son birkaç yılda mobil konsollar ya da diğer adıyla el konsolları tekrardan popüler olmaya başladı.…

2 saat

Realme Narzo 80 Lite 4G, Uygun Fiyatta 6300 mAh Pil Sunuyor

Realme, geçen ay Hindistan'da Realme Narzo 80 Lite 5G'yi piyasaya sürmüştü. Geçtiğimiz saatlerde ise Unisoc…

2 saat