Bilgisayarın İçinde Birikmiş Tozlar Performansı Ne Kadar Etkiler?

Bilgisayarınız sürekli kasmaya, ısınmaya ve donmaya başladıysa bunun sebebi belki de uzun zamandır bilgisayar temizliği yapmıyor oluşunuz olabilir. Bilgisayarınızın parçalarını temizlediğinizde performansınız etkilenir mi?

Başlıklar

Bilgisayardaki gereksiz dosyaları daha yeni boşalttım, ağır programları kaldırdım, birçok işlem yapmama rağmen hala çok yavaş diyorsanız sorun küçük toz tanelerinden kaynaklı olabilir..

Bilgisayarlar toz tutarlar, biriktirirler. Bu nedenle uzun süredir bilgisayarınızı kullanıyorsanız ve temizlik yapmadıysanız, bilgisayarınızda toz birikimi olabileceğini unutmayın.

Bilgisayarlar ve benzeri elektronik cihazlar söz konusu olduğunda, toz birikmesi sistemin performansını göze çarpmayan ancak potansiyel olarak ciddi şekillerde etkileyen bir faktördür.

Bilgisayardaki Biriken Tozların Performansa Etkisi

Bilgisayarlarımız, işlemlerinin bir yan ürünü olarak sürekli ısı üreten elektrik devreleri barındıran bileşenlerden oluşur.

Ancak aşırı ısı çıkışı sorunlara neden olabilir. Bilgisayarınız yavaş çalışabilir ve devrelerin düzgün çalışmasını engelleyebilir hiçbir şey olmasa bile rahatsız edici bir durumdur.

Toz birikmesi bilgisayarların performansını iki şekilde olumsuz etkileyebilir:

Bilgisayarınızın bileşenlerinin ısıyı tutmasına sebep olur ve dahili fanların sistemden ısıyı dağıtması zor hale gelir, böylece tüm sistemin verimliliği düşüşe geçer.

Bilgisayarin icinde biriken tozlar performansi ne kadar etkiler V1

Bu sebepten bilgisayar firmaları, mühendisler; bilgisayarlar özellikle daha iyi performans üretebilsin diye ısıyı azaltabilecek en iyi çözümleri sürekli araştırıyorlar.

Bilgisayarı boş bırakmış olsanız bile sabit durumda güç kullanımları sebebiyle hala ısı üretimine devam ederler. Bilgisayarda oluşan az miktarda ısı normal bir durum olsa da, bilgisayar eğer dağıtabileceğinden daha fazla ısı üretirse sorunlar ortaya çıkar.

Birçok bilgisayar teknisyenlerine göre, bilgisayar sistemindeki düzensiz ısınmanın en önemli nedenlerinden biri parçalarda oluşan toz birikmesidir.

Toz Oluşumu Bilgisayar İçindeki Hava Akışını Engeller

Bir bilgisayar ne kadar çok çalışırsa o kadar ısınır. Örneğin, bilgisayarınızda yüksek grafikli bir oyun oynamak, normalden daha fazla baskı uyguladığı için daha bu sırada bilgisayar fazla ısı üretir.

Hayattaki çoğu şey gibi, her şeyin fazlası olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu, modern bilgisayarlarımız için de geçerlidir. Çok fazla ısı, çeşitli bilgisayar bileşenlerinin çalışma kapasitesini olumsuz etkiler.

Bilgisayarin icinde biriken tozlar performansi ne kadar etkiler

Toz birikmesinin bilgisayarınızın performansı üzerinde iki önemli olumsuz etkisi var:

1. Bilgisayarınızın bileşenlerinin ısı tutmasına neden olabilir.
2. Dahili fanların sistemden ısıyı dağıtmasını zorlaştırarak genel verimliliğini azaltabilir.

İşlemci Kısıtlaması

Frekans ölçekleme olarak da adlandırılan işlemci yavaşlatma hali daha az güç kullanmak ve aşırı ısınmayı önlemek için bir bilgisayarı (özellikle işlemcisini) yavaşlatır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, toz aşırı ısınmaya en çok katkıda bulunan etkendir.

Toz kategorisine ölü deri hücreleri, sigara dumanı, böcek dışkıları ve evinizde rastgele uçuşan diğer çöplerden oluşan birçok şey girer. Toz, kir ve döküntüler sürekli olarak bilgisayarın kasasının içinde birikir.

Bu toz fan ve ısı emicinin yakınında kalın bir şekilde biriktiğinde sorun daha da kötü hale gelir. Bu, fanın hızını ve dolayısıyla içindeki bileşenleri hızla soğutma yeteneğini engeller.

Bilgisayarin icinde biriken tozlar performansi ne kadar etkiler V2

Aşırı toz biriktiğinde, havalandırma delikleri tıkanır ve soğutma fanları kabin içinde güvenli bir sıcaklığı korumak için ekstra çalışmak zorunda kalır.

Aynı şey, ısı dağılımını yavaşlatan ve sistemin sıcaklığının hızla yükselmesine neden olan ısı emici etrafındaki toz için de geçerlidir.

Sıcaklık artışı belirli bir eşiğin üzerine çıktığında, sistem işlemciyi yavaşlatma moduna geçiş yapar ve daha az güç çekmek ve dolayısıyla daha az ısı yaymak için bilgisayarı yavaşlatır.

Bu, bilgisayarın son kullanıcısı için gecikme ve daha yavaş işlem hızı anlamına gelir.

İşlemci Kısıtlamasının Sebebi

Bilgisayarlar neden işlemci yavaşlatması yapar diye düşünebilirsiniz. Bilgisayar bileşenleri belirli bir sıcaklığa kadar en iyi şekilde çalışmak üzere tasarlanmıştır.

Sıcaklık tehlikeli bir şekilde daha da yüksek seviyelere çıktığında, bu bileşenlerin aşırı çalışması gerekir, bu da daha hızlı aşınma ve yıpranmaya neden olabilir ve böylece bileşenlerin kullanım ömrü kısalır.

Ayrıca, sıcaklık kontrol edilmezse, bazı bileşenler hasar görebilir ve bu da daha fazla sıkıntıya neden olur. Örneğin, bir bakmışsınız bilgisayarınız hiç açılmaz olmuş.

Sigara İçenler Dikkat: Eğer PC’nizin yakınında sigara içmeyi alışkanlık haline getirdiyseniz fark etmenden PC’nizin performansını daha da düşürme riskini artırıyorsunuz.

Bunun nedeni, PC’nin kasasına giren nikotinli duman kalıntısının oldukça asidik bir madde olmasıdır. Diğer ev tozu türlerinden çok daha hızlı bir şekilde pimleri ve kontakları aşındırabilir.

Bilgisayarin icinde biriken tozlar performansi ne kadar etkiler V3

Sık Temizlik Yapmak Sorunu Çözmeye Yardımcı Olur

Bilgisayarınızın tüm sistemlerinin verimli bir şekilde çalıştığından emin olmak için, bilgisayar kasanızı en azından birkaç ayda bir açmanız ve dahili bileşenleri, özellikle de doğrudan anakart üzerindeki parçaları temizlemeniz önerilir.

Temizlik yaparken ihtiyacınız olan ıslak mendil değil elbette 🙂

Mikrofiber bez, boya fırçası, toz giderici, basınçlı hava ve izopropil alkol ile bilgisayarınızı kolayca temizleyebilirsiniz.

Şunu da şöyleyim: Eğer sık sık bilgisayar temizliği yapmak istiyor ancak üşeniyorsanız, özelikle son zamanlarda kolay bir şekilde temizlik yapılmasını sağlayan küçük temizlik aletleri çıktı.

Düşük maliyetli hem de oldukça işlevseller. Eğer kolaylık istiyorsanız sizde bu bilgisayar temizleme aletlerini alabilirsiniz.

Bilgisayarin icinde biriken tozlar performansi ne kadar etkiler V4

Bilgisayar Temizliği İçin İpuçları:

Vakumlama: Bilgisayarınızı ilk kez temizliyorsanız kasayı açmadan önce toz ve kalıntıları vakumlamanız tavsiye edilir. Bunu yaparken dikkatli olmanız gerekir çünkü yüksek güçlü bir CPU’yu vakumlamanın bilgisayar bileşenlerini yerinden oynatabilmesi veya yerinden çıkarabilme ihtimali vardır.

Bu nedenle, bilgisayarınızı ilk kez temizleyen biriyseniz özellikle bilgisayar kasasının vidalarını gevşetmeden önce vakumlama yapmanız daha iyi olur.

Fırça çalışması: Kabini açtıktan sonra, sürücüdeki tüm güç ve veri kablolarını yeniden yerleştirin. Bilgisayarın şebekeden veya başka bir yerden güç çekmediğinden emin olmanız önemli.

Şimdi, özellikle fan ve havalandırma deliklerinin yakınındaki alanları küçük bir fırça ve mikrofiber bez kullanarak tozu silin. Sonra, ses veya ekran kartı olabilecek eklenti kartını çıkarabilirsiniz .

Sistem kapatıldığında sıcaklık düşer ve bileşenler büzülür. Zamanla, bu döngüsel genişleme ve büzülme takılı kartların yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, kartları yeniden yerleştirmek ve bunları tekrar elle takmak anahtar bağlantılarının geri yüklenmesine yardımcı olan bir etkendir.

Bilgisayarin icinde biriken tozlar performansi ne kadar etkiler V5

Kartları tekrar yerleştirdikten sonra tozu üflemek için basınçlı hava kullanabilirsiniz. Ancak, kabininiz özellikle tozluysa, basınçlı havayı sıktığınızda toz uçuşacaktır. Bu nedenle, kabin çok tozluysa, basınçlı havayı dışarıda kullanmak genellikle daha iyidir. En iyi sonuçlar için kısa hava patlamaları kullanın.

Ek olarak, işlemci, bellek ve kart yuvalarının etrafında basınçlı hava kullanırken dikkatli olun. Bunu birkaç santim uzaktan yapmalısınız çünkü bunlar bir bilgisayar sisteminin hassasve kritik parçalarıdır.

Elektrikli süpürge, fırçalama ve birkaç basınçlı hava püskürtme, PC’nizin içindeki tozun çoğunu ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir.

Kalan inatçı tozları silmek için mikrofiber bir bezleri kullanabilirsiniz. Ancak, dokulu yüzeylerde küçük lifler ve toz bırakma eğiliminde oldukları için silmek için kağıt havlu kullanmaktan kaçının. Kağıt havlularla karşılaştırıldığında, mikrofiber bez neredeyse hiçbir şey bırakmaz.

Tüm tozu ve kiri temizlemek başlangıçta hoş görünmeyebilir, ancak bunu düzenli olarak yaparsanız, bilgisayarınızın performansında ve kararlılığında önemli bir iyileşme fark edeceksiniz..

Bilgisayarınızı temizlediğinizde size sunduğu performans, temizlik yapmak için zaman harcamaya değer. 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başlıklar
Başlıklar
Rüveyda Koç
Rüveyda Koç
Yazmayı, okumayı, araştırmayı sever. 🌿