Bilgisayarın Fonksiyonu Nedir?

Başlıklar

Bilgisayarlar çok çeşitli işlevleri yerine getirebilen çok yönlü makinelerdir. Bir bilgisayarın temel işlevleri, bilgisayara hesaplama gücü sağlayan işlevleri ve bilgisayarın çalışması için kritik olan işlemleri de ifade eder.

Bilgisayarlar birçok alanda çeşitli uygulamalar için yaygın olarak kullanılan araçlardır.

Bilgisayarın ana görevi bir bilgisayar programını yürütmektir. Her bilgisayar programı bilgisayara belirli bir işlevsellik sağlamak için tasarlanmıştır.

Ancak bilgisayar mimarisi açısından bilgisayarın temel çekirdek işlevleri arasında giriş işlevi, çıkış işlevi, işleme işlevi ve depolama işlevi bulunur.

Bu dört temel işlev bilgisayarın kullanıcıyla giriş bilgilerini kabul etme, verileri uygun yazılım yardımıyla işleme veya gereksinimlerine göre çıktıyı kullanıcıya sağlama ve son olarak verileri gelecekteki kullanım için uygun depolama sağlamaktan ibarettir.

Bilgisayarın dört temel işlev üzerine çalıştırıldığını öğrendik. Şimdi bu işlevlerin her birini ayrıntılı anlamak için biraz daha derine inelim.

Bilgisayarlarla ilgili teknolojideki ilerlemelerle bilgisayarlar hayatımızı birçok yönden dönüştürdü. En son nesil bilgisayarlar muazzam bir hesaplama gücüyle dolu. Ancak bilgisayar bilimi teknolojisindeki bu gelişmelere rağmen bilgisayarın temel işlevselliği aynı ve bu mimari türü, şekli ve boyutundan bağımsız olarak tüm bilgisayarlar için geçerlidir.

Bilgisayarin fonksiyonlari nelerdir V1

Bilgisayar program adı verilen talimat kümesine göre, görevleri yürütmek üzere tasarlanmış genel amaçlı bir elektronik makinedir.

Bilgisayar aslında iki temel bileşenden meydana gelir:

  •  Yazılım Bileşeni
  •  Donanım Bileşeni

Bilgisayar programı bir dizi talimat içerir. Bu program talimatları bilgisayara belirli işlemleri gerçekleştirmesini söyler. Ancak bu aşamada bir bilgisayarın işlevlerinin ve uygulamalarının iki farklı şey olduğunu anlamak önemlidir.

Bilgisayarın uygulamaları, belirli görevi yerine getirmek için, bilgisayarın gerçek kullanımını ifade eder. Bilgisayarlar birçok alanda çeşitli uygulamalar için kullanılabilirken bilgisayar mimarisinden bakış açısı dört temel işlevi yerine getirerek çalışır.

Bir örnek vermek gerekirse; bir kişi bu işi yapmak için bir metin belgesi yazmak istiyor.

Kullanıcı bu durumda bir yazılıma ihtiyaç duyacak, bu durumda kullanıcının bu işlemi gerçekleştirmesi için bir yazılım programı, Microsoft Word kullanabileceğini varsayalım.

Microsoft Word belge oluşturmak için en çok tercih edilen yazılımlardan birisi.

Şimdi bu örnekte bilgisayarın Word belgesi oluşturmak için hangi işlevleri yerine getirdiğini bulalım. Bu görev bilgisayar tarafından 4 temel işlev yardımıyla gerçekleştirilir ilk işlev giriş işlevidir. Giriş işlevi, bilgisayar tarafından kullanıcı girdilerini klavye gibi bir giriş aygıtının yardımıyla gerçekleştirir.

İkinci işlev, işleme işlevidir. Kullanıcı girdi verileri daha sonra bu durumda kullanılan bir yazılım veya Microsoft Word yardımıyla işlenir bu program bilgisayarın merkezi işlem birimi olan (CPU) tarafından yürütülür.

Bilgisayarin fonksiyonlari nelerdir V2

Üçüncü işlev çıktı işlevidir. Çıktı işlevi monitör ekranı veya yazıcı gibi bilgisayara bağlı çıktı aygıtlarının yardımıyla gerçekleştirilir.

Dördüncü ve son fonksiyon, depolama fonksiyonu olarak adlandırılır. Kullanıcı belgeyi gelecekte kullanmak üzere disk belleği adı verilen bilgisayarın kalıcı uygulama aygıtında saklayabilir. Bu bir örnekti. Tüm bilgisayar işlemleri bu aşamalardan oluşur.

Bilgisayar fonksiyonları dört tanedir:

Özetleyecek olursam:
1. Giriş fonksiyonu. Giriş aygıtları tarafından gerçekleştirilir. (Fare, Klavye)
2. İşleme Fonksiyonu. Bir program ile çalışan İşlemci tarafından gerçekleştirilir. (CPU)
3. Çıkış fonksiyonu. Çıkış aygıtları tarafından gerçekleştirilir.
4. Depolama fonksiyonu. Depolama aygıtları tarafından gerçekleştirilir. (Hard Disk, RAM)

Bilgisayar sisteminin fonksiyonları bundan ibaret başka bir yazıda görüşmek üzere..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başlıklar
Başlıklar
Rüveyda Koç
Rüveyda Koç
Yazmayı, okumayı, araştırmayı sever. 🌿