Bilgisayarla işiniz bittikten sonra tamamen kapatan taraftan mısınız yoksa uyku moduna mı almayı tercih ediyorsunuz?
Bilişim dergisinin yaptığı ankete göre, ankete katılanların %37’si her gece bilgisayarlarını kapatmayı tercih ederken kalan kısım ise uyku modunda bırakmayı tercih ediyor.
Peki hangi taraf haklı? Her gece bilgisayarını kapatanlar mı, yoksa açık bırakanlar mı?
Bilgisayarı Kapatmak VS Uyku Modu
Windows’ta bilgisayarı kapat seçeneklerine baktığımız zaman: Uyku, kapat ve yeniden başlat ile karşılaşırız. Uyku modunu bilgisayarınızın gözlerini çok hızlı bir şekilde kapatması olarak düşünebilirsiniz.
Siz tuvalete koşarken tüm programları ve dosyaları çalışır halde tutar.
Uyku modu sisteminizi düşük güç moduna geçirir, ancak uygulamalarınız ve verileriniz hala sistem belleğinde kalır.
Bu hız bazı artılar ve eksileri de beraberinde getirir.
Uyku modu, bilgisayarınıza geri döndüğünüzde her şeyin daha hızlı açılmasına yardımcı olur, ancak sistem beklenmedik bir şekilde güç kaybederse veri kaybetme olasılığını da artırır.
Bilgisayarınıza bağlı olarak, bir ‘Hazırda Bekletme modu‘ da olabilir. Bu mod dizüstü bilgisayarınızı bir süre kullanmadığınızda bir iki saat olarak düşünebiliriz, gerçekleşir ve bilgisayar uyku modundan bir adım öteye geçerek hazırda bekletme moduna geçer.
Hazırda Bekletme, bilgisayarın uyanması için biraz daha uzun sürebilir, ancak geçerli oturumun verilerini sabit sürücüye kaydettiği için elektrik kesintisi bu aşamada daha güvenlidir.
Sonuç olarak, her iki mod da benzer aslında. Meister bu konu için;
“Modlar esasen programları ve dosyaları açık tutarken güç tasarrufu yapmanın da bir yoludur, böylece bilgisayarınıza geri döndüğünüzde her şey genellikle bıraktığınız gibidir” diyor.
Kapatma, açık olan tüm programları ve dosyaları kapatır, ancak yazılım ve donanımın birlikte çalışmasını sağlayan işletim sisteminin çekirdeği olan Windows’u kapatmaz.
Yeniden başlatma, işlemleri sürdürmeden önce Windows çekirdeğine ek olarak tüm dosyalarınızı kapatır. Her şeye tekrar başlarsınız.
Bilgisayarı Her Gece Kapatmalı Mısınız?
Aslında hayır, ama bu duruma göre değişen bir cevaptır yani evet de olabilir.
Gece boyu bilgisayarınızı uyku modunda bırakmak iyi bir seçenek olabilir. Bu sırada bilgisayar planlanmış ya da planlanmamış bakım görevlerini yerine getirebilir. (Tam sistem virüs taramaları, sabit sürücünün tam yedeklemesi veya yazılım güncellemelerini kontrol etme gibi şeyler)
Güvenlik yazılımı, yedekleme yazılımı gibi bilgisayar boştayken arka plan taramaları gerçekleştirebilir.
Ancak gece boyu ve gündüz boyu bir bilgisayarın açık kalması radyasyonun da sürekli sizinle beraber olduğuna işarettir. Eğer böyle şeylerden rahatsızlık duyan biriyseniz sizin için işlerinizi bitirdikten sonra bilgisayarı kapatmak daha iyi bir çözümdür.
Bunun dışında birkaç gün uyku modunda kalmak pek bir fark ortaya koymaz, ancak zamanla performans sorunları görmeye başlamanız muhtemel bir sorundur.
Eğer belirli programlar gecikiyorsa veya dosyalar doğru şekilde yüklenmiyorsa bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı tavsiye ederiz. Bu yeniden başlatma, geçici sorunları gidermeye ve düzgün şekilde kapanmayan arka plan uygulamalarından gelen belleği boşaltmaya yardımcı olacaktır.
Yeniden başlatmayı masanızdaki tüm kağıtları temizlemek olarak düşünün. Bunları dosyalamak sabahleyin size temiz bir çalışma alanı sağlarken, Uyku veya Hazırda Bekletme modu ise dosyalarınızı ve klasörlerinizi dışarıda bırakır, böylece hemen geri dönebilirsiniz.
Bilgisayarınızı gece boyunca açık tutuyorsanız, haftada en az bir kez yeniden başlatma alışkanlığı edinmenizi tavsiye ederim. Bu şekilde daha iyi bir verim alabilirsiniz.
Bu aynı zamanda telefonlar içinde önerilen bir şey her zaman telefonun açık olması, sürekli kapanmadan şarj edilmesi bazen küçük de olsa arızalara sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden arada bir yeniden başlatmak ya da kapatıp tekrar açmak tavsiye ediliyor.
Aslında yapılabilecek en iyi şey: Kapatmamanız gereken bir program vs. bulunmuyorsa, bilgisayarı kapatmaktır. Ertesi gün tekrar açmaktır. Bu şekilde en iyi verim alabilir ve bilgisayarınızın gücünü daha düzenli harcamasına yardımcı olabilirsiniz.