Gelişen dünya ve teknolojinin hayatımıza girmesi ile birlikte çocukların oyun kavramı da bir o kadar değişmiş oldu. Akşam ezanına kadar sokaktan eve girmeyen çocuklar şimdi bilgisayar oyunlarından kalkıp sofraya oturamaz oldular. Şikayetçi miyiz? Yoksa bu durum “aman yanı başımda oynasın” şeklinde mi tezahür ediyor.
Her şey gibi artık oyun kavramı da değişti. Oyun kasetleri, Tetrislerin yerini tabletler, telefonlar, bilgisayarlar, laptoplar aldı.
Başlarını bu bilgisayar oyunlarından kaldırmayan çocuklar, gençler hatta yetişkinlerden aileler haliyle şikayetçi oluyorlar. Kimisi bu oyunların çok zararlı olduğunu, kimisi zeka geriliği yaptığını, kimisi de aslında faydalı olduğunu söylüyor. Büyük küçük demeden oynanan bu oyunlar beynimiz için yararlı mı yoksa zararlı mı?
Oyun; toplumsal kuralların en iyi öğretildiği ortamlardan biridir. Şahıslar oyun aracılığı ile kendini daha iyi ifade etme, duyguları açığa çıkarma imkanı bulurlar. Oyunlar insan beynini Psikomotor yönden geliştirirler.
Kendimden biliyorum; Ortalama 10 senedir oyun oynarım. Özellikle ETS 2 gibi simulasyon oyunlarının gerçek hayatta araç kullanmaya direkt etkisi olduğunu, sorumluluk sahibi kıvamına getirdiğine yemin edebilirim.
Yıllardır oynadığımız bir diğer oyun Counter-Strike. Bu oyunda pek çok çocuk İngilizcesini geliştirip, Rusça öğrendi. Şaka gibi geliyor ama ben bile kendimi ifade edebilecek kadar Rusça biliyorum. Sadece CS oynayarak.
Yaşlara göre uygun oyunlar oynanması beyin aktivitelerinin iyi şekilde kullanılmasına olanak sağlarken bir yandan da nöronlar arası bilişsel iletişime katkı sağlıyor.
Nesneleri takip etme, tepki verme, oyun içi başarı sağlama uğraşı söz konusu olduğunda beyin aktivitesi de, hedef doğrultusunda çalışma gerçekleştiriyor ve bu şekilde beyin işlevlerine katkı sağlanmış olunuyor. Ancak gel de bunları ebeveynlere anlat değil mi?
Burada bir kırılım var; eğer ebeveyn çocuğunun oyun oynamasına alışıp saatlerce ne yaptığını takip etmezse, kötü sonuçları mutlaka olacaktır. En basiti çok fazla küfürlü ortamlar olduğu için, küfür etmeyi öğrenir.
Bilgisayar oyunları sembolik kodları çözme yeteneğini geliştiriyor ve mücadele hissi uyandırıyor. NASA; Bilgisayar, grafik ortamlarında yetişmiş bireylerin Mühendislik, makine, sanal gerçeklik gibi iş sahalarında çok başarılı olabileceklerini söylüyor.
Çoğu zaman bilgisayar oyunları oynayan kişilerde, birden çok problemi çözme, hızlı- pratik karar verme, mantıksal düşünme, stratejik plan yapma yeteneklerinin; oyun oynamayan insanlara oranla daha gelişmiş olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıktı.
Dr. Manos, “Uyarıcılar gibi, video oyunları da beyindeki gri maddeyi artırabilir” diyor.
“Gri madde, birbiriyle bağlantı sağlar ve beyninizin bazı bölümlerinin beyninizin diğer bölümleriyle iletişim kurmasını ve öz algınızı geliştirmesini sağlar.”
Elbette olumsuz yönleri de bulunuyor. Aslında her şeyin fazlası zarar deniyor ya, fazla olarak kullanım sağlandığında faydası zararını geçiyor.
Fazla bilgisayar oyunları oynamak beyin nöronların da radyasyon sonucu kötü etkilenmeye sebep oluyor. Sadece beyin açısından değil fiziksel açıdan da uzun süre oturmak hareketsiz kalmak vücutta yağlanma, karaciğer enzimlerinin salgılanamaması, obezite, agresiflik gibi olumsuz etkilere de yol açmakta.
√ Aralıklı olarak oyun oynamak hem hem zihinsel hem fiziksel sağlığınız için önemli.
Sizler veya çocuklarınız bilgisayar oyunlarına ne kadar vakit harcıyorsunuz?
Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir 17 Eylül 2024 3:02 pm