ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

Bu sene yapay zeka laptop modelleri revaçta olacak. ASUS Zenbook S16 (UM5606) modeli de AMD Ryzen 9 AI HX 370 işlemcisi ile birlikte geliyor. 28W TDP üzerinde dolu teknik özelliklerin yanı sıra, söyleyeceğimiz çok şey var.

Yapay zeka artık yerleşik olarak laptoplara da entegre edildi. Bu yönde birçok iddialı yeni laptop modeliyle karşılaşmaya başladık. İnceleme masamızın yeni konuğu olacak ASUS Zenbook S16 UM5606 modeli de yapay zeka döneminin, şu an için en iddialı laptoplarından biri olabilir.

İncelememizin detaylarına geçtiğimiz zaman daha net göreceksiniz ama baştan şunu söyleyebilirim ki gerçekten iddialı ve güçlü bir modelle karşı karşıyayız. Anlatacağımız çok şey var o yüzden hemen incelemeye geçiyorum.

ASUS Zenbook S16 Tasarımı Nasıl?

Önce tasarımı ele alalım. Zenbook modelleri için benimsenen tasarım dilini genel anlamda beğendiğimi söyleyerek başlayayım. Seride şıklık ve zariflik ön planda.

Zenbook S16 bu zamana kadar gördüğüm en iyi tasarıma sahip olan modellerden biri. Editöryal olarak söylüyorum ve abartmıyorum. Bir kere dışarıdan baktığınız zaman oldukça ince ve bir o kadar zarif bir laptop modeliyle karşı karşıya kalıyorsunuz.

Kapak üzerinde kullanılan asimetrik çizgiler de bu şıklığı tamamlayan dokunuş olmuş. Kapağı kaldırdığınız zaman ise çok ince ekran çerçevelerinin olduğunu görüyorsunuz ki bu da çok zarif gösteriyor.

Ekrandan alt kısma doğru indiğinizde, yenilenmiş havalandırma ızgarası ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Burada kullanılan ızgara tasarımı yenilenmiş. Daha iyi hava akışı sunulması ve soğutma verimliliğini arttırmak adına 3522 soğutma deliğine yer veriliyor. Yani havalandırma kanalında hem işlevsel hem de estetik bir yapı söz konusu.

Biraz daha aşağı indiğiniz zaman tek renk aydınlatmaya sahip olan, düşük profilli klavyeyi görüyorsunuz. Burada sadece beyaz LED aydınlatma kullanıldığını belirtelim. Oyun odaklı bir cihaz olmadığı için RGB aydınlatma olmamasını doğal karşılıyorum.

ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

Klavyeden sonra en çok dikkat çeken bölüm ise yeni ergonomik dokunmatik yüzey. %40 oranında daha büyük olan Touchpad, biraz daha işlevsel.  Yan kısımdan yukarı aşağı kaydırma yaparak parlaklığı ayarlayabiliyorsunuz.

Yine diğer yandan yukarı aşağı kaydırma ile ses kontrollerini yapabiliyor ve üst bölümde de sağa sola kaydırma ile medya ögelerinde ileri geri oynatma özelliklerinden yararlanabiliyorsunuz. Dokunmatik hissi biraz daha iyi ve işlevsellik açısından daha iddialı bir touchpad.

asus zenbook s16 touchpad

Malzeme Kalitesi Nasıl?

Tasarımda en güzel kısmı sona bıraktım. Benim de en sevdiğim kısım malzeme seçimi oldu. ASUS Zenbook S16, daha önce çok fazla görmediğimiz seramik alüminyum temelli bir malzeme ile üretilmiş. ASUS bu malzemeyi Ceraluminum olarak isimlendiriyor. Yüksek teknolojili bir seramik malzeme olarak isimlendirilen malzeme, tüm kapağı oluşturuyor.

Bu malzemenin dokunma hissinin de çok başarılı olduğunu söylemek lazım. Sanki bir kadife yüzeye dokunuyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz.

İşin güzel tarafı, geri kalan tüm kısımlarda da yine metal malzeme tercih edilmiş. Böylece cihaz çok daha dayanıklı hale getirilmiş.

Tamamen metal olmasına karşın ASUS Zenbook S16, 1.5 kg ağırlığında ve laptop 1.1 cm gibi çok iddialı bir incelikte kasa ile geliyor.

ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

Tasarımdan Notlar

  • Renkler: İskandinav Beyazı, Zumaia Gri
  • Portlar: 1 adet USB Gen 2 Type-A, 2 adet USB 4.0 Gen 3 Type C (40Gbps veri aktarım hızı), 1 adet HDMI 2.1 TMDS, 1 adet 3.5mm kulaklık jakı, SD 4.0 kart okuyucu
  • Boyutlar: 35.36 x 24.30 x 1.19 ~ 1.29 cm
  • Ağırlık: 1.5 kg
  • Dayanıklılık: Askeri standartlarda dayanıklılık sunan US MIL-STD 810H sertifikası
  • Klavye: 3 kademeli ışık şiddeti ayarlanabilen tek renk arkadan aydınlatmalı Chiclet klavye. 1,1 mm tuş hareketi.
  • Menteşe Yapısı: 150 dereceli menteşeli kapak

ASUS Zenbook S16 Ekran Özellikleri Neler?

Ekran kısmında diğer birçok Zenbook modelinde gördüğümüz gibi yine OLED tercihi yapılmış. Görüntü deneyimi konusunda OLED ekranların çok başarılı olduğunu söylemek lazım.

ASUS Zenbook S16 UM5606 Laptop Incelemesi 5

ASUS Zenbook S16 modelinde de görüntü konusunda tam anlamıyla tatmin edici bir deneyim elde ediyorsunuz. 16 inçlik boyuta sahip olan ekranda 3K OLED HDR NanoEdge panel kullanılmış.

Oldukça canlı bir görüntü deneyimi sunan ekranda 16:10 en boy oranı var ve bu da geniş bir görüş açısı elde etmenizi sağlıyor. Bize gelen modelde dokunmatik seçeneği yoktu ancak ekranın dokunmatik ekranlı olan versiyonlarının olduğunu da ekleyelim. Ekran için diğer özellikleri de hemen aşağı ekliyoruz.

ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

Ekran Özellikleri Özet

  • Ekran Boyutu: 16 inç
  • En Boy Oranı: 16:10
  • Çözünürlük: 2880 X 1800
  • Tepki Süresi: 0.2 ms
  • Yenileme Hızı: 120 Hz
  • Parlaklık: 400 nit tipik parlaklık, 500 nit HDR tepe parlaklık değeri
  • Renk Kapsamı: %100 DCI-P3 renk, %100 sRGB, %95,8 Adobe RGB
  • Kontrast: 1.000.000:1
  • Sertifikalar: VESA HDR True Black 500, TÜV Rheinland, SGS Eye Care, PANTONE Onayı

Ekranda renk doygunluğu ve görüntü deneyimi oldukça başarılı ancak burada ufak bir not bırakmak gerekecek. Ekranda parlaklık değerinin 400 nit olması, yüksek ışık altında parlaklığın bir tık yetersiz kalmasına neden oluyor. Fakat çok rahatsız edici değil. Bir not olarak eklemiş olalım.

ASUS Zenbook S16 UM5606 Laptop Incelemesi 13

ASUS Zenbook S16 Teknik Özelliklerde Neler Sunuyor?

Yine etkileyici olan kısımlardan biri. Biliyorsunuz artık yapay zeka yönü öne çıkan yeni nesil işlemciler piyasada. ASUS Zenbook S16, bu konuda şu an için piyasadaki en iyi işlemcilerden biri olan AMD Ryzen AI 9 HX 370 ile geliyor.

Yapay zeka dönemine özel isimlendirilen işlemci, 12 çekirdekli ve 24 izlek sayısına sahip hibrit bir tasarımla geliyor.

Zen5 mimarisinden yükselen Ryzen AI 9 HX 370, 4 performans çekirdeği ve 8 verimlilik çekirdeğinin olduğu CPU yapısıyla öne çıkıyor. Zaten şu an için mevcut olan neslin de en güçlü işlemcisi.

ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

İşlemci temelde 3.3 GHz saat hızı sunarken, maksimum saat hızı değeri ise 5.1 GHz seviyelerine kadar çıkabiliyor. AMD’nin ilk duyurusunda işlemcinin varsayılan TDP değeri de 28W olarak açıklandı.

Fakat maksimumda 54W seviyesine kadar çıkılmasının da mümkün olduğu söylendi. Zenbook S16 bu noktada sınırları zorlamıyor. Zira cihaz içerisinde yer alan işlemci 28-33W seviyelerinde çalışıyor. Haliyle daha iyi bir pil süresi elde edilmiş oluyor.

Gelelim grafik birimine. Laptop içerisinde harici bir grafik birimi yok. Ancak yeni nesilde yer verilen dahili grafik birimi zaten oldukça iddialı. Dahili grafik birimi AMD Radeon 890M. 16 hesaplama birimine sahip olan GPU, 2.9 GHz maksimum saat hızlarına kadar çıkabiliyor.

ASUS Zenbook S16 UM5606 Laptop Incelemesi 4

Yapay zekanın da gücünü kullanmasıyla beraber grafik performansı konusunda da iddialı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Aslında bu bir oyun bilgisayarı değil. Fakat bazı oyunlarda, FPS açısından tatmin edici değerler sunduğunu da söyleyebiliriz.

Görünen o ki yeni dönemde dahili grafik birimlerinin adını daha sık duyacağız. İş odaklı bilgisayarlar da yavaş yavaş grafik konusunda öne çıkacak gibi duruyor.

asus zenbook s16 ozellikleri

İşlemci Teknik Özellikler Özet

  • Çekirdek Sayısı: 12
  • Performans Çekirdekleri: 4 adet Zen5
  • Verimlilik Çekirdekleri: 8 adet Zen5c
  • İzlek Sayısı: 24
  • Maksimum Frekans Hızı: 5.1 GHz
  • Temel Frekans Hızı: 3.3 GHz
  • L3 Cache: 24 MB
  • L2 Cache: 12 MB
  • TDP: 28W
  • Grafik Birimi: AMD Radeon 890M
  • GPU Hızı: 2.9 GHz
  • GPU Hesaplama Birimi Sayısı: 16
  • HDMI Versiyon: 2.1

Yapay Zeka Konusuna Bir Bakalım

Zenbook S16, yapay zeka desteğiyle öne çıkan bir laptop modeli. Burada birkaç ayrı nokta var. İlk dikkat çeken kısım Windows CoPilot desteğinin olması. Laptop klavyesinde CoPilot tuşuna bastığınız zaman yapay zeka menüsü açılıyor ve istediğini aramayı yapabiliyorsunuz. Dilerseniz dosyalarınızı arayabilir, iş akışlarınız hakkında sorular sorabilir ya da merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Diğer kısım ASUS’un yerleşik olarak sunmuş olduğu yapay zeka uygulamaları. Yerleşik uygulamalar ve yerleşik yapay zeka sayesinde;

  • Görüntülü aramalar ortama göre optimizasyon ediliyor,
  • Video izlerken eş zamanlı olarak altyazılar oluşturulabiliyor,
  • Görsellerdeki arkaplanlar doğrudan kaldırılabiliyor,
  • Otomatik videolar oluşturulabiliyor,
  • StoryCube üzerinden fotoğraflar ve videolar için hızlıca düzenlemeler yapılabiliyor.

ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

Son olarak AMD’nin AMUSE platformu için sunmuş olduğu destek var. Yerleşik AMUSE uygulaması, basit arayüze sahip bir yapay zeka aracı. Bu aracı kullanarak yapay zeka görüntüler oluşturmanız, mevcut görüntüleri düzenlemeniz ya da görüntülerde yükseltme yapmanız mümkün.

Platform henüz beta aşamasında ve bazı hataları var ama genel anlamda oldukça başarılı olduğunu ve yapay zeka üretkenliği konusunda dışa olan bağımlılığı en aza indirdiğini de belirtelim.

Yapay Zeka Birimi Teknik Özet

  • NPU Performansı: 50 TOPS, piyasadaki birçok işlemciden daha yüksek yapay zeka performansı sunuyor.
  • Toplam İşlemci Performansı: 80 TOPS değerine kadar

Depolama Alanı ve RAM Seçimi

Zenbook S16, çeşitli yapay zeka artıları sunuyor. Haliyle bunun için RAM miktarının biraz daha yüksek olması gerekiyor. ASUS bu konuya da dikkat etmiş. 32 GB LPDDR5x RAM kullanılmış. 7500 MHz seviyesine kadar yüksek frekanslara çıkabilen RAM’ler, genel performans anlamında gayet yeterli sonuçlar ortaya koyuyor.

Depolama kısmına gelince 2 TB’a kadar PCIe 4.0 SSD kullanıldığını belirtelim. Depolama alanı için de yeterli diyebiliriz.

ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

SSD Testi 

m2 performans

Pil Konusunda Nasıl?

Yeni nesil yapay zeka işlemcilerinin güçlü olduğundan söz ettik. İşlemci güçlü ama sadece 28W TDP değeri var. Haliyle bu da yüksek pil dayanma süresi demek oluyor. Cihazda 78Wh değerinde bir pil var. Hızlı şarj destekli laptop, kullanıma göre değişmekle beraber 15 saatlere varan pil süreleri sunabiliyor. Tabii ki sizin kullanım alışkanlıklarınız çok önemli. Oyun oynadığınızda süre yarı yarıya hatta daha fazla düşüyor.

Adaptör kısmına gelecek olursak, seride kompakt bir adaptör sunuluyor. Kutudan çıkan cihaz USB Type C üzerinden şarj sunuyor. Adaptörün Watt değeri ise 65W olarak belirlenmiş. Tam şarj ortalama 1,5-2 saat sürüyor.

Pil Testi 

Ses Sistemi Yeterli mi?

Ses sistemine ayrı bir başlık açmak istedim. Zira ASUS bu sistemde Harman Kardon ile ortaklık kurmuş. Benzer modellerin aksine ASUS Zenbook S16 modelinde hoparlör çıkışları yanlarda bulunuyor.

Toplamda 6 hoparlörün bulunduğu harman kardon imzalı ses sisteminin performansı ise gayet tatmin edici. Ses kalitesi gayet başarılı. Ayrıca maksimum ses yüksekliği de laptop modellerinde görmeye alışık olmadığımız seviyede.

ses testi

ASUS Zenbook S16 Soğutma Sistemi Nasıl?

Aslında bu bir oyun bilgisayar değil. Öyle çok geniş bir soğutma sistemi beklemeyiz. Fakat ASUS buraya da ciddi mesai harcamış. Cihazın hem serin kalması hem de sessiz çalışmasının hedeflendiğini görüyoruz.

Sistemde çift katmanlı grafik levha, çift fanlı bir modül, ultra ince buhar odası ve üst kısımda geometrik ızgara tasarımı bulunuyor. Soğutma sistemi, cihazın yeterince serin çalışmasını sağlıyor. Ayrıca sessiz mod özelliği de var. Cihaz yük altında değilse, bilgisayar 25 dB altında bir sessizlikle çalışıyor.

ASUS Zenbook S16 UM5606 Laptop Incelemesi 14

Teknik Özellikler Özet

  • İşlemci: AMD Ryzen AI 9 HX 370
  • Grafik Birimi: Dahili AMD Radeon 890M
  • NPU Birimi: AMD XDNA NPU 50 TOPS
  • RAM: 32 GB LPDDR5X lehimli
  • Depolama: 2 TB PCIe 4.0 SSD
  • Kamera: FHD kamera
  • Ağ: Wi-Fi 7 desteği
  • Pil: 78 WHrs pil – 65W hızlı şarj
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro

ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

Render Testleri 

ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

Sıcaklık Testleri – Yük altında (Cinebench Testleri Yapıldı Sırada)

Cinebench SingleCore Test Sonuçları 

ASUS Zenbook S16 (UM5606) Laptop İncelemesi

Cinebench MultiCore Test Sonuçları 

cinebench r24 multicore

Son Sözler ve Değerlendirme

ASUS Zenbook S16 incelememizin sonuna geldik. Artılar ve eksileri de aşağı ekleyeceğiz ama genel bir yorum yapmak istersek gerçekten iddialı. Tasarım çok hoşuma gitti. Ekran konusunda OLED’in artıları zaten kendisini gösteriyor. AMD’nin yeni nesil işlemcileriyle yapay zeka deneyimi sunulması güzel ama bazı eksiklikleri var.

Bir oyun bilgisayarı değil ama oyun performansı konusunda da idare eder bir yapısı var. Tüm bunlar üst üste geldiği zaman ASUS Zenbook S16 için başarılı bir laptop yorumunu yapabiliyoruz. 75 bin TL seviyesinde bir fiyatının olması ise en uzücü tarafı.

Artıları

  • Tasarım konusunda kullanılan malzeme çok iyi. Cihaz çok şık duruyor. Ayrıca hem hafif hem de ince.
  • AMD’nin işlemcisi ile yüksek bir performans sunuluyor. Yapay zeka konusunda daha yol alması gerekiyor ama yapay zeka işlem gücü konusunda iddialı.
  • Pil dayanma süresinde, günlük kullanımda gayet yeterli.
  • Sessiz bir çalışma imkanı sunuyor.
  • OLED ekranın renk doygunluğu ve görüntü kalitesi gayet başarılı.

Eksileri

  • OLED ekranın renk deneyimi ve görüntü kalitesi başarılı dedik ama maksimum parlaklık değeri biraz düşük. OLED olmasından da kaynaklı olarak 400 nit değerini görüyoruz. Dış mekanda çalışıyorsanız, güneş ışığı altında zorlanabilirsiniz.
  • Böyle bir cihazda kullanılan kamera daha iyi olmalıydı. Çekim kalitesi düşük. Yapay zeka ile ortama göre ışık ayarlamaları yapılıyor ama donanımsal anlamda kamera zayıf.
  • Fiyat konusu başlı başına eksik yan. Cihaz bana biraz pahalı geldi.

oduller

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başlıklar