Intel'in yeni nesil işlemcileri geldi. Yeni nesil işlemcilerden sonra sunulan ASUS ROG MAXIMUS Z890 HERO anakart modelini inceliyoruz. Teknik özellikler ve merak edilen tüm detaylar.
Intel’in yeni seri işlemcileri piyasaya çıktı. 15.nesil olarak gelen Ultra serisi, yeni bir chipseti de beraberinde getirdi. Yeni chipset yeni soket gelince haliyle anakart modelleri de değişti ve yeni 800 serisi anakartlar duyuruldu. İnceleme masamıza konuk olacak olan ASUS ROG MAXIMUS Z890 HERO modeli de yeni seri ana kartlar içerisinde en iddialı olan modellerden.
Hem tasarım anlamında hem de teknik özellikler anlamında serinin göz doldurucu özellikleri olduğunun altını çizelim ve geçelim incelememize.
Tasarımdan söz ederek işe başlayalım. Zira bu seri için anakart deyip geçmemek lazım. Teknik özellikler bir yana ASUS iddialı bir tasarım diline yer vermiş ve anakart göze de hitap ediyor.
Şöyle karşıdan baktığınız zaman anakart modelinde ilk göze batan kısım mosfet kapağının üzerinde yer alan ekran. Burada güzel bir fontla yazılmış olan MAXIMUS yazısının hemen yanında minik bir ekran alanı karşımıza çıkıyor.
Ekranda ROG logosuna yer verilmiş ve bu logoyu da RGB aydınlatmalı olarak değiştirebiliyorsunuz. Aura Sync destekli olan bölümde renklendirmenin dışında farklı efektleri RGB efektlerini kullanmanız da mümkün. ASUS programı üzerinden;
Uyarlanabilir renk, seçeneklerine yer vermiş. Tabii ki isterseniz buradaki aydınlatmayı kapatabiliyorsunuz.
Bunun dışında genel anlamda tasarım yapısının da başarılı olduğunu söylemek lazım. Alt kısımda yer alan SSD soğutucu bloklarının üzerindeki ROG logosu, üst tarafta HERO yazısının yer aldığı SSD bloğunun tasarımı derken, şık ve modern bir tasarım benimsenmiş.
Tasarımda Bir Not: Kartın tasarımını gayet başarılı buldum. Ancak şunu da belirtmem lazım ki anakartın tasarımının etkileyici hale getirilmesi için kullanılan bazı parçalar, ağırlığın artmasını neden olmuş. Kartın ağırlığının yüksek olduğunu söyleyelim.
İşlevsellik Açısından Neler Sunuluyor?
Burada önemli olan bir kısım daha var. Kartın ne kadar işlevsel olduğu konusu. ASUS yeni ekran kartlarında işlevsellik konusuna ayrı bir önem veriyor. SSD yuvalarının konumu, ekran kartının montajının kolaylığı gibi konularda yeni bir döneme geçildiğini söylemek lazım. Minik ama aradığımız işlevsellik ayrıntılarını hemen aşağı ekleyelim.
M.2 Q-Sürümü: SSD soğutucu bloğunun zahmetsizce çıkarılmasını sağlayan bir özellik. Tek bir mandala tıklayarak bloğu açabiliyorsunuz.
M.2 Q-Slayt: Diyelim ki SSD boyutunuz slotunuza göre küçük. Bu durumda anakartta yer alan ayarlama aparatını kullanarak, SSD boyutunuza uygun şekilde tutucunuzu konumlandırabiliyorsunuz.
M.2 Q-Latch: SSD montajını oldukça kolaylaştıran bir özellik. Ekstra vidaya ihtiyacınız yok. SSD’nizi slotunuza taktıktan sonra tek dokunuş ile sabitleyerek, anakartta yer alan sabitleyiciyi kullanabiliyorsunuz.
Q-Release PCIe Yuvası: Ekran kartınızı çok kolay bir şekilde çıkarıp takmanızı sağlıyor. Tek bir hamle ile ekran kartını çıkarıp tek bir hamle ile takabiliyorsunuz. Ekstra mandal ya da buton arama gibi bir derdiniz kalmıyor.
Bağlantı Noktaları
Tasarım ve işlevsellik bölümünü ayrı ayrı ele aldık. Şimdi gelin yeni nesil chipsetlerle beraber gelecek olan anakartın özelliklerine bir bakış atalım. Üst segment bir modelden söz ettiğimizi de hatırlatalım.
Yeni nesil işlemcileri beslemek için anakart güzel bir güç performans dengesi sunuyor. Zaten üst kısımda çift procooll II güç bağlantısı var ve bu soketler, kesintisiz güç akışını verimli bir şekilde sunmayı sağlıyor. Hem güvenlik hem de verimlilik ön planda.
Güç aşamaları kısmında ise 22 + 1 + 2 +2 dizilimini görüyoruz. Sırasıyla 110A + 90A + 90A + 80A dizilimi söz konusu. İşlemciyi besleme noktasında fazlasıyla yetecek bir dizilim olduğunu söylemek lazım.
Bunun dışında kullanılan bobinler ve kapasitörlerde de maksimum kaliteye yer verilmiş. Her güç aşamasında 45 amperlik akıma dayanıklı olan MicroFine alaşımlı bobinler kullanılmış. Kapasitörler kısmında ise yüksek sıcaklıklara dayanacak 10K siyah metalik kapasitörlere yer verilmiş.
Evet pahalı bir anakart modeli ama kullanılan parçaların kalitesi düşünüldüğü zaman, fiyatın neden yüksek olduğunu da anlayabiliyoruz diyelim ve performans konusunu geride bırakalım.
Tabii ki bir anakart üzerinde aktif soğutma birimleri bekleyemeyiz. Ancak pasif soğutma konusunda bazı beklentilerimiz var. VRM üzerinde yeterli soğutma bloklarının kullanılması, SSD birimleri için yeterli soğutma bloklarının kullanılması gibi.
ASUS ROG MAXIMUS Z890 HERO modelinde de soğutma konusunda yeterli tüm önlemlerin alındığını görüyoruz. Mosfet ve bobinler üzerinde yer alan VRM soğutucunun yüzey alanı arttırılmış ve içerisinde yerleştirilen ısı borularıyla beraber sıcaklığın hızlıca uzaklaştırılması sağlanmış.
Bunun dışında güç aşamalarının üzerinde yüksek iletkenlikte termal pedlere de yer verilmiş. Böylece ısının daha hızlı uzaklaştırılmasına bir artı sağlanmış.
Burada asıl dikkat çeken kısım ise SSD yuvaları için kullanılan soğutucu bloklar. Özellikle Hero ifadesinin yer aldığı üst kısımdaki SSD yuvasına oldukça büyük bir alüminyum soğutucu blok yerleştirilmiş.
Yine alt kısımdaki SSD yuvaları için de daha küçük olsa da soğutucu bloklara yer verilmiş. SSD için ek bir soğutucu bloğunuz varsa, bu kapağı çıkarmanız gerekiyor. Bu kez tasarım biraz bozulmuş oluyor. Belki burada tek parça blok seçiminin yapılmasını eleştirebiliriz.
Harici olarak kullanılacak olan soğutucular için de belli noktalarda yer alan sıcaklık sensörleri, 4 pin başlıkları ve ek bir AIO pompa başlığının sunulduğunu da ekleyelim.
Not: Anakartta bir çift CPU fan başlığına ek 4 adet kasa başlığına da yer verilmiş.
Önce RAM desteğinden başlayalım. Yeni nesil işlemcilerde RAM desteği konusunun geliştirildiğini gördük. Yine DDR5 desteği var ama bu kez daha yüksek hızlar destekleniyor. Anakart kısmında da desteklenen RAM hızlarının artması sağlanmış. ASUS ROG MAXIMUS Z890 HERO modelinde 9200+ MT/s RAM hızları destekleniyor. Maksimum olarak 192 GB RAM kapasitesine izin verildiğini de ekleyelim.
Bunun dışında RAM yuvalarında Nitropath DRAM teknolojisine yer verildiği belirtilmiş. Tabii ki bunu test etme şansımız olmadı ama ASUS’un söylediğine göre yuvalardaki tutma kuvveti %57 oranında artırılmış. Bu da demek oluyor ki artık soketler daha sağlam olarak karşımıza çıkacak.
Bellek hız aşırtma desteği de sunan anakartın, çok yakında ASUS Gelişmiş Bellek Profili III desteğine sahip olduğunu da göreceğiz.
Gelelim depolama alanı konusuna. SSD desteği konusunda da yeni anakart bir hayli zengin tutulmuş. Kart üzerinde 6 adet M.2 yuvası var. Bunlardan biri geniş HERO soğutucu bloğun altında yer alan M.2 22110 (PCIe 5.0 x4) slotu. Ek olarak 2 adet M.2 2280 PCIe 5.0×4 ve 3 adet M.2 2280 PCIe 4.0×4 yuvalarının bulunduğunu da belirtelim.
Artık yapay zekayı her yerde görüyoruz. MAXIMUS Z890 HERO modelinde de yapay zeka ile öne çıkan bazı kısımlar var. Birçok ayarlamada yapay zekanın gücünün kullanıldığını söyleyebiliriz. Bu kısımlardan kısaca söz edelim.
AI Soğutma: Fanların gereksiz yere gürültü yapmasını engelleyen bir sistem. Tek bir tık ile sistem CPU sıcaklıklarını izleyerek en verimli çalışma düzenini oluşturabiliyor.
AI Overclocking: Yapay zeka destekli sistem soğutma profillerini ve CPU’yu izleyerek optimum yapınlandırmalara göre düzenleme yapıyor. Yine çok daha verimli bir hız aşırtma sunulmuş oluyor.
AI Ağ: Wi-Fi 7 destekli olan anakartın, ağ performansının sürekli olarak optimize edilmesini sağlıyor.
Yeni anakart, bağlantı destekleri konusunda son teknolojilerle beraber gelmekte. Wi-Fi 7 desteği sayesinde 320 MHz, 6 GHz bant sunuyor. Bu demek oluyor ki 4.8x daha yüksek Wi-Fi hızları sunulacak. Ayrıca yine 2.5Gb ve 5Gb ethernet portları da yerini korumakta.
Yeni anakartımızı yeni işlemciler ile test ettik. Test sonucunda ASUS’un anakartının sıcaklık değerlerinin gayet başarılı olduğunu gördük. Kart maksimum olarak 56.3 derece sıcaklığa kadar çıkıyor. Bu sıcaklık değeri, genel ortalamalar değerlendirildiği zaman gayet iyi.
ASUS ROG MAXIMUS Z890 HERO anakart, tüm bu özellikler değerlendirildiği zaman sınıfının en yüksek özelliklere sahip olan anakart modellerinden biri. Kartın yeni nesil işlemcileri besleme noktasında hiçbir sorun yaşayacağını düşünmüyorum ki zaten testlerde de bunu gördük.
Soğutma performansı konusunda da kullanılan pasif soğutma blokları gayet yeterli gözüküyor. Peki hiç mi eleştiri yok derseniz tabii ki var derim. Büyük harflerle FİYAT diyebilirim. Kartın Türkiye fiyatlarının 30-35 bin TL seviyelerinde olması muhtemel. Bu denli yüksek bir fiyata anakart tercih eder misiniz bilemiyorum ama en olumsuz yan tabii ki fiyat.
Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir %s = human-readable time difference 2:01 am