Donanım

4 Fanlı ASUS ROG ASTRAL RTX 5090 Ekran Kartı Duyuruldu

ASUS farklı bir geliştirmeye imza atarak yeni ASUS ROG Astral RTX 5090 ekran kartını dört fan ile birlikte tasarlamış. 3 adet fan ön tarafta, bir adette eksoz fanı görevi gören backplate arkasına yerleştirilen 4.fan yer alıyor.

ASUS ROG Astral RTX 5090

Öncelikle bu ekran kartı artık firmanın en tepe noktası. İçerisinde faz değiştiren özel termal pedler, 80 amperlik mosfetler, daha düşük sıcaklıklar için aralıklı buharlaşma alanları tasarlanmış.

Biraz daha modern bir yapıya bürünen seri, benim gözümde çok aşırı tasarımsal değişikliklere uğramamış. ROG RTX 4090 serisine benzediğini söyleyebilirim. Üst barda bir RGB aydınlatma var. Uçtan uca doğru uzanıyor.

Arka taraftaki bu dördüncü fan aslında ilk kez karşılaştığımız bir durum değil. GALAX markasında da incelemesini yaptığım 4080 SUPER SG 16 GB modelinde de vardı.

Amacı hava basıncını düşürmek ve dikey hava kanalları oluşturmak. Bu sayede GPU Hotspot sıcaklıklarının pik yaptığı noktaları en aza indiren termal performansı sağlayabiliyorlar.

Mantık olarak aslında her ekran kartı serisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü direkt sıcak havanın dışarıya tahliye edilmesi için yardımcı oluyor. Önceki modellerde test ettiğim üzere 4-5 derecelik farklar oluşturuyordu.

İlgili Yazı

ASUS ROG Astral RTX 5090 ekran kartında dikkatimi çeken farklı bir nokta daha var. Faz değişimli GPU termal pedleri kullanılmış. Peki bu ne işe yarıyor?

  • Ekran kartlarının içerisinde kullanılan standart termal pedler soğutucu blok baskısı ile eğimler alarak boşluklar bırakıyor. Bu boşluklar da kaçak dediğimiz verimsiz bir soğutma desteği oluşmasına neden oluyor.
  • ASUS ise buradaki boşlukları tam anlamıyla doldurmak ve iyi bir yalıtım sağlamak için faz değişimli termal pedleri yerleştirmişler. Aşağıdaki videoda daha net görünüyor.

 

Pedler tek kullanımlık mı henüz bilmiyoruz. Donanım testine geldiğinde mutlaka bakacağım. Ancak gördüğüm kadarıyla yayılan ve homojen bir hal alan bu ped, soğutucu blok altında onun şeklini alarak tam oturma sağlıyor.

ASUS ROG Astral RTX 5090 Özellikleri

  • VRAM boyutu: 32GB GDDR7
  • AI performansı: Henüz açıklanmadı
  • PCI-e arayüzü: PCI-e 5.0
  • CUDA çekirdeği: 21.760
  • Bellek hızı: 28 Gbps
  • Bellek arayüzü: 512-bit
  • NVLink desteği: Yok
  • Güç girişi: 1x 16-pin
  • TDP değeri: 575W
  • Önerilen PSU: 1000W

Teknik özellikler arasında 1000W PSU önerisi dikkat çekerken, kartın toplam devre gücü (TBP) belli değil. Daha yüksek olacaktır. Pin tarafında ise değişiklik yok yine 1x 16-pin ile güç beslemesini sağlayacağız.

ASUS ayrıca NVIDIA’nın pinlerindeki yanma ve erime sorunlarıdan ötürü işini biraz daha sağlamak almak için GPU Tweak II yazılımının içerisine güç dedektörü eklemiş.

Direkt GPU pin kablosunun kaç derece sıcaklıkta çalıştığını, lehimlerde atma veya ısınma olduğunda hangisinin sıkıntıda olduğunu gösteren güzel bir çözümü var.

Aşağıdaki senaryoda 12VHPWR güç girişinin 4. soketinde problem olduğu işaret edilmiş. Bence kritik çözümlerden birisi de bu oldu diyebilirim.

ASUS ROG Astral RTX 5090 ekran kartının ülkemizdeki satış fiyatı açıklanmadı. Fakat 130 bin TL civarında olacağını düşünüyorum. Siz kartı nasıl buldunuz?

Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir 7 Ocak 2025 3:41 pm

Taner AYDOS