Apple Watch hayat kurtardı şeklindeki haberleri defalarca görmüşsünüzdür. İşbu akıllı saat, düşme algılama, acil durum çağrısı yapabilme vb. özellikleri sayesinde pek çok insanın hayatına faydalı dokunuşlar yapmıştı. Şimdi de kullanıcısı hastalanmadan önce ona haber vermeye başladı. Peki Apple Watch bunu nasıl yapıyor?
Vitals (Yaşam Bulguları) Uygulaması Kullanıcıyı Analiz Ediyor
Bildiğiniz üzere WatchOS 11‘le birlikte bazı Apple Watch akıllı saatlere (Watch Series 8 ve daha üstü modeller) Vitals adında bir uygulama eklendi. Bu uygulama kullanıcısının bir haftalık periyotlar halindeki sağlık verilerini analiz ediyor. Analiz sonrasında bir anormallik tespit ederse bunu kullanıcıya bildiriyor.
Uygulama analizi gerçekleştirmek için kalp atış hızı, bilekten sıcaklık ölçümü, kandaki oksijen miktarı, solunum hızı, uyku süresi ve uyku kalitesi gibi verilerden yararlanıyor. Uygulama verileri sadece Apple Watch‘tan değil iPhone üzerinden de izlenebiliyor.
Konuyla ilgili olarak bir Reddit kullanıcısı, Vitals’ı beta sürümü ilk çıktığında kullanmaya başladığını ve o zamandan beri yaklaşık iki kez hastalandığını söylüyor. Aynı şekilde Apple Watch’un iki seferde de birkaç gün önceden haber verdiğini ve erken müdahale sayesinde fazla sorun yaşamadığını belirtiyor. Başka bir kullanıcı ise:
“Saatim, COVID ve grip aşılarımdan sonra %100 iyi olmadığımı biliyordu çünkü üç hayati göstergem (Bilek Sıcaklığı, Kalp Atış Hızı ve Solunum Hızı) uç değerlerdeydi ve iyi olmadığımı bu şekilde anladım, açıkçası inanılmaz.”
Apple bu uygulamaların tıbbi olmadığının altını çizse de, Vitals pek çok kullanıcı için faydalı olabilecek bir uygulama. Teknolojinin bu şekilde yarar getiren amaçlarla kullanılması da bizce çok kıymetli. Umuyoruz ki daha fazla giyilebilir üründe bu tarz uygulamaları görebilir, yaşam kalitelerimizi daha iyi hale getirebiliriz.