2024 yılında sağa sola dönüp baktığımızda telefon, tablet ve TV’lerde çok kez LCD ekran veya Amoled ekran kavramı çıkıyor. Bu yazımda sizlere bu kavramları tanıtacağım. Bu durum hangi ekranın daha avantajlı ve seçilebilir olduğuna dair karar vermenizde yardımcı olacaktır.
AMOLED konusuna tam girmeden AMOLED ekranın kaynağından bahsetmek gerekiyor. Bu sebepten kısaca OLED ekrana dair bilgi vereyim.
OLED Ekran Nedir?
OLED ekranın direkt net anlamı ‘organik ışık yayan diyot‘ anlamına gelir. OLED ekranlarda arka ışığa ihtiyaç duyulmaz. OLED ekran, LCD’ye kıyasla daha iyi kontrast, daha derin siyahlar ve canlı renkler sunar.
Genellikle son zamanlarda monitörlerde yaygın olarak görmeye başladık. Fakat ısınma problemleri ile de yaygın geçmişleri vardır. O yüzden OLED ekran kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda bir video hazırlamıştık. Aşağıdan izlemenizi öneririm.
AMOLED Ekran Nedir?
Amoled ekran nedir? OLED (Organic Light Emitting Diode) teknolojisinin bir üst versiyonu olarak biliniyor. Renklerin daha canlı siyah rengin daha derin görünmesini sağlar. Aslında tam aradığımız nokta atışı bir ekran teknolojisi.
Başına eklenen “AM” eklentisi OLED’den farklı olarak ekran aydınlatmasının farklılığına dikkat çeker. OLED’i, AMOLED ekrandan ayıran en önemli fark buradadır.
OLED teknolojisi mikroskobik led teknolojisine denir. AMOLED ekranlar OLED ekranlara kıyasla daha hafif ve telefon, tabletlerde kullanıma daha uygun olduğundan dolayı son yıllarda AMOLED ekran teknolojisine yoğunlaşılmıştır.
Arka ışık kullanımı olmadığından dolayı enerji verimi oldukça yüksektir. Aynı zamanda arka ışıklı ekranlara nazaran fazla güç tüketilmediği için batarya ömrü de daha uzundur.
Amoled ekranın sunduğu en büyük avantaj LCD ekranın kullanacağı arka ışık yerine tek tek piksellerden oluşmasıdır.
- AMOLED ekranlardaki pikseller tamamen siyah oldukları zaman kapanmalarına neden olur. Bu da derin siyah bir görüntü sunar ve aynı zamanda yüksek kontrast sağlar.
- AMOLED ekrandaki renkler daha doygundur. Bu LCD ekrana kıyasla daha fazla canlılık sağlar. Ayrıca AMOLED ekranlar arkasında arka ışık bulunmadığından dolayı daha ince görünüme de sahiptir.
AMOLED ekranların dezavantajları çok uzun zamanda ekranlarının yanabilmesidir. Bu LCD ekranlarda neredeyse görülmeyen bir durumdur. Aslında aynı durum OLED ekranlar için de geçerlidir.
Yanmanın yanı sıra, ekranda iz yapma gibi olumsuz detayları da vardır. O yüzden bu tarz ekranları her gün 7-8 saat aktif şekilde kullanmak çok tehlikelidir.
Ardından zaman ilerledikçe bu teknoloji daha da geliştirilerek AMOLED ekranın üzerine Super AMOLED ve Dynamic AMOLED gibi kavramlar da eklendi.
Super AMOLED Ekran Nedir?
Super AMOLED ekran, AMOLED ekranın 2x geliştirilmiş halidir. AMOLED ekrana kıyasla daha az katman bulundurur. Yani teknoloji küçülmesini yansıtır. Kendisinde bulunan ortak katman sayesinde ekran canlılığı, rengi daha tatmin edici olur.
Dynamic AMOLED Ekran Nedir?
Son teknolojik ekranlardan olan Dynamic AMOLED ekran daha ince ve eski AMOLED ekranlara göre daha düşük enerji ve canlılık sunar. HDR, yüksek enerji verimliliği ile Super AMOLED ekranlara göre gelişmiş bir ekran teknolojisidir.
LCD Ekran Nedir?
Sıvı kristal ekran manasına gelen LCD, pikselleri aydınlatmak için arka ışık kullanır. Arkadaki ışık sıvı kristallere geçer ve bu kristallerin düzeni, piksellerdeki ışık miktarını belirler.
Bu şekilde ekranda gördüğümüz görüntü oluşur. LCD ekranlar diğer ekranlara nazaran daha da ucuzdur. Zaten yıllardır eskimiş ve miladını yavaş yavaş doldurmuş ekran teknolojisidir.
IPS (LCD) Ekran Nedir?
LCD ekran türlerinden olan IPC, Türkçe’de; ‘düzlem içi geçiş‘ olarak isimlendirilir. IPS ekranda arkadan aydınlatma sağlayan ayna bulunur. Bu geliştirilmiş ekran sistemine de IPS ismi verilmiştir.
IPS (LCD) Ekran vs Super AMOLED Ekran Karşılaştırma
- IPS LCD ekranlarda parlaklık Super AMOLED’e göre çok daha yüksektir.
- Kontrast açısından baktığımızda AMOLED ekranın bariz bir üstünlüğü bulunuyor. IPS ekran biraz daha orta sınıfta.
- Renk canlılığına baktığımızda AMOLED ekran IPS ekranı geçiyor. Beyazlar, IPS LED’de daha güzelken, siyahların da AMOLED ekranda daha iyi olduğunu söylemek mümkün.
- Görüş açısı AMOLED ekranlarda çok genişken, IPS LED ekranlarda normal geniş olarak sınıflandırabiliriz.
- En önemli farklardan birisi pil tüketimi. AMOLED ekranlar pili çok harcamazken, IPS ekranların pil tüketimi oldukça yüksek. Laptoplar için kritik.
- IPS ekranlarda renkler AMOLED ekranlara göre daha soğuk gözükmesine rağmen doğru ve gerçek görüntüler elde edilir. O yüzden masaüstü monitör kullanıcıları doğru renkler için yıllardır IPS 10-bit ekran tercih ediyordu.
- AMOLED ve OLED ekranlarda ekran yanığı sorunu oluşabilmektedir. Özellikle aynı sayfada veya fotoğrafta uzun süre kalınca AMOLED ekranlarda o görüntünün izi ekranda kalabiliyor. Genellikle 4 saatte bir ekranın kapatılıp bir kaç dakika bekletilmesi önerilir.
Sebeplere baktığımızda AMOLED ekran ve OLED ekranlar renk canlılığı konusunda muazzam deneyimler sunuyor. Ancak uzun süreli kullanımlar için çok tercih edilesi gelmiyor. Ayrıca fiyatları da çok pahalı.
Sözün Özü: AMOLED ve LCD ekranlar farklı teknolojilere sahiptirler. Her birinin kendine göre iniş çıkışları vardır. Son dönemlerde teknolojideki gelişimler AMOLED ekran ve OLED ekran çerçevesinde dönüyor.
Çıkan telefonlar AMOLED ekranların geliştirilmiş hali oluyor genelde. Kullanım açısından insanların Dynamic AMOLED ekran ve Super AMOLED ekran tercih etme oranı diğer ekranlara kıyasla daha fazla.