"Bu günleri de mi görecektik?" dediğinizi duymamak elde değil. Adamlar sahte 7800x3d işlemcisi üretip piyasaya sürmüşler. Üstelik tek bir ülkede değil. Bir çok ülkede sahte 7800x3D bildirimi var.
Bir yaşımıza daha girdiğimiz günden herkesi selamlıyorum. AMD Ryzen 7800x3D işlemcisinin sahtesi üretildi. Adamlar birebir üstünde çalışıp, kutu tasarımından tutun da PCB tasarımına kadar birebir kopyalamışlar ve satıyorlar!
İlk olarak Romanya, Almanya ve ABD’de ortaya çıktı. Sahte ürünü satan kullanıcılar normalde 419 dolar olan işlemciyi 320-340 dolar arasında sözde kampanya yaparak satıyorlar. Kutu tasarımları birebir aynı olduğu için hiç şüphelenmiyorsunuz.
Romanya’da 3, Almanya’da 7, ABD’de ise 16 kullanıcıda sahte 7800x3D işlemcisi satın alındığı forumlarda ve çeşitli teknoloji platformlarında konuşuluyor.
Eğri oturup doğru konuşalım: Aramızda hiçbir delikanlı bir gün “sahte işlemci yaparlar” diye bir işlemciden şüphelenmez. Adamlar da bunu fırsat bilerek önce kullanıcıyı kutudan vurmuşlar.
Sahte 7800x3D işlemcisinin kutusu orijinali ile neredeyse birebir aynı durumda. Siz de ürünü aldıktan sonra kutuyu açtığınızda şüphelenmediğiniz için, burada durumu anlayamıyorsunuz.
Yukarıdaki kutu tasarımına baktığımızda seri numaraları sallamasyon olduğu gibi, onun dışında orijinal etiket ile birebir aynı olduğu fark ediliyor. Sadece kutu renginde biraz açıklık var o kadar.
Vallahi pes. Fake işlemci üretmek, orijinalinden daha pahalıya gelmiş olsa gerek. Bu muhabbeti kim çıkarttıysa, yeteneklerinden dolayı AMD’nin o arkadaşı tebrik etmesi lazım.
Sahte 7800x3D işlemcisinin PCB rengi biraz daha açık yeşile çalıyor. Ayrıca pasif soğutucu kalınlıkları arasında da fark var. Orijinal olan modelde dikkat ederseniz daha yumuşak hatlar ve kalın tabaka mevcutken, sahte işlemcide daha net incelik farkı söz konusu.
Sahte 7800x3D işlemcisinin yazı fontlarını tutturamamışlar. En büyük farkı burada anlıyoruz. der8auer sağ olsun sahte işlemciyi temin ederek detaylı karşılaştırmalar yapmış.
Aşağıdaki fonta bakarsanız, üstteki sahte alttaki ise orijinal fontu temsil ediyor. Sahte olan modelin daha ince bir font kullanılarak lazer ile işlendiğini fark ediyoruz.
Tabloyu biraz daha genişlettiğimizde Photoshop üzerinden iki işlemcinin fotoğrafını çekip opaklığı değiştirdiğinizde dümen ortaya çıkıyor zaten. Hem yazı fontları kayık, hem de karakterler tutmuyor.
AMD Ryzen 7 7800x3d işlemcisini delid yaptığımızda böyle bir tablo ile karşılaşmayız.
Böyle bir tablo ile karşılaşırız. Çünkü işlemciyi çalıştıracak enstrümanlar PCB üzerinde bulunur. Ancak yukarıdaki sahte 7800x3D PCB’sinde sadece silikon çekilerek yanıltıcı bir görüntü verilmiş.
Ayrıca sahte olan üründe yandan baktığınızda içi dolu görünsün diye soğutucu bloğa bir katman daha çıkmış herifler. Yani “içerisinde bir şeyler var” mantığında yandan baktığınızda boş görünmesin diye yükseltmişler. Vallahi pes..
Böylece hep birlikte bir yaşımıza daha girmiş bulunuyoruz. Sahte 7800x3d işlemcisi henüz Türkiye’de vaka olarak görülmedi. Görüldüğünde mutlaka sizle tabloyu güncelleyerek paylaşacağım.
Eğer bir işlemcinin fiyatında anormal derecede düşüklük görüyor ve satın alacağınız yerin güvenilirliğinden de emin değilseniz, acilen oradan uzaklaşın. PC Hocası kanalı üzerinden de ilgili videoyu yayınlayarak durumu kalıcı hale getireceğim.
Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir %s = human-readable time difference 3:04 pm
Yorumları Görüntüle
eminbaykal71@gmail.com e mail adresim.
R5 7600 olarak aldığım işlemcinin yanlarında çip yok sahte olma olasılığı var mi yardımcı olur musunuz