Tom’s Hardware IFA 2024’de AMD’nin başkan yardımcısı ve genel müdürü Jack Huynh ile yaptığı görüşmede, yeni nesil AMD FSR 4 teknolojisinden bahsetti.
AMD FSR 4’ün en büyük özelliği tamamen yapay zeka tabanlı olması. Bu bende heyecan uyandırdı doğrusu. Bir senedir geliştirme aşamasında devam ederken, bu sene kartlar farklı dağıtılabilir.
Bilmeyenler için: FPS yükseltmek için geliştirilen FSR teknolojisi, hayatımıza 2021 yılında FSR 1.0 ile giriş yaptı. Ardından FSR 2.0 ve FSR 3.0, zaman içinde yükseltilmiş kare hızları ve yeni nesil teknolojilerle kendine yenilik katarak güncellendi.
Taşınabilir oyun konsollarında bir numaralı önceliğim pil ömrü. ASUS ROG Ally veya Lenovo Legion Go’ya bakarsanız, pil ömrünün orada olmadığını görürsünüz. Konsollarda birkaç saate ihtiyacımız var. Bir Wukong’u 60 dakika değil, üç saat oynamam gerekiyor. Kare üretimi ve enterpolasyonun [işe yaradığı] yer burası, bu yüzden eklediğimiz AMD FSR 4 oldu.
Çünkü FSR 2 ve FSR 3 analitik tabanlı üretimdi. Filtre tabanlıydı. Bunu yapmamızın sebebi, piyasaya çok hızlı bir şekilde sürülmesi gereken şeyi oluşturmak istememizdi. Ekibe söylediğim şey “Arkadaşlar, gelecek oraya gitmiyor.” Bu yüzden yaklaşık 9-12 ay önce ekibi tamamen AI tabanlı hale getirdik.
Şimdi AI tabanlı kare üretimi yapıyoruz. Amaç; pil ömrünü en üst düzeye çıkarmak için verimliliği artırmak. Ve sonra saniyedeki kareleri kilitleyebiliriz, belki saniyede 30 kare veya 35 kare.
Şu anki bir numaralı hedefim pil ömrünü en üst düzeye çıkarmaktır. Bence en büyük şikayet bu. Gelen iadeleri de okudum, insanlar bu oyunları daha uzun sürede oynayabilmek istiyor.
AMD FSR 4 için yapılan resmi açıklamada her ne kadar laptoplar için gelişmelerden bahsetseler de, masaüstü kullanıcıları neler bekliyor tam anlamıyla henüz detay kestirmek zor. Ancak laptoplar için gelişmeler sevindirici.
Çünkü bir Avatar oyununu bir saat oynamakla ya da Wukong oyununu bir saat oynamakla kim zevk alır ki. Tam oyunda bir yere geliyorken birden şarj sıkıntısı ortaya çıkıyor.
FSR 4‘ün yaklaşık bir senedir geliştirilmekte olduğundan bahsetmiştim bu da demek oluyor ki yakın zamanda piyasaya girmesi söz konusu.
AMD aynı zamanda, AMD FSR 4‘e ek olarak; yeni nesil GPU mimarilerinde de değişikliğe gidecek. ‘UNDA‘ mimarisi RDNA ve CDNA’nın yerini alacak.
Aynı zamanda bu teknoloji çeşitli GPU çözümlerini de destekleyecek. Aslında yeni GPU’ları kapsamıyor sadece. Son altı yıldaki GPU’ları da kapsayacak.
Tam olarak nasıl bir performans bizlere sunacak bunu görebilmek için AMD FSR 4‘ün çıkışını beklememiz gerekiyor. PC Hocası kanalında testlerini mutlaka yapıyor olacağız.
Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir 8 Ekim 2024 12:23 am