Akıllı Telefonumuzu Kullanmadığımız Halde Neden Şarjı Biter?

Telefonları kullanmadığımız zamanlarda neden şarjları azalır? Batarya ömrünü uzatmak için neler yapabiliriz?

Başlıklar

Akıllı telefonlarımızda arka planda birçok uygulamanın çalıştığını ve aslında bu uygulamaların bataryamızın düşmanı olduğunu, hızlı tükenen şarjınızdan fark etmiş olmalısınız.

Ancak tek sebep arka plan uygulamaları değil elbette. Bunun yanında batarya yapısı, ağın zayıf çekmesi, çok pil tüketen uygulama kullanımı gibi sebepler de ekleyebiliriz.

Çoğumuz ya bu sözü duymuşuzdur ya da kendimiz söylemişizdir;

‘Telefonu daha kullanmadan şarjı bitti!’

Bu şikayet edilen sorun neredeyse her telefonda görülen bir sıkıntı. Telefonunuzu her zaman kullanmasanız dahi bataryasında azalma görürsünüz.

Aslında çoğu zaman telefonlarımızın şarjı haklı sebeplerden bitiyor. Biz ne kadar az kullanmış olarak görsek de elimizden düşürmüyoruz telefonları..

Ancak bu yazıda gerçekten kullanmadığımız halde neden şarjımız fazlasıyla azalıyor ona değineceğim.

Akilli Telefonumuzu Kullanmadigimiz Halde Neden Sarji Biter V1

Telefon Şarjının Durduk Yere Azalmasının Sebepleri

1. Arka Plandaki Açık Uygulamalar

Bizler genelde şöyle bir yargıya varıyoruz; Instagrama girdim, Google baktım, Youtube’dan video izledim, sadece bu uygulamaları kullandım gibi düşünüyoruz ancak durum sanıldığı gibi değil.

Telefon pilini aktif ve sıklıkla kullandığımız uygulamalara göre yargılasak da, aslında bataryanın telefonda çalışan bütün uygulama ve programları desteklemesi ve çalıştırması gerekiyor. Bu kategoriye arka plandaki uygulamalar da dahil.

Arka plan uygulamaları diyince aklınıza Snapchat, Facebook gibi şeyler gelmesin sadece, buna bluetooth, mobil veri, Wi-fi, konum gibi özellikler de giriyor.

Bunlara arka plan uygulamaları denilmesinin sebebi arka planda sürekli çalışmaları.

Telefonunuzu uyku moduna alsanız bile, telefonunuz uyumaz arka planda mesajları alarmı vs. uygulamaların çalışması için bekler.

Gereksiz yere konum açıksa şarjınız epey bi sömürülüyor demektir. çünkü arkadan Gps, uydular ile iletişim halinde. Wi-fi ya da mobil veri sürekli açıksa zaten geçmiş olsun, şarjınızın en büyük düşmanı olurlar kendileri.

Akilli Telefonumuzu Kullanmadigimiz Halde Neden Sarji Biter V4

Bunun hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz ayarlardan güç ayarlarına girerek, hangi uygulama telefon pilinizi daha fazla tüketiyor görebilirsiniz.

Telefonunuzu kullanmasanız bile şarjının bitmesinin sebebi özellikle bu uygulamalar yüzündendir.

2- Batarya Bileşimi ve Kalitesi

Her telefonun bataryası elbette aynı değildir. Neredeyse hepsi farklı teknolojiler ile yapılıyorlar. Özellikle yeni çıkan telefonlarda en çok dikkat edilen şeylerden birisi bataryanın iyi olup olmadığı, insanları uzun süre götürüp götürmediği.

Kullandığınız telefonun bataryasına bağlı olarak şarj tüketimi fazla olabiliyor. Ben kendi telefonum için söyleyeyim, çok kullanmasam bile aşırı hızlı şarjı biten bir telefon, bataryasına pek özenmemişler anladığım kadarıyla, iyi yönden bakacak olursam hızlı şarj oluyor. 🙂

Koşullar ne olursa olsun telefonlar için pilin bitmesi bir kader diyebiliriz.

Şu da bir gerçek telefonunuzun bataryası ne kadar iyi olursa olsun kullandıkça, eskidikçe uzun süre şarjınız maalesef sizi götürmeyecek. O eski hali bulamayabilirsiniz.

Başka bir neden daha söyleyecek olursam telefonunuzu ne kadar kullanmasanız bile çoğu telefonun performansı en zirvedeyken 48 saattir. Bu saatten sonra tekrar şarj edilmesi gerekir.

Akilli Telefonumuzu Kullanmadigimiz Halde Neden Sarji Biter V3

3- Telefon Sinyalinin Kötü Olması

Telefonunuz çekmediğinde, sinyal azlığı yaşadığınız zaman şarjınız daha hızlı tükenir. Bu sıkıntıyı en çok telefonunuzun çekmediği bir yere seyahat etmişseniz fark etmişsinizdir.

Bu durumda telefonunuzun çekmediği bir yerde olduğunuz zaman, telefonunuz bağlanabileceği bir baz istasyonu bulabilmek, iletişimi arttırabilmek için daha fazla güç kullanmaya başlar.

Yani telefon çekmediğinde sürekli sinyal aramaya çalıştığı için pilinizin fazlaca tükenmesine sebep olur.

Eğer seyahat esnasında piliniz çabuk bitmesin isterseniz telefonunuzu uçak moduna ya da güç tasarrufuna almalısınız

4- Pil Tüketen Uygulamalar

Bazı uygulamalar sanki şarjımızın düşmanı gibidir. Çok fazla özellikleri sebebiyle güç tüketiminde zirveye ulaşırlar. Sizde bu uygulamaları kullanırken belki bu kadar şarj yediğini fark etmezsiniz.

Sosyal medya uygulamalarının arka planda açık olup size her dakika bildirim vb. şeyler gelmesi kolay iş gibi görünse de aslında şarjı hızlıca tüketen sebeplerdendir. Buna oynadığımız oyunlarda dahil elbette.

Bunlar telefonumuzun şarjını hızlıca tüketen ana sebeplerdendi. Peki pil sağlımızı korumak için ne yapabiliriz biraz da onu konuşalım.

Akilli Telefonumuzu Kullanmadigimiz Halde Neden Sarji Biter V2

Telefonunuzun Pil Ömrünü Uzatmak Tavsiyeler

Telefonlarımızın bataryasının ömrü 3-5 yıl arasında değişiklik gösterir. Yeni çıkan telefonlarda bu süre daha da arttırılmaya çalışılsa da uzun yıllar geçtikçe tabiki bataryada sıkıntılar görülebiliyor. Bu sıkıntıları en aza indirebilmek için bazı tavsiyeler:

1- Orjinal şarj aleti ve kablo kullanmaya çalışın. Bunun sebebi telefonunuzla daha uyumlu olduğu için şarjını hem hızlı bir şekilde doldurur hem de pilinizin ömrünü uzun süre kullanmanıza yardımcı olur.

2- Bataryanız tamamen bitmeden, yani 0’a ulaşmadan şarja takın.

3- Arka planda çalışan uygulamaları kapatın. Telefonda gezindikten sonra çoğu zaman uygulamaları kapatmayı unutuyoruz ve arka planda çalışıyorlar.

4- Telefonun parlaklığını azaltın. Parlaklık seviyesinin üst seviyede olması şarjın hızla tükenmesinde büyük etken, buna dikkat etmek önemli.

5- Telefonunuzu güncel tutmayı unutmayın. Telefonunuzdaki yazılım güncellemelerini geciktirmeden yapın. Pil sağlığınız için hem telefonların hem de uygulamaların güncel olması önemli.

6- Konumunuzu kullanmadığınız zaman kapalı şekilde tutun.

7- Karanlık modu kullanın. Karanlık modunu kullanmak şarjınızıın uzun süre sizi götürebilmesi için bir başka yöntem.

Akilli Telefonumuzu Kullanmadigimiz Halde Neden Sarji Biter V5

8- Wifi ya da mobil veriyi işiniz bittikten sonra kapatın. İnternetinizin sürekli açık olması pilinizin kullanımını üst seviyeye çıkaran durumdur. Ayrıca Wifi varken mobil veriyi kullanmamaya çalışın çünkü mobil veri wifi den daha fazla şarjınızı tüketir.

9- Klavye sesi ve titreşimi kapatın. Basit bir işlem gibi görünse de klavye sesi ve telefonun titreşiminin açık olması şarjınızı büyük oranda bitiren etkenlerdendir.

10- Güç Tasarrufu modunu açın. Pil ömrünüzü uzatmak istiyorsanız bir başka yapabileceğiniz işlem de güç tasarrufu modu dur. Bu şekilde telefonunuz tüm uygulamalar için güç tasarrufunda bulunur ve daha verimli telefon kullanımı gerçekleştirmiş olursunuz.

Eğer telefonunuzun şarjı tamamen dolu iken birden çok az seviyeye düşüyorsa muhtemelen bataryanızda sıkıntı vardır. Ya da bu durum bazen başka şekilde de ortaya çıkabiliyor mesela aşırı yavaş şarj oluyordur, şarj 1-2 saate tükeniyordur.

Bunlar bataryanızda sorun olduğunu gösterir. Eğer böyle sıkıntı yaşıyorsanız en yakın zamanda bataryanızı mutlaka kontrol ettirin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başlıklar
Başlıklar
Rüveyda Koç
Rüveyda Koç
Yazmayı, okumayı, araştırmayı sever. 🌿