PC toplama rehberi içeriklerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. En Son Ekim ayında RTX 4060 ekran kartlı PCH GG10 sistemimiz için detayları paylaşmış ve performans ayarlarına yer vermiştik. Bu kez serimize AMD temelli PCH GG13 sistemiyle devam ediyoruz. 30 bin TL AMD RX 7700 XT sistem toplama rehberinde, yine hem sistem için bazı detaylardan söz edeceğiz hem de dikkat çeken birkaç ayara yer vereceğiz.
İşe sistemde kullandığımız parçaları belirterek başlayalım. Sonrasında ekran kartı, işlemci, anakart gibi önemli bileşenler hakkında bilgileri vereceğiz.
PCH GG13 Sistemde Kullandığımız Parçalar
Özellikle hazır sistemlerde sıkça tercih edilen popüler işlemci modellerinden biri. Kullandığımız ekran kartının RX 7700 XT olduğunu düşünecek olursak, darboğaz sorunu yaratmayacak ve ideal performans değerlerine ulaşacak bir işlemci modeli olduğunu belirtelim. İşlemcinin teknik özelliklerinden de kısaca söz edelim.
2024 yılının popüler işlemcisinde Zen4 mimarisine yer veriliyor. AM5 sokete sahip işlemci, 6 çekirdek ve 12 izlek sayısına sahip. Frekans değerleri işin içerisine girdiği zaman burada işlemcinin 3,8 GHz saat hızını temel seviyede sunduğunu görüyoruz. Maksimum saat hızı ise 5,1 GHz seviyelerine kadar çıkabiliyor. 6 MB L2 cache ve 32 MB L3 cache ise önbellek miktarlarında öne çıkıyor.
Gelelim TDP değerine. Bu konuda işlemci epey bir avantajlı. Zira varsayılan TDP değeri 65W olarak karşımıza çıkıyor. Kullandığımız soğutucu ile kombinlediğimiz zaman, sıcaklık konusunda sorunsuz götürdüğünüz söyleyebiliriz.
ASUS’un kalitesini tartışmaya gerek yok. Özellikle ekran kartı konusunda gerek parça kalitesi açısından gerekse de termal performans açısından en iddialı markalardan biri.
ASUS Dual RX 7700 XT modeli de yine iddialı sayabileceğimiz ekran kartlarından biri. 7600 işlemci ile herhangi bir darboğaz yaşamayan ekran kartında, adından da anlayabileceğiniz gibi çift fan bulunuyor.
Kartın Öne Çıkan Özellikleri
AMD RX 7700 XT Teknik Özellikler Anlamında Neler Sunuyor?
Ekran Kartı için Ek Notlar
Sistemde yer verdiğimiz ekran kartının hedefinin 2K olduğunu belirtelim. Yani sistem 1440p çözünürlük için ideal bir sistem olarak öne çıkıyor. İşlemci ekran kartı uyumunu da düşündüğümüz zaman net olarak bunu söyleyebiliyoruz.
Zaten sistemimiz DDR5. Anakart da fiyat performans çevresinde düşündüğümüz zaman DDR5 için ideal olarak gösterebileceğimiz modellerden biri. AMD Ryzen 7000 serisinde çok kullanılan anakart modellerinden biri.
Anakart için Öne Çıkan Kısımlar
RAM kısmında DDR5 bir sistem tercih etmiş olmanız, daha ileriye dönük bir yatırım olarak gösterilebilir. Artık piyasada da DDR5 sistemler yaygınlaşmaya başladı. Yavaş yavaş DDR4 sistemleri eski nesil gibi görmeye başlayabiliriz.
Bu noktada sistemimizin DDR5 olmasını bir avantaj olarak yazalım. Sistemde tercihimiz 16GB bellek oldu. Burada önemli noktalardan birisi de çift kanal bellek kullanılması. RAM performansı açısından, güncel oyunlar düşünüldüğü zaman 16 GB DDR5 belleklerin şu an için yeterli geleceğini ekleyelim. İleride sisteme RAM konusunda yükseltme yapabilirsiniz.
Buraya Dikkat
RAM için anakart üzerinde iki slot bulunuyor. 4 slot olmadığı için ileriye dönük düşündüğümüz zaman buna göre bir strateji belirlemek gerekiyor. Mevcut düzeyde 16GB DDR5 yeterli gelecektir.
Ama 32GB yükseltmesi düşünüyorsanız, tek kanal 16GB ya da çift kanal 16+16 seçeneğini göz önüne alabilirsiniz. Zira dediğimiz gibi anakart üzerinde 2 slot var ve RAM konusunda stratejiyi de buna göre belirlemek gerekiyor.
1 TB depolama alanı sunması sistemin artı noktalarından biri. Benzer fiyat aralıklarında genelde 512 GB depolama alanı kullanıldığını görüyoruz. Sistemde yer verdiğimiz depolama birimi de Kingston NV2 modeli. Bu modelde 3500MB Okuma / 2100MB Yazma hızı sunulduğunu görmekteyiz.
İşlemcinin özelliklerinden söz ederken TDP değerinin 65W olduğunu ve bunun bir avantaj sağladığını söyledik. Soğutucu kısmında da bu avantajı net olarak görüyoruz. Tercih ettiğimiz model kule tipi hava soğutucu oldu. Thermalright Burst Assassin 120 modelini kullandık.
Soğutucuda 120mm tek bir fan var ve bu fan soğutma performansı açısından gayet yeterli geliyor. Ama işlemciyi değiştirecekseniz ya da ileride farklı bir modele geçmeyi düşünüyorsanız, kutunun içerisinde ikinci bir fan montaj kiti de bulunuyor. Bu sayede soğutucuya ikinci fanı takabiliyorsunuz ve soğutma performansını biraz dah arttırabiliyorsunuz.
Ancak bu RX 77000 XT sistem için konuşacak olursak, dediğimiz gibi mevcut olan haliyle de Thermalright Burst Assassin 120 gayet yeterli bir performans sunuyor.
Kasa ve PSU seçiminde de dikkat ettiğimiz birçok kriter var. Daha önceki sistemlerimizi takip edenler bilecektir ama yine de kriterleri kısaca sıralayalım.
AMD RX 7700 XT sistem toplama videomuzda da görebileceğiniz gibi bizim kullandığımız kasa Enermax StarryFort SF70H modeli. Bu kriterleri karşılıyor mu derseniz evet karşılıyor. Kasada ön kısımda mesh yapıda ve içeri yeterli seviyede hava alıyor.
Ön kısımda 3 adet ARGB aydınlatmalı fan bulunuyor. Arka kısımda ise 120 mm egzoz fan bulunuyor. Yine 120 mm olan egzoz fanda da ARGB aydınlatma mevcut.
Kasa ekstra soğutma seçenekler için de gayet kullanışlı diyebiliriz. 360 mm’ye kadar da sıvı soğutucu kullanabiliyorsunuz.
Gelelim güç kaynağı kısmına. Güç kaynağı bölümünde kasanın içerisinde yer alan Maxpro III serisini kullandık. 80 Plus sertifikasına sahip olan güç kaynağında Japon primer kondansatörler kullanılıyor. 700W kapasiteli güç kaynağı sistem için gayet yeterli.
Yukarıda bahsettiğimiz haliyle sistem 30 bin TL gibi bir fiyatla satışa sunuldu. Fakat isteyen kullanıcılar için güzel birkaç özelleştirmeden de söz edelim.
Mesela isteyen kullanıcılar -603 TL indirimle 7500F serisi işlemcilere geçiş yapabiliyor. Fiyatta biraz daha düşüş sağlayabiliyorsunuz.
Bunun yanında +816 TL fark ile 240mm sıvı soğutucuya da geçebiliyorsunuz. 7600 serisi için sıvı soğutma gerekli mi derseniz bence gerekli değil. Ama daha ileriye dönük bir sistem olsun diyorsanız fiyat farkı gayet makul seviyede. Sıvı soğutmaya geçiş düşünülebilir.
En dikkat çekici özelleştirme ise SSD kısmında. +602 TL fark ile Lexar NQ790 SSD’ye geçebilirsiniz. Okuma hızı 7000MB, yazma hızı ise 6000MB seviyesine çıkıyor. Fiyat farkı düşünüldüğü zaman SSD özelleştirme seçeneğinin en çok dikkat çekecek seçenek olduğunu söyleyebiliriz.
30 bin TL AMD RX 7700 XT sistem toplama rehberimizin sonuna geldik. Sistem için sizin de soracağınız ek sorular varsa, aşağıda yer alan yorum bölümümüzü kullanarak bize yazabilirsiniz. Bu arada sistemi satın almak isteyen takipçilerimiz için hemen şuraya sistem linkini ekleyelim. (işbirliği)
Yorumları Görüntüle
Satın almak istiyorum