İşlemciler yenilendi, yeni nesil ekran kartları tanıtıldı. Nesiller değişti ve haliyle hazır sistemleri tercih ederken dikkat edilecek olan noktalar da değişti. Hem gaming pc arayanlar hem de günlük kullanım odaklı ya da render işleri için PC toplayanlar için dikkat edilecek olan birkaç önemli noktayı ele alacağız ve yeni dönemde öne çıkan detaylardan söz edeceğiz. Hızlıca rehberimize başlayalım ve güncel hazır sistemlerden bir konuşalım.
Bu yıl ekran kartı açısından yoğun bir yıl oluyor ve olmaya da devam edecek. Zira hem AMD tarafında hem de NVIDIA tarafında yeni nesil ekran kartlarına geçiş yapıldı. Hem yazılımsal hem de donanımsal anlamda amiral gemisi olarak lanse edeceğimiz modeller ile karşılaştık.
Daha güncel ve uzun süre götürecek bir sistem arayanlar için yeni nesil ekran kartlarının daha mantıklı olduğunu söyleyelim ve NVIDIA tarafı ile AMD tarafını ayrı ayrı değerlendirmeye alalım.
2025 yılı itibariyle RTX 50 serisi ekran kartlarına geçiş yapıldı diyebiliriz. Blackwell mimarisinden güç alan RTX 50 serisi ekran kartları, saf kas gücü bir yana yapay zeka desteğiyle beraber çok daha iyi performans değerleri ortaya koyabiliyor.
Özellikle oyun performanslarında DLSS 4 açıldığı zaman FPS’lerin katlandığını görebiliyoruz. Zaten kartlar için inceleme videolarımızı da aşağı ekleyeceğim ama hangi sistemde nasıl bir ekran kartı kullanılabileceğine ilişkin notlar da verelim.
RTX 5070 Ekran Kartı: Aslında kartın odak noktası Full HD çözünürlük. Fakat 2K için de iyi diyebileceğimiz bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Full HD’de 100 FPS üzerinde değerler görürken, tabii ki 2K seviyesinde daha düşük FPS değerleri karşımıza çıkıyor. Ama dediğimiz gibi 2K için de tatmin edici performans değerleri görebiliyoruz.
RTX 5070 Ti Ekran Kartı: Doğrudan 2K oyunculuğun hedef alındığı bir ekran kartı. Performans konusunda gerçek anlamda tatmin edici sonuçlar gösteriyor. Kartın Ana hedef noktası 2K olsa da aslında, 4K oyunlarda da belli bir seviyeye kadar performans ortaya koyduğunu görüyoruz.
RTX 5080 Ekran Kartı: Daha üst segment bir sistem istiyorsanız ve hedefiniz 4K’da yüksek bir performans elde etmekse, o halde RTX 5080 modeli tam da size göre bir ekran kartı. Blackwell mimarisinin amiral gemisi ve en güçlü ekran kartlarından biri. DLSS 4 desteğiyle beraber oyunlarda çok dikkat çekici FPS değerlerine ulaşabiliyor. Özellikle 4K’da ortaya koyduğu FPS değerlerine ve kaliteye ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Fiyat dengesi açısından bakıldığı zaman ise biraz üst bütçede kalan ekran kartlarından biri.
RTX 5090 Ekran Kartı: Gaming PC modellerinde değil de daha çok üst seviye render sistemlerinde tercih edilen ekran kartlarından biri. 4K oyunculukta en yüksek FPS değerlerini görebilirsiniz. Ama şunu unutmamak gerekiyor ki bütçe konusunda çok yüksek seviyelerde bir ekran kartı. Bu ekran kartı için istenecek olan işlemci ve diğer donanım birimlerini de düşündüğümüz zaman kesinlikle üst bütçeli bir ekran kartı diyebiliriz.
AMD tarafında şu an için konuşacağımız iki ekran kartı var. Özellikle fiyat performans dengeleri düşünüldüğü zaman iki ekran kartının da çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Hem 2K hem de 4K açısından hedef kartlar.
RX 9070 Ekran Kartı: Amiral gemisi sayabileceğimiz RDNA 4 mimarisinden yükselen ekran kartı. Asıl hedef 2K oyunculuğu olsa da 4K için de güzel performans değerleriyle öne çıktığını söyleyebiliriz. Kartın FSR4 gibi önemli bir yazılım artısı da var. Özellikle 2K için yüksek FPS değerleri görebiliyorsunuz.
RX 9070 XT Ekran Kartı: 4K oyunculuğu için hazırlanmış bir ekran kartı. Rakibi direkt olarak RTX 5080 modeli denebilir. 4K oyunlarda aldığı FPS değerleri kesinlikle dikkat çekici. Değerlendirilebilecek ve bütçesel açıdan da avantaj sağlayabilecek bir ekran kartı. FSR4 desteğinin etkisini de unutmamak lazım.
2025 yılında hazır sistem topluyorsanız, özellikle gaming PC modelleri için bu ekran kartlarını önerebileceğimizi belirtelim ve işlemci kısmına geçelim.
İşlemci kısmında da artık yeni nesillere doğru ilerlemek önemli. ÖZellikle DDR5 desteği olan işlemcileri tercih etmek önemli. Artık DDR4 sistemler toplamak çok da mantıklı değil. Bu noktada bazı işlemci tavsiyelerimiz de olabilir. Intel ve AMD için ayrı ayrı önerilerde bulunalım ve tercih edilebilecek işlemcileri sıralayalım.
Intel Core i9-14900K (14. Nesil – Raptor Lake Refresh)
Intel Core i9-13900K (13. Nesil – Raptor Lake)
Çekirdek/İzlek: 24 (8P + 16E) / 32
Boost Frekansı: 5.8 GHz
Üretim Teknolojisi: Intel 7
Core i7-14700K
Core i5-14600K
Core i7-13700K
Core i5-13600K
Ryzen 9 7950X
Ryzen 9 7950X3D
Ryzen 9 7900X / 7900X3D
Ryzen 7 7800X3D
Ryzen 7 7700X / 7700
Ryzen 9 9950X
Ryzen 9 9900X
Ryzen 7 9700X
Ryzen 7 9800X3D
Ryzen 9 9950X3D
Kesinlikle artık DDR5 kullanmanızı öneriririm. İleriye dönük sistemlerde DDR5 devre resmen başladı. 16 GB DDR5 bellekler şu an için sizin götürecektir. En azından oyunlar için. Fakat daha ileriye dönük bir sistem istiyorsanız ve render işleriyle uğraşıyorsanız 32 GB DDR5 bellekler daha iyi performans sunulmasını sağlayacaktır. 2x16GB şekilde 32 GB DDR5 bellekler daha iyi sonuçlar verecektir.
Oyunlarda da programlarda da boyutlar çok yükseldi. Bu nedenle 512 GB SSD depolama birimleri artık yetersiz kalır oldu. Bu noktada minimum 1 TB depolama alanı tercih etmek daha özgür olmanızı sağlayacaktır. Tek seferde 100 hatta 200 GB seviyesine kadar güncellemeler alan oyunlar var. 1 TB bile yetersiz kalmaya başlayacak.
2025 yılında hazır sistemlerde genel olarak dikkat edilecek noktaları bu şekilde sıralayabiliriz. En önemli bileşenlerde durum bu. Kasa seçimi, soğutucu seçimi ve güç kaynağı seçimi de belirlediğini bileşenlere göre değişecektir.
Bu gönderi en son şu tarihte değiştirilmiştir 14 Nisan 2025 11:05 pm