🎧 Sesli Dinleme

Bu makaleyi sesli olarak dinleyebilirsiniz

15 Temmuz’da YouTube Kuralları Değişti: AI İçerikler Tehlikede!

Başlıklar

YouTube, 15 Temmuz 2025 itibarıyla yapay zekâ ile üretilen içeriklere dair para kazanma politikalarında dikkat çekici bir güncellemeye gidiyor. Artık platform otantik olmayan, yani özgünlükten uzak, tekrarlayan veya hızlıca otomasyonla üretilmiş videolara karşı daha katı kurallar uygulayacak. Bu karar aslında yepyeni bir yasak getirmiyor ama yıllardır süregelen içerik kalitesi sorunlarına daha net bir çözüm sağlamayı amaçlıyor.

Değişen Şey Ne?

YouTube’un yıllardır uyguladığı “repetitious content” yani tekrarlayan içerik politikasının adı değişti: Artık “inauthentic content” olarak geçiyor. Türkçesiyle “otantik olmayan içerik”. Bu, özellikle yapay zekâ destekli seslendirme, slaytlarla yapılan jenerik anlatımlar, listeler ve stok görsellerle oluşturulmuş düşük kaliteli videoları hedef alıyor. Örneğin:

  • Yapay zekâ sesiyle, arka arkaya 20 bilgi slaytı veren videolar.
  • Stok video + ChatGPT metni + otomatik ses ile oluşturulmuş içerikler.
  • Aynı yapıyı tekrar tekrar kullanan şablon kanallar.

Bunlar artık YouTube Partner Programı’ndan para kazanamayacak. Ama bu AI yasaklandı anlamına gelmiyor tabi.

15 Temmuzda YouTube Kurallari Degisti AI Icerikler Tehlikede V1

Yapay Zeka Yasak Değil, Yenilik Şart!

YouTube açıkça şöyle diyor aslında: Yapay zeka araçlarını içerik üretiminde kullanmak serbest, yeter ki ortaya çıkan video ‘insan katkısı’ olsun. Yani içerikte sana ait bir yorum, duygusal bir anlatım, fikir, analiz veya yaratıcı dokunuş bulunmalı. AI sadece bir araç olarak kullanılırsa sorun yok. Asıl hedef, sırf algoritmayı kandırmak için üretilen içerikler.

Bu da aslında gerçek içerik üreticileri için olumlu bir gelişme. Zira özgün videoları olan, kamera karşısına geçen, düşüncesini, bilgisini katan kişiler artık daha az ‘spam‘ içerikle rekabet edecek diyebilirim.

Neden Bu Karar Alındı?

YouTube’un amacı aslında hem kullanıcı deneyimini korumak hem de reklam verenlerin güvenini sarsmamak. Çünkü son dönemde platformda, “AI çöplüğü” olarak tabir edilen düşük kaliteli içerikler artmıştı.

Bu da izlenme sürelerini düşürüp, reklam gelirlerini riske atıyordu. Fark etmemek elde değil sürekli karşımıza yapay zeka içerikli videolar seslendirmeler çıkıp duruyor. Bu da pek hoş olmuyor haliyle.

Ayrıca genç içerik üreticilerinin cesaretini kıran, “kolay yoldan para kazanma” fikrinin yayılmasına da set çekmek istiyorlar. Çünkü bu tarz içerikler, gerçek içerik üretiminin değerini gölgeliyor. Emek verip saatlerce uğraşan bir insanla yapay zekaya kolayca bir video hazırlatıp paylaşmanın karşılığı tabiki aynı oranda olmamalı. Tek sıkıntı bazen tespit etmek de zorlanılması.

15 Temmuzda YouTube Kurallari Degisti AI Icerikler Tehlikede

Peki Kimler Etkilenecek?

  • Sadece yapay zeka ve stok içerik kullanarak video çıkaranlar.
  • Video başına minimum emekle seri üretim yapanlar.,
  • Sesi bile yapay olan, görseli hazır şablonlardan alınmış, yeniden kullanım izlenimi veren kanallar.

Ama:

  • Eleştiri, tepki, yorum, analiz gibi ‘reused content’ kategorisindeki ama özgün katkı içeren videolar etkilenmeyecek bu durumdan.
  • Eğitim, hikâye anlatımı veya haber gibi içeriklerde AI yardımcı olarak kullanılmışsa eğer bu da risk oluşturmuyor.

Sonuç olarak; bu adım, YouTube’un içerik kalitesini artırma yolunda attığı net bir adım. AI ile içerik üretmek hala mümkün ama artık zahmetsizce yapılan içerikler değil, emeğin ve yaratıcılığın öne çıktığı videolar para kazanacak. Emeğin karşılığının verilmesi amaçlanacak.

YouTube’un bu güncellemesi, içerik üreticileri arasında gerçekten yaratıcı olanları öne çıkaracak düz kopyalama ya da sadece yapay zekanın yapmış olduğu içerikler para kazanamayacak.

Eğer sizde içerik üreticisiyseniz AI’ı destekleyici bir araç olarak kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak içeriğe mutlaka sesinizi, fikrinizi, tarzınızı ve yeniliğinizi yansıtmaya çalışmalısınız. Bu şekilde özgün içerikleriniz olduğunda YouTube kazancınızı almaya devam edebilirisiniz.

YouTube artık şunu net biçimde söylüyor:
Sadece üretme, katkı sağla. Kopyalama, yenilik kat.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Başlıklar
Başlıklar
Rüveyda Koç
Rüveyda Koç
Yazmayı, okumayı, araştırmayı sever. 🌿